Hlavní obsah

Jak pomohla umělá inteligence Microsoftu pokořit Apple stát se nejhodnotnější akcií na světě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / QSO4YOU.com / CC BY-SA 2.0

Umělá inteligence pomohla Microsoftu v nelítostném boji s výrobcem iPhonů stát se nejhodnotnější akcií na světě. Zda na výsluní zůstane, závisí na předplatném třicet dolarů měsíčně.

Článek

Americká společnost Microsoft má pro investory jednoznačný vzkaz: jsme zpátky. Na začátku letošního roku tento technologický gigant po dlouhé době předstihl Apple na pozici nejhodnotnější společnosti světa. Notně k tomu přispěla investice deset miliard dolarů do OpenAI a závratný růst jeho podnikání v oblasti cloudové infrastruktury.

Generální ředitel Satya Nadella přitom doufá, že by klíčem ke škálování AI mohl být nástroj Microsoft Copilot. Tento produkt zapojuje GPT-4 OpenAI do oblíbených produktů Microsoftu, jako jsou Windows, Word a Teams - a dokáže psát e-maily, organizovat informace a shrnovat schůzky.

Navzdory údajně silné poptávce po Copilotu se Microsoft snaží přesvědčit společnosti skeptické k AI, aby zaplatily za jeho nový a nevyzkoušený nástroj s AI, který podle analytika RBC Capital, Rishiho Jaluria, musí být úspěšný, aby nedávný akciový boom Microsoftu obstál.

  • Microsoft sice tvrdí, že Copilot průměrnému uživateli ušetří více než hodinu týdně, ale nástroj pro zvýšení produktivity je stále ve fázi testování - a v aplikacích, jako je Excel a PowerPoint, často dělá chyby.
  • Společnosti se pak údajně také ohradily proti Microsoftem požadovanému minimu tři sta předplatných na podnik a ceně třicet dolarů měsíčně za uživatele.

Produkty s umělou inteligencí se stávají standardem

Ačkoli analytici dříve předpokládali, že Copilot přispěje Microsoftu do roku 2026 dalšími deseti miliardami dolarů ročních příjmů, což je téměř pět procent jeho celkových příjmů, konkurence se rozhořívá – a není jisté, zda se firmám vyplatí platit daň za přístup k funkcím umělé inteligence ve stovkách různých softwarových předplatných. O jakou konkurenci se jedná?

  • Minulý týden Google oznámil svůj plán Google One Premium AI, předplatné za dvacet dolarů měsíčně s dvěma terabajty úložiště, přístupem k novému modelu Gemini Ultra a kompatibilitou s Gmailem, Google Diskem a hardwarovými zařízeními.
  • Společnost Nvidia pak v úterý oznámila bezplatnou desktopovou aplikaci Chat with RTX, která uživatelům umožňuje komunikovat s modely AI a vyhledávat informace v souborech v počítači.

Stojí vůbec Microsoft Copilot za tu cenu? Vzhledem k tomu, že na trh s umělou inteligencí vstupuje stále více hráčů, podniky a analytici možná přeceňují okamžité přínosy umělé inteligence ve srovnání s tím, co by pro ně mohla znamenat za dvacet let.

Cena předplatného třicet dolarů za měsíc by mohla zákazník odradit a pobídnout je k přechodu k levnější konkurenci, takže Microsoftu nezbude nic jiného než buď do produktu vložit větší hodnotu, nebo snížit cenu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz