Hlavní obsah
Názory a úvahy

20 procent Čechů dává přednost ignoranci před sledováním politiky. Nárůst apatie, nebo nový trend?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / Gumruch / (CC BY-SA 4.0)

Možná ani není příliš překvapivé, že 20 % Čechů nyní raději zůstává v blažené nevědomosti o politickém dění. Je to vědomá volba pro klid duše, nebo projev nezájmu o budoucnost své země?

Článek

Nedávný průzkum odhalil, že se neuvěřitelných 20 % Čechů nyní politice v médiích vyhýbá. Toto číslo, které od roku 2020 vzrostlo o 11 %, znamená pozoruhodný posun v angažovanosti veřejnosti - nebo spíše v její absenci.

Vzhledem k tomu, že politika je kromě fotbalu takřka jediným tématem, ke kterému se dovede vyjádřit téměř každý, co by mohlo vést tolik Čechů k tomu, aby zvolili ignoranci? Pojďme se podívat hloubě do politické apatie a prozkoumejme, zda jde o vypočítavý krok přinášející větší klid v duši, nebo o pasivní sklouznutí k lhostejnosti.

Umění nevědět - nová česká specialita?

Zdá se, že umění „selektivní hluchoty“ není jen dovedností vyhrazenou pro vyhýbání se domácím pracím nebo rozladění příbuzných - v České republice se stává národní zábavou. Vzhledem k tomu, že 20 % obyvatelstva ignoruje politiku, napadá mě, jestli tu neprobíhá tajná soutěž o to, kdo zůstane nejvíce neinformovaný. A teď vážně: tento trend není jen o tom, že se člověk vyhne nudě z dlouhých politických diskusí a rozhořčení z bezvýchodných politických debat. Odráží hlubší odtržení od sil, které utvářejí budoucnost této země.

Je tento vzrůstající trend projevem lenosti? Na jedné straně by vyhýbání se neustálému přívalu politických zpráv mohlo být strategií péče o sebe sama, která chrání člověka před nekonečnou ságou skandálů, slibů a hádek. Nebo by to mohla být nenápadná forma protestu, kolektivní obracení očí v sloup nad divadlem politického života?

Rostoucí němá menšina však má své důsledky. Demokracie vzkvétá na základě informovaného rozhodování, a když se 20 % voličů odhlásí z konverzace, není to jen jejich ztráta - je to ztráta pro demokratický proces. Rozhodnutí, která učiní zbývajících 80 %, mají hlasitější odezvu, ale nemusí vždy rezonovat s těmi, kteří mlčí, což může vést k rozhodnutím, která neodrážejí celou společnost.

Závěr: Nevědomost je blaženost, nebo se připravuje krize?

Tento jev vyvolává otázku: Jsme svědky nové formy rebelie, je mlčení zbraní, nebo jde jen o všeobecnou politickou únavu? Možná jde o kombinaci všeho. Někdo by sice mohl tvrdit, že nevědomost je blaženost, ale v oblasti politiky vám to, co nevíte, může skutečně ublížit.

Vzhledem k tomu, že se tento trend politické apatie rozšiřuje, měli by se politici zamyslet nad tím, zda je toto mlčení dočasným ústupem, nebo dlouhodobým vzdáním se občanské odpovědnosti. Nejde jen o to, že se Češi odmlčí. Jde také o tom, že značná část dává přednost pohodlí neznámého před chaosem známého.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz