Hlavní obsah

Podaří se Microsoftu změnit dosavadní praxi práce s počítačem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / QSO4YOU.com / CC BY-SA 2.0

Nedávný počin Microsoftu v oblasti AI slibuje, že nově definuje digitální kreativitu a produktivitu. Předznamenává novou éru technologického vývoje?

Článek

Nástup generativní umělé inteligence znamená významný skok, který slibuje, že nově definuje kreativitu a produktivitu v digitálním pracovním prostoru. Strategická investice společnosti Microsoft do OpenAI, tvůrců ChatGPT, postavila společnost do čela této revoluce a signalizuje hlubší integraci AI do každodenní výpočetní techniky.

Ve svých výsledcích za první fiskální čtvrtletí roku 2024 Microsoft odhalil, že 40 % společností z žebříčku Fortune 100 integrovalo do svého provozu Copilot, sadu AI nástrojů této společnosti. Tato integrace se má dále rozšiřovat zavedením speciální klávesy „Copilot“ na klávesnicích počítačů se systémem Windows, což zdůrazňuje závazek společnosti učinit z AI nedílnou součást práce s počítačem. Microsoft odvážně vyhlásil rok 2024 za „rok AI PC“, což naznačuje zásadní proměnu role AI v rámci systému Windows.

Dočkají se uživatelé Windows značného růstu produktivity práce?

Rychlá integrace AI do technologií nejen zvyšuje pohodlí, ale představuje také změnu současných pořádků v interakci se zařízeními, což slibuje zvýšení produktivity a kreativity na pracovišti. Finanční ředitelka společnosti Microsoft Amy Hoodová vyjádřila důvěru v transformační potenciál generativní AI a předpověděla, že by se podnikání v oblasti AI nové generace mohlo stát nejrychleji rostoucím segmentem společnosti v historii.

Vliv AI na růst Microsoftu je patrný z výsledků za první fiskální čtvrtletí roku 2024, kdy došlo k 29% meziročnímu nárůstu tržeb ze služby Azure, což překonalo tempo růstu klíčových konkurentů, jako Amazon Web Services a Google Cloud vyvíjen Alphabetem. Tento prudký nárůst, který se částečně připisuje zvýšené poptávce po AI službách, znamená významný posun v trajektorii společnosti Microsoft, jak uvádí výzkumná společnost Canalys.

Potenciál umělé inteligence nezůstal bez povšimnutí investorů a pozorovatelů v oboru, přičemž prognózy ohledně velikosti trhu se různí. Odhady se pohybují od velikosti 1,3 bilionu dolarů do 14 bilionů dolarů (do roku 2030). Na jednom se však odborníci shodují - AI představuje monumentální příležitost. Strategické postavení společnosti Microsoft v čele technologie AI je nejen dobrým příslibem pro budoucí růst společnosti, ale představuje také přesvědčivý argument pro investory, který signalizuje značné výnosy pro akcionáře.

Hluboký zájem Microsoftu o oblast AI má však důsledky přesahující finanční stránku, mění způsob interakce se zařízeními a nastavuje nový průmyslový standard.

Zdroj informací:

  • https://finance.yahoo.com/news/microsoft-kicked-off-2024-announcing-111900612.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz