Hlavní obsah
Názory a úvahy

Úřad práce - opravdu pomůže?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Myslím, že obecnou zkušeností je, že se na hasiče a na jejich práci můžeme spolehnout. Poskytují nám více opory, než tušíme a víme. Ale jaká je situace s Úřadem práce - opravdu pomůže, když potřebujeme? Nebo jen něco tak trochu hasí?

Máme po dlouhou dobu nízkou nezaměstnanost, proč vlastně ÚP existuje? Navíc máme zprávy, jak je potřebné nabírat do něj další lidi. Cítíte a vidíte zde logiku? Co je jeho hlavním úkolem?

Článek

Když jsem nedávno napsal o možném zavedení výpovědi bez udání důvodu, vzpomenul jsem také Úřad práce a slíbil pohled na jeho „prakticky“. Detaily obou zamyšlení jsou na:

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-vypoved-bez-udani-duvodu-84571

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-vypoved-bez-udani-duvodu-a-stat-84774

Otázka z nadpisu by mohla zaznít ještě trochu jinak - jak sám ÚP obstojí na trhu práce a pracovních sil? Pozor - kdo by myšlenku považoval za nemístnou, a dokonce kacířskou, nechť si přečte níže zpracované řádky a věty.

Jedna z docela zajímavých myšlenek je, že bychom v souvislosti s jeho fungováním mohli použít určitou sportovní analogii. Zdá se jasné a prokázané, že pokud sportovec přestane trénovat v obvyklém rozsahu, a hlavně intenzitě, jeho výkonnost klesá, někdy přímo padá. Pak by se nejspíše jednalo o stav, kdy přestal trénovat docela. Což se občas stává, nejčastěji z důvodu zranění. Jak je uvedené zjištění spojeno s ÚP? Vcelku jednoduše. V naší zemi máme již po dlouhou dobu nízkou nezaměstnanost. Z předloženého a ověřeného faktu logicky vychází závěr, že směrem k hlavnímu úkolu ÚP v podstatě není co dělat. Případně jde o mizivé procento činnosti, takže zákonitě klesá schopnost ÚP sehnat nezaměstnaným osobám práci. Pak se naskýtá další otázka, jež musí padnout. Je-li tak málo práce pro ÚP, proč vlastně existuje? Navíc občas slýcháme zprávy, jak má k řešení širokou agendu, moc záležitostí a jak je potřebné do něj nabírat další lidi. Cítíte a vidíte zde logiku?

Z úst jisté vzdělané osoby jsem zaslechl, že příčinou stavu je, že ÚP dělá mnoho dalších činností, avšak sehnat práci nezaměstnaným jedincům neumí. Jeho schopnost zakrněla. Nebyla cvičena a trénována. Naplánovali ji kdysi vůbec? Zde bych přidal osobní zkušenost. Vychází z mé praktické více než desetileté spolupráce se zmíněnou institucí. Jak bych ji shrnul? Za prvé - navzdory tolika rokům a četným kontaktům a dotazům se mi nepodařilo zjistit, co je jeho hlavním úkolem. Když jsem se pracovnic ptal, krčily povětšinou rameny. Někdy jsem slyšel či měl dojem, že za něj považují, aby „měly všechny papíry v pořádku“. Jindy zaznělo, že „musejí odbavit každého, kdo sem přijde, poučit ho“ atd. Také si stěžovaly na liknavost části žadatelů a žadatelek o práci, které jimi ve skutečnosti nejsou, nebyli a nikdy nebudou. Prostě nechtějí pracovat. Jestliže jsem se poptával na znalost určitých postupů a metod, skoro nikdy jsem nedostal uspokojivou odpověď. Kdybych chtěl o něco více, narazil bych na udivené pohledy.

Předložím konkrétní příklad. Pro zasvěcené stačí zmínit pojem - profesiogram. Personalisté by ho měli dobře znát a podle něj postupovat, když shánějí, prověřují a nabírají lidi do své působnosti. Stručně by se dalo napsat, že kráčí o souhrn požadavků, které má osoba plnit ve vztahu ke konané práci, přičemž jde o souhrn profesních vědomostí, znalostí, dovedností, zkušeností a schopností a dále osobních vlastností. Takže pilot má mít - a následuje výčet. Stejně tak prodavačka, obsluha křovinořezu, policista, učitel atd. Za celou dobu jsem nenarazil na nikoho, kdo by vzpomenutou znalost měl. Pak se nedivím, že ÚP nemůže plnit svůj hlavní úkol, pokud jím ovšem opravdu je.

Za druhé - za ještě delší dobu, než jak jsem časově vymezil svou spolupráci, jsem nenarazil na člověka, který by mi sdělil - „ÚP mi sehnal dobrou práci“. Kdo aspoň trochu zapřemýšlí, důvod odhalí. Ano, spočívá v nízké vzdělanosti a profesní připravenosti osob, které na něm pracují. Jako analogie mě napadá, jako kdyby prodavačka neznala zbožíznalství či neuměla pracovat na pokladně. Jak by byla přímo v provozu platná? Pouze částečně. Asi bych ji mohl přirovnat ke kulhajícímu poutníkovi, který má úkol někam dorazit a není jedno kam a za jak dlouhý čas.

Jako poslední zmíním zkratku APZ. Po rozkrytí dostaneme pojem - aktivní politika zaměstnanosti. Nebudu ji podrobovat hlubšímu rozboru. Nejlepší odpovědí je - jakých se dosáhlo výsledků? Leckdo by mohl odpovědět - máme přece nízkou nezaměstnanost. Mohlo by jít o možnou příčinu. Leč realita je jiná: důvodem je - byť jen uspokojivě, tj. nikterak zářivě - fungující trh práce a pracovních sil. Zde stačí do pléna položit dotaz - kolik firem se na ÚP obrátí s důvěrou a s opodstatněným očekáváním, že jim sežene správné potenciální zaměstnance a zaměstnankyně? Hádáte správně. Shánějí si je svou cestou. Kdo by dával uklidit svůj byt nějaké šmudle ze sousedství?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz