Hlavní obsah
Finance

Zásadní investiční chyba, která vás může při odchodu do důchodu stát miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Na první pohled bezpečná investiční strategie může na dlouhém časovém horizontu napáchat nenapravitelné škody. Jaké chyby se řada investorů dopouští?

Článek

Během vašich příprav na odchod do důchodu budete v průběhu času konat nespočet důležitých rozhodnutí. Ačkoliv se každá jednotlivá volba nemusí momentálně zdát jako významná, v průběhu času se jednotlivá rozhodnutí nabalují jako sněhová koule a ve výsledku mohou mít obrovský dopad na stav vašich financí v době odchodu do penze.

Opakuje se zejména jedna chyba, která se na první pohled může jevit jako poměrně moudré rozhodnutí, ale z dlouhodobého hlediska vás může stát i miliony korun.

Vyvažování rizika a návratnosti investice

Jednou z klíčových myšlenek, kterou je třeba si v rámci investiční strategie rozmyslet, je úvaha nad tím, jak agresivní či konzervativní by měla být vaše investiční strategie. Zdravý rozum nám říká, abychom z důvodu ochrany našich úspor stáli více při zemi, příliš konzervativní strategie však může být neuvěřitelně drahá chyba.

Konzervativní investor může dát přednost dluhopisům před akciemi. Zvláště v dobách volatilních akciových trhů se může zdát jako lákavé, investovat většinu svých peněz do konzervativních investic a zcela se vyhnout akciím.

Akcie svou výkonností však v průměru překonávají dluhopisy. Za posledních sto let rostly americké akcie v průměru ročně o 7 % (po započtení inflace). Vládní dluhopisy (alternativou k dluhopisům může být i spořicí účet nebo terminovaný vklad) pak zaznamenaly výnosy mezi 2-3 %.

I když se nemusí zdát 5% rozdíl na první pohled výrazný, na investičním horizontu o délce desítek let může tento rozdíl napáchat větší škody, než si možná myslíte.

Nenechte se zbytečně „okrást“ o 5 milionů korun

Průměrná česká čistá mzda odpovídá přibližně 30 000 Kč. Pokud si budete odkládat stranou měsíčně 10 % ze mzdy, každých deset let odložíte stranou 360 000 Kč. (s růstem mzdy samozřejmě můžete postupem času odkládat více) Rozdíl ve zhodnocení 5 % však vytváří v celkové výši vašich úspor s prodlužujícím se časovým horizontem doslova propast.

Foto: autor – vlastní výpočty

Výpočet pravidelné investice - 3 000 Kč měsíčně

S roční návratností 2 % budou mít vaše úspory za 40 let hodnotu 2,17 milionu korun. Investujete-li však tyto peníze stejným způsobem do akcií, rozdíl 5 % ve zhodnocení aktiv vytvoří na 40letém horizontu o 5 milionů korun více.

Samozřejmě, že neuvidíte po desetiletí každý rok stejnou návratnost. Na takto dlouhém investičním horizontu se však na historický průměr výkonnosti obou typů aktiv spolehnout můžeme. Jedno je tak jisté, budete-li si tvrdošíjně stát za konzervativní investiční strategií a nevrhnete se do vod akciového trhu, vaše úspory budou růst mnohem pomaleji a vy budete doslova okrádat sami sebe.

Jak se popasovat s poklesy akciového trhu?

Jedním z hlavních důvodů, proč se investoři vyhýbají agresivnějším investicím, je skutečnost, že mají strach ze selhání trhu, které by zničilo jejich úspory. Pravidelná investice však tyto výkyvy do značné míry „vyhlazuje“. Investujete-li každý měsíc, v dobách, kdy je trh nahoře nakoupíte za danou částku méně aktiv a naopak. Žádná z krizí akciových trhů pak netrvala roky, ale spíše měsíce či týdny a akciový trh se ze svého propadu vždy vzpamatoval.

Přesto není vhodné agresivně budovat akciové portfolio po celý svůj život. Jak se blíží váš odchod do důchodu, měli byste se postupně přiklánět ke konzervativnější investiční strategii. Je-li vám už kolem 60 let a máte všechny peníze investované do akcií, vaše úspory nebudou mít mnoho času na zotavení při případném poklesu trhu – což by mohl být problém, pokud tyto peníze budete brzy potřebovat. Proto není od věci postupně v průběhu života svou investiční strategii měnit.

Pointou však je, že pokud vám k odchodu do důchodu zbývají ještě desítky let, momentální poklesy trhu vás nemusí nijak znepokojovat. Vaše úspory mohou v krátkodobém horizontu klesnout, mají však spoustu času na své zotavení. A přestože se může akciový trh jevit jako horská dráha plná vzestupů a pádů, historicky je směrnice akciového trhu kladná a růst akcií je výrazně vyšší než dluhopisů.

Slovo závěrem: Nechte své úspory pracovat ve váš prospěch

Odchod do důchodu představuje jeden z nejvýznamnějších finančních okamžiků v životě každého člověka. Výběr správné investiční strategie je klíčový pro optimalizaci vašich úspor. Jak ukazuje výše uvedený výpočet, příliš konzervativní přístup může být v dlouhodobém horizontu nákladnou chybou, která vás může stát až miliony korun.

Ačkoli se může zdát, že akciový trh charakterizuje mnoho rizik, historická výkonnost nám ukazuje, že akcie v průběhu let významně překonávají výnosy z dluhopisů. Strach ze selhání trhu je přirozený, ale pravidelná investice a dlouhodobý horizont mohou tyto obavy minimalizovat a poskytnout vašim úsporám potenciál k růstu.

Je však také důležité mít na paměti, že investiční strategie by měla být pružná. S blížícím se důchodem je vhodné postupně přehodnotit svůj přístup a stát se opatrnějším. Nicméně, pro ty, kteří mají do důchodu ještě mnoho let, je akciový trh vhodným vehiklem, který lze využít k maximalizaci zhodnocení úspor.

Investování vyžaduje uvážlivý přístup, avšak odvaha vstoupit na akciový trh je klíčem k bohatšímu a pohodlnějšímu důchodu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz