Hlavní obsah

Akcie Apple vs. akcie Nvidia: Co je momentálně lepší investice?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: unsplash.com

Apple a Nvidia jsou dva technologičtí giganti, kteří v roce 2024 zaznamenali impozantní růst. Přestože Nvidia vykazuje násobně vyšší zisky, Apple zůstává stálicí. Která z těchto akcií je lepší investicí?

Článek

Nemálo investorů, kteří preferují technologické akcie, možná v současné době stojí před náročným rozhodnutím – výběru mezi investicí do akcií Apple, nebo Nvidia, akcií dvou titánů technologického průmyslu.

Obě společnosti zaznamenaly v letošním roce výrazný růst (Nvidia násobně vyšší), což z nich činí atraktivní volbu pro potenciální investory. Proto je zde i toto srovnání, které by vám mohlo pomoci se rozhodnout, která akcie by aktuálně mohla být lepší investicí.

Apple je znám svými pravidelnými dividendovými výplatami, což může být atraktivní pro investory hledající stabilní příjem.

Nedávná výkonnost obou akcií a postavení na trhu

Apple nedávno znovu překročila hranici tržní kapitalizace 3 biliony dolarů, čímž potvrdila své postavení předního technologického giganta. Růst společnosti byl podpořen silným prodejem jejích vlajkových produktů a inovativními aktualizacemi softwarového ekosystému – zejména představení Apple Inteligence.

Silná loajalita ke značce a diverzifikovaná nabídka produktů, včetně iPhonu, iPadu, Macu a rozšiřujícího se balíčku služeb, jsou i nadále zdrojem stabilních příjmů společnosti z Cupertina.

Nvidia naproti tomu zažívá raketový vzestup, který je poháněn rostoucí poptávkou po jejích vysoce výkonných grafických procesorech, jež jsou klíčové pro aplikace umělé inteligence, datová centra a hry.

Jen v letošním roce 2024 vzrostly akcie společnosti Nvidia o více než 160 % a od začátku roku 2023 o přibližně 800%!, čímž se její tržní kapitalizace přiblížila hodnotě Applu, a dokonce ji nakrátko překonala.

Klíčová role společnosti v revoluci umělé inteligence ji staví do pozice klíčového hráče budoucího technologického pokroku.

Růstový potenciál

Apple do AI a rozšířené reality (AR) intenzivně investuje a v nadcházejících verzích iOS a produktových řadách se očekávají významné aktualizace.

Někteří analytici však tvrdí, že růst společnosti je stále více přírůstkový a zaměřuje se spíše na zdokonalování stávajících produktů než na převratné inovace.

Růst Nvidie je nepochybně dynamičtější. Dominantní postavení společnosti na trzích s umělou inteligencí a datovými centry ji předurčuje k dalšímu prudkému růstu. Grafické procesory Nvidia jsou nepostradatelné pro trénování modelů umělé inteligence, což jí dává zásadní úlohu při rozšiřování odvětví umělé inteligence.

To staví společnost do pozice lídra v jednom z nejvíce transformujících se technologických odvětví tohoto desetiletí.

Nvidia investuje do vývoje kvantových počítačů, které by mohly dramaticky zvýšit výkon AI aplikací a změnit pravidla hry v technologickém průmyslu.

Finanční zdraví a ocenění

Apple se může pochlubit solidní rozvahou se značnými hotovostními rezervami, které mu umožňují přečkat hospodářské poklesy a investovat do budoucích inovací. Stabilní tržby a ziskové marže společnosti jsou atraktivní pro investory, kteří hledají stabilitu.

Ocenění Applu je však poměrně vysoké na úrovni 35násobku zisku (k 11. 7.)a cena jeho akcií odráží pomalejší růstovou trajektorii zralé společnosti ve srovnání s jejími začátky.

Finanční výsledky Nvidie jsou stejně silné, ale její ocenění je v poměru k ziskům ještě vyšší (75násobek), což svědčí o vysokých očekáváních investorů.

To může být dvousečná zbraň - odráží to sice důvěru v budoucí růst společnosti, ale zároveň to znamená, že akcie budou náchylnější k výkyvům, pokud společnost tato vysoká očekávání nesplní.

Konkurenční prostředí

Apple čelí silné konkurenci ze strany dalších technologických gigantů, jako jsou GoogleSamsung, a to jak v oblasti hardwaru, tak softwaru. Nicméně jeho silný ekosystém a věrnost značce mu zajišťují významný náskok před konkurencí.

Nvidia je sice (aktuálně) nezpochybnitelným lídrem na trhu s umělou inteligencí a grafickými procesory, ale není bez konkurence. AMDIntel jsou soupeři, kteří neustále posouvají hranice v oblasti čipových technologií. Rychlý vývoj technologií umělé inteligence navíc znamená, že Nvidia musí neustále inovovat, aby si udržela vedoucí postavení.

Před rokem 2000 se Nvidia zaměřovala hlavně na grafické karty pro hry, ale dnes jsou její čipy klíčové i pro vědecký výzkum, automobilový průmysl a zdravotnictví.

Akcie Apple vs. akcie Nvidia – slovo závěrem

Akcie Apple jsou považovány za bezpečnou, dlouhodobou investici s předvídatelnými výnosy, ideální pro konzervativní investory. Jeho široká nabídka produktů a ekosystém služeb nabízí diverzifikovaný tok příjmů, což snižuje riziko.

Akcie Nvidia sice slibují vysoké výnosy, ale jsou spojeny s vyšším rizikem kvůli strmému ocenění a závislosti na rychle se rozvíjejícím odvětví umělé inteligence. Investoři do akcií Nvidia musí být připraveni na možnou volatilitu, ale mohou očekávat značné odměny, pokud bude společnost pokračovat v současné trajektorii růstu.

Volba mezi společnostmi Apple a Nvidia nakonec závisí na vaší investiční strategii a toleranci k riziku. Pokud dáváte přednost stabilní, méně volatilní investici se stálým růstem a dobrým finančním zdravím, je Apple bezpečnější sázkou. Pokud jste však ochotni podstoupit vyšší riziko kvůli potenciálu vyšších výnosů, nabízí společnost Nvidia zajímavou příležitost, zejména vzhledem k jejímu vedoucímu postavení v revoluci umělé inteligence.

Obě akcie mají své přednosti a vyvážené portfolio by mohlo těžit z expozice vůči oběma společnostem, přičemž by využilo stabilitu společnosti Apple a růstový potenciál společnosti Nvidia.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz