Hlavní obsah

Bílá smrt: Legendární kariéra odstřelovače Simo Häyhäho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / neznámý autor / Public Domain

Simo Häyhä, finský odstřelovač, který si svými schopnostmi v zimní válce vysloužil obávanou přezdívku „Bílá smrt“.

Článek

Simo Häyhä se narodil 17. prosince 1905 ve finském Rautjärvi a jeho život byl životem obyčejného zemědělce, dokud v 17 letech nevstoupil do finské civilní gardy. Jeho střelecké schopnosti, které si vypiloval při lovu a sportovní střelbě, se projevovaly již od mládí.

Häyhäho působení ve finské armádě, které začalo v roce 1925, připravilo půdu pro jeho legendární postavení během zimní války v letech 1939-1940.

Od lovce k nejsmrtonosnějšímu odstřelovači historie

Cesta Simo Häyhäho od zkušeného lovce k nejsmrtonosnějšímu odstřelovači v historii byla poznamenána jeho výjimečným talentem a odhodláním. Häyhä vstoupil do cyklistického praporu finské armády jako mladý muž a jeho neobyčejné schopnosti byly rozpoznány brzy. Základ jeho mimořádných válečných výkonů položil jeho formální výcvik odstřelovače v roce 1938, pouhý rok před zimní válkou.

Když Sovětský svaz v roce 1939 napadl Finsko, byl Häyhä, nyní sloužící pod velením poručíka Aarneho Juutilainena, povolán k obraně své vlasti. Při teplotách klesajících na -40 °C se Häyhä, oblečený do bílých maskáčů, stal na bojišti přízrakem, který dokonale splýval se zasněženou krajinou. Rudá armáda, která byla špatně připravená na drsné zimní podmínky a bez řádného velení kvůli Stalinovým čistkám, se stala snadným cílem pro finské odstřelovače, jako byl Häyhä.

Taktika mistra odstřelovače

Häyhäho taktika byla stejně jednoduchá jako účinná. Dával přednost finské variantě pušky Mosin-Nagant, přezdívané „Pystykorva“, pro její spolehlivost a známost. Klíčem k úspěchu byla jeho schopnost zůstat celé hodiny nehybný, používání přirozeného maskování a praxe držet v ústech sníh, aby skryl svůj dech. Za necelých 100 dní dosáhl více než 500 potvrzených sestřelů, což svědčí o jeho pozoruhodných schopnostech a vytrvalosti.

Přestože byl Häyhä v březnu 1940 těžce zraněn, přežil a vrátil se k poklidnému životu, který spojil se zemědělstvím, lovem a závodní střelbou. Jeho skromnost a neochota oslavovat své válečné činy vypovídaly o jeho charakteru. Simo Häyhä zemřel v roce 2002 ve věku 96 let bez větších fanfár.

Jeho odkaz však přesahuje pouhá čísla. Jeho příběh je příběhem mimořádných schopností, nezlomného vlastenectví a pokorné vytrvalosti. Jako „Bílá smrt“ se stal národním hrdinou, postavou finského odboje a legendou vojenské historie. I dnes je připomínkou lidských schopností a mimořádných výkonů tváří v tvář náročným výzvám.

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz