Hlavní obsah
Finance

Kolik byste museli měsíčně investovat do indexu S&P 500, abyste měli v důchodu 10 milionů korun?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Přemýšleli jste někdy, kolik peněz byste museli měsíčně investovat, abyste odešli do důchodu s 10 miliony korun? Překvapivě to není ani příliš značná částka.

Článek

Kdo by nesnil o pohodlném důchodu? Kolik však musíte měsíčně investovat, abyste tohoto snu dosáhli? Pojďme se podívat na tvrdá čísla. Kolik byste museli investovat měsíčně konkrétně do indexu S&P 500, abyste odešli do důchodu s neuvěřitelnými 10 miliony korun?

Co je index S&P 500: Krátký přehled

Než se začneme zabývat výpočty, je nezbytné pochopit, co je to index S&P 500. S&P 500 neboli Standard & Poor's 500 je index zahrnující 500 největších veřejně obchodovaných společností v USA, který se často používá jako měřítko celkového stavu amerického akciového trhu a americké ekonomiky.

Proč právě index? Index S&P 500 představuje diverzifikované portfolio, které charakterizuje nižší investiční riziko, než které je spojené s investicí do jednotlivých akcií. Z historického hlediska poskytuje průměrný roční výnos kolem 10 procent, což z něj činí oblíbenou volbu pro dlouhodobé investory.

Využijte maximálně kouzlo složeného úročení

Jedním z nejpřekvapivějších prvků investování je síla složeného úroku. Albert Einstein ji slavně nazval „osmým divem světa“. Zjednodušeně řečeno, složené úročení je úrok, který získáte jak z původních peněz, tak z úroků, které jste již obdrželi. Postupem času tak dochází k exponenciálnímu růstu vaší investice.

Řekněme, že začnete investovat do indexu S&P 500 ve věku 25 let a plánujete odejít do důchodu v 65 letech. To vám dává 40 let investování, což je spousta času. Pokud si na tomto místě říkáte, že si raději počkáte déle, děláte velkou chybu– vysvětlím níže na příkladu.

A teď už k hlavní otázce. Kolik byste museli měsíčně investovat, abyste do důchodu dosáhli na 10 milionů korun, za předpokladu průměrného ročního výnosu 10 procent?

Tvrdá čísla: Jaký by měl být váš měsíční cíl?

Při použití vzorce budoucí hodnoty pro složené úročení a s ohledem na průměrný roční výnos je měsíční investice potřebná k dosažení 10 milionů korun do důchodu překvapivě nižší, než by si většina lidí mohla myslet.

Za předpokladu, že průměrný roční výnos zůstane na úrovni historického průměru, platí, že by vám stačilo investovat měsíčně do indexu přibližně 1 570 korun, abyste po 40 letech mohli odejít do důchodu s částkou 10 milionů korun. To není až tak mnoho, co říkáte?

Foto: Patrik Kudláček

Pravidelná měsíční investice 1 570 korun po dobu 40 let

A teď ke zmíněnému času. Pokud se rozhodnete čekat a začnete investovat například až v 35 letech – budete tedy investovat „pouze“ 30 let, už byste měsíčně museli investovat 4 400 korun. Ačkoliv se tedy délka vašeho investičního horizontu zkrátí pouze o čtvrtinu, museli byste k dosažení stejného cíle odkládat téměř trojnásobnou částku.

Půjdeme-li ještě dále a investiční horizont zkrátíme na 20 let, dostáváme se už téměř do oblasti utopie, neboť v takovém případě byste měsíčně již museli stranou odkládat více než 13 tisíc korun měsíčně

Foto: Patrik Kudláček

Pravidelná měsíční investice 4 400 korun po dobu 30 let

Závěrem: Začněte včas a zůstaňte důslední

Nelze dostatečně zdůraznit klíčovou roli, kterou v oblasti investic hraje čas. I když příklady zmíněné výše jsou více než výmluvné. Včasné zahájení investiční cesty, i když se jedná o skromnou částku, může připravit půdu pro výrazný růst v budoucnu.

Kouzlo složeného úročení, skutečně zazáří, když mu poskytnete dostatek času, aby mohlo vykonávat své zázraky. S každým dalším rokem se získané úroky hromadí a tyto nahromaděné úroky přinášejí ještě více úroků, což vede k exponenciálnímu nárůstu vašeho bohatství.

Pokud nejste dopodrobna obeznámeni se složitostmi finančního světa, může se začátek investování zdát skutečně složitý. Podstata úspěšného investování však často spočívá ve dvou jednoduchých zásadách: Začít včas a udržovat důslednost.

Stanovením jasných finančních cílů a dodržováním disciplinovaného investičního přístupu se touha odejít do důchodu s významnou částkou, například 10 milionů korun, nestane jen vzdáleným snem, ale realitou. A navzdory všeobecnému přesvědčení může být s vytrvalostí tento cíl dosažitelnější, než většina lidí předpokládá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz