Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Přijímací zkoušky a jiné pohledy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Dojít na vrchol je jasný cíl, ne vždy snadno dosažitelný. Je logické, že půjdeme nejkratší cestou. Nebo nejsnadnější? Nebo si ji úmyslně prodloužíme? Možná též zkomplikujeme? Není úplně jasná odpověď.

Přijímací zkoušky nepatří mezi lehké kroky. V zájmu obohacení se zastavme u jisté zajímavé záležitosti. Tvoří ji položení následující otázky. Dalo se během přijímacích zkoušek opisovat?

Článek

Kdo má schopnost se na část jevů a procesů podívat jinak, získává určitou výhodu. Pravda, někdy s odlišným náhledem přijdou rovněž komplikace. Moudrostí lidského jedince bývá, že rozezná kvalitu a druh situace, kdy se vyplatí vypnout zvýšenou snahu mozku a kdy naopak přidat. Jestliže se mu podaří zapracovat přiměřený ohled na sebe a na ostatní, může se považovat za jedince, který dosáhl na vyšší úroveň chování a přístupů.

Máme za sebou kapitolku o názorech a pocitech současných žáků a snad budoucích studentů. Také prospěšné zmínky o postavení a vlivu rodičů. Ještě se v zájmu obohacení zastavme u jisté zajímavé záležitosti. Tvoří ji položení následující otázky. Dalo se během přijímacích zkoušek opisovat? Není úplně nepatřičná. Snaha získat nějakou výhodu ne zrovna poctivou cestou má přece v lidském počínání dlouhou tradici. Jedná se o důsledek kvalitnější mozkové činnosti ve srovnání se zvířaty. Ač i ona se leckdy chovají chytře. Ale pozor - od někoho opisovat nemusí bezpečně vypovídat, jsem-li chytrý nebo naopak hloupý. Bližší pohled by spotřeboval dost prostoru, který mu ponechám jindy.

Názory se neukázaly jako plně jednotné. Prý záleželo na přísnosti osob, které na akt dohlížely. Většina dětí se údajně ani nepokusila. Ač připouštějí, že tady ve škole se v části případů nechají „svést lehčími podmínkami“. Jinak vyjádřeno - znají vyučující a vědí, co si u koho ne/mohou dovolit, do jaké míry riskovat. Má hodnotu, že nezapadl hlas ve smyslu - „nedalo se a ani to není správné“. Jedna slečna vhodně doplnila, že přece nedá něco opsat, aby opisující byl tak dobrý jako ona, dokonce ještě lepší a tím ji připravil o postupové místo! Skvělá úvaha. Snad nepatří mezi náhodné a od boku vystřelené.

Po dotazu jsem zjistil, že jim pojem konkurenceschopnost není neznámý a chápou ho. Jev a proces dokázali trochu popsat a nechyběl ucházející konkrétní příklad. Pochvala byla na cestě. Za chvilku se skupině podařilo dopracovat k dalšímu poznatku, podstata je - spíš by někomu poradili špatně, aby nebyl tak dobrý a oni se tam dostali! Zde oceňuji přemýšlení a nápaditost, ale zároveň je nutno vydat upozornění, že se ocitají na jakési hraně a je dobré přemýšlet, jak si budu v podobných situacích počínat v budoucích časech. Jasně že má svoje výhody i stinné stránky. Půjde o evidentně obtížnější postup než při počítání rovnic a psaní diktátů.

Mezi cenné podklady se zařadilo, že mít na sobě a dokonce se chlubit značkovým oblečením, dražšími šperky, nagelovanými vlasy atd. nepomůže. O tradiční hlučnosti ani nemluvě. Běžně jimi leckdo překryje svou osobní nejistotu a nezralost, ale přicházejí situace, kde jednoznačně vyjde naprázdno. Jinak bych napsal - ocitl se u zdi. Nedá se na někoho a na něco poukazovat a vymlouvat a musí se jít do akce. Ukaž, co doopravdy umíš!

Součástí diskusí se staly chvilky, kdy si děti sdělovaly svoje dojmy z rozličných míst konání přijímacích zkoušek. Kdo by se divil, že zaznělo - „tak to jste to tam měli lepší“, „no, přiznám se, že ti trochu závidím“, „že já jsem tam nejela s tebou“ a také „já jsem se vystresoval už při cestě tam, když jsem mále nestihnul autobus“. Jako poměrně užitečné bych viděl kolizní a napjaté situace vnímat jako součást celkové přípravy na život. Každá zkušenost se může v příštích měsících a letech hodit. Třeba náctiletý přijde na moudrou myšlenku, že na důležitou osobní akci se vyplatí jet o jeden spoj dříve apod.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz