Hlavní obsah
Názory a úvahy

Senioři a ujídání z krajíce všech občanů - pohledy na jejich situaci dnes a zítra

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Patocka Otakar - repro foto reklamní brožura

Cílem společnosti by rozhodně nemělo být pohlížet na starší osoby jediným směrem - ujídají nebo neujídají z krajíce všech občanů ? Leč někdy se tak děje…

Slov o seniorním ujídání z krajíce všech občanů bude přibývat. Jako důvod vidím růst rozporu mezi neochotou mladé generace pracovat a růstem požadavků, aby se o sebe více starali ve smyslu budoucí penze.

Článek

Přibližně před rokem jsem zveřejnil materiál - Senioři a ujídání z krajíce všech občanů - pohledy na jejich situaci / viz Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-seniori-a-ujidani-z-krajice-vsech-obcanu-pohledy-na-jejich-situaci-18671/.

Jak vypadá situace po roce? Předně chci poděkovat všem, kteří reagovali. S většinou uvedených názorů a podkladů souhlasím. Nelze tady uplatnit pouze jeden pohled, jak je pro část osob typické. Jiný, než jejich přece neexistuje!

Cítím potřebu doplnit několik informací. Především nemám nic proti důchodcům. Není daleko čas, kdy se mezi ně já sám zařadím. Pokud se mi cosi špatného nestane, nebo mě nesežere, jak se mezi lidmi říká. Rozhodně si finanční podporu od státu za svoje úsilí zaslouží. Zejména pokud šlo o práci celoživotní. Jak víme, leckdo tak dlouho nepracoval. U něj se možná důchod vyvíjí o dost zajímavěji. Sám jsem během své práce potkal osoby, kterým bylo o dva i tři roky více, než onoho času byla stanovena oficiální časová hranice pro odchod do penze. Jim do splnění podmínek na zákonný nárok / obvykle 35 roků / chybělo několik let. Takže vlastně svým způsobem předběhli dobu a pokud se jim práci přece jenom podařilo sehnat, odcházeli na tzv. zasloužený odpočinek ve věku 65, 67 a možná i 69 roků. Dost pozdě, že?

V praxi se ukázalo, že jde o možné řešení. Přitom se jednalo o osoby, které měly dost různých omezení, hlavně zdravotních. Proto se jim práce sháněla velmi obtížně. Tím neříkám, že pomyslně hlasuji pro razantní prodloužení věku pro odchod. Jak se ukazuje, nejedná se o jediné řešení, byť na něm jistá politická koalice trvá jako na nezměnitelném faktoru. Tvrdošíjně na něm dlouho lpěla, až s blížícími se volbami její neústupnost taje. Možná si politici vzpomněli, jak kdysi s výsledky voleb zamávaly poplatky u lékaře. Smutné jsou dvě věci. Jednak že se politici neporadí s odborníky a pokud již tak učiní, jejich vývody a doporučeními se neřídí. A jednak že mění přístupy podle blízkosti nebo naopak vzdálenosti volebního aktu. Jak jim kriticky uvažující občan může věřit? Nemají dostatečnou důvěryhodnost.

Myslím si, že řečí o seniorním ujídání z krajíce všech občanů bude přibývat. Jako důvod vidím rozšiřování rozporu mezi neochotou mladé generace pracovat a růstem požadavků, aby se o sebe více starali ve smyslu budoucí penze. Žel se ukazuje, že jejich finanční gramotnost - navzdory její výuce a širší informovanosti ve srovnání s předchozí dobou - je na nízké úrovni. Málo si uvědomují, že na ně čeká jiný život. Díky nabídce moderních informačních a komunikačních technologií jim bude v mnohém ulehčeno. Avšak leccos budou mít obtížnější. Někdo by jim měl sdělit, že si během své pracovní kariéry budou muset vydělat na sebe, na život a provoz své rodiny, na základě principu solidarity přispívat na důchody svých prarodičů, rodičů, a nakonec ještě na svoje vlastní důchody. Více vydělávající méně vydělávajícím.

Mnoho tzv. Husákových dětí situaci dobře chápe. Část natolik „dobře“, že se stávají workoholiky a zákonitě se méně věnují své rodině. Kladem je, že ji materiálně zahrnou a vytvoří sobě předpoklady pro relativně klidné stáří, kdy vlivem vyprazdňující se státní pokladny bude na penze méně. Věcně se sníží ono ujídání z krajíce všech občanů ústy seniorů. Přesto se o něm může a patrně bude mluvit více. Jestlipak politici budou mít odvahu nejen určitá opatření / pozor - nemluvím o reformě, doposud žádná neproběhla! / přijmout, ale zda je půjdou mezi lidi obhájit? Dokážu si představit, že na mítinku se sejde více členů ochranky než obyvatel. Nezájem. Nesplněné sliby. Případně jaké a kolik předmětů na ně bude házeno. Ale je docela možné, že senioři i přes svůj prokazatelný přínos pro stát / dříve jako zaměstnanci a zaměstnankyně a dnes jako spotřebitelé / natolik zchudnou, že vajíčka a rajčata nebudou házet, raději je snědí doma k suchému chlebu. Aspoň budou kousat do svého krajíce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz