Hlavní obsah

Co jsou ETF (burzovně obchodované fondy): Jednoduchý průvodce složitými investicemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL.E

ETF kombinují možnosti diverzifikace podílových fondů s flexibilitou obchodování akcií.

Článek

Představte si, že vejdete do své oblíbené prodejny zmrzliny. Místo toho, abyste si vybrali jen jednu příchuť, dostanete v jednom kornoutu kopeček všech příchutí. To je pro vás burzovně obchodovaný fond (ETF), který nabízí ochutnávku celého trhu nebo odvětví v jediné investici.

Tyto investiční nástroje kombinují výhody diverzifikace podílových fondů se snadným obchodováním podobným akciím.

Většina ETF pasivně sleduje určitý index, například S&P 500, což z nich činí cenově výhodný způsob investování do širokého trhu, nebo jeho části (segmentu) bez nutnosti vybírat jednotlivé akcie.

Základy ETF investování

Burzovně obchodované fondy (ETF) jsou doslova hvězdami moderního investování, když nabízejí rovnováhu mezi diverzifikací, snadným investičním přístupem a nákladovou efektivitou, která uspokojuje choutky široké škály investorů.

Ve své podstatě se ETF podobá kulinářskému mistrovskému dílu, které kombinuje různé ingredience - akcie, dluhopisy, komodity - do jednoho lahodného pokrmu, který si můžete vychutnat v jedné porci.

Tento investiční nástroj je navržen tak, aby investorům poskytl možnost nakoupit široké portfolio aktiv prostřednictvím jediné transakce, která odráží rozmanitost a výkonnost indexu nebo určité části trhu.

Fyzické versus syntetické ETF:

Fyzické ETF jsou tradiční formou, kdy ETF drží skutečná aktiva, která má sledovat. Například ETF na zlato by vlastnil fyzické zlato, ETF na akciové indexy by držel akcie společností v rámci tohoto indexu.

Tento přímý investiční přístup zajišťuje jasnost a přímou vazbu mezi výkonností ETF a výkonností podkladových aktiv.

Naopak syntetické ETF využívají deriváty, jako jsou swapy, k replikaci výkonnosti indexu nebo třídy aktiv. Tato metoda jim umožňuje dosáhnout investičních cílů, aniž by nutně vlastnily fyzická aktiva.

Syntetické ETF sice mohou nabídnout expozici na těžko dostupných trzích a potenciálně snížit náklady, ale přinášejí další vrstvu rizika protistrany, protože jejich výkonnost závisí na finančním zdraví a spolehlivosti emitenta derivátu.

Benefity likvidity:

Charakteristickým rysem ETF je jejich vlastnost obchodování na burze jako akcie na. To poskytuje investorům flexibilitu při vstupu do pozic nebo jejich opuštění v rámci tržních hodin a umožňuje jim to rychle reagovat na pohyby na trhu nebo změny osobní investiční strategie.

Likvidita ETF je dále posílena jejich jedinečným procesem vytváření a vykupování, který umožňuje upravovat nabídku akcií ETF podle poptávky, čímž se minimalizuje odchylka od čisté hodnoty aktiv (NAV).

Nákladová efektivita a transparentnost:

Mezi nejznámější vlastnosti ETF patří jejich nákladová efektivita. ETF si obvykle účtují nižší poplatky za správu než aktivně spravované fondy, a představují tak ekonomicky atraktivní možnost dlouhodobé investice. To je do značné míry dáno jejich pasivním stylem správy, kdy je cílem spíše kopírovat výkonnost indexu než jej překonávat.

Kromě toho transparentnost, kterou ETF nabízejí, dává investorům možnost přesně vědět, kam jsou jejich peníze investovány.

ETF (burzovně obchodované fondy) jsou všestranný investiční nástroj

ETF slouží jako všestranný nástroj v arzenálu investora, vhodný jak pro zkušeného investora, který chce přizpůsobit svou expozici na trhu, tak pro nováčka, který chce vstoupit do světa investování bez nutnosti hlubokých znalostí trhu.

Jejich kombinace dostupnosti, likvidity a diverzifikace činí z ETF vhodnou volbu pro vytvoření odolného investičního portfolia.

Ať už usilujete o širokou expozici na trhu nebo se zaměřujete na konkrétní sektory, ETF nabízejí jednoduchou cestu k dosažení vašich investičních cílů.

Až tedy budete příště uvažovat o své investiční strategii, zvažte ETF – alternativu zjednodušující investování a zároveň uspokojující širokou škálu investičních cílů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz