Hlavní obsah
Finance

Je čas se probudit. Pokud je vám méně než 40 let, máte dostatek času si na důchod uspořit sami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash.com

Neudržitelný český důchodový systém nechává finanční budoucnost země viset na vlásku. Je čas podívat se realitě do očí. Váš důchod je vaše zodpovědnost. Nespoléhejte se na stát a začněte konečně jednat.

Článek

Důchodový systém České republiky kdysi považovaný za pevnou záchrannou síť, se nyní stal provazem, na němž nejistě visí finanční budoucnost naší země. Je to zarážející podívaná – schopní a pracovití lidé svěřují svůj život po odchodu do důchodu již tak přetíženému a neudržitelnému státnímu penzijnímu systému. Nezbývá než se ptát, kam se poděl smysl pro finanční odpovědnost?

Mnozí naši spoluobčané se stali nesamostatnými a odhodili vlastní povinnost zajistit si budoucnost. Opírají se do politiků a očekávají, že je vysychající důchodový systém bude zázračně živit navěky. Lidé mladší 40 let však mají dost času na to, aby tuto trajektorii změnili, ale změní ji?

Iluze nekonečné státní podpory

Důchodový systém v České republice dlouhou dobu fungoval v utěšující, ale neopodstatněné iluzi – v domnění věčného přísunu státní podpory. Toto mylné přesvědčení, hraničící se zbožným přáním, vytváří obraz státu s nevyčerpatelnými finančními zdroji, který je vždy připraven podporovat své důchodce. Krutá realita je však v příkrém rozporu.

Stejně jako každý jiný stát je i Česká republika spoutána řetězy finančních omezení. Naše ekonomika, jakkoli se může zdát robustní, se nemůže vymanit z univerzálního omezení, které představují konečné zdroje. Tlak vyvíjený rostoucím počtem důchodců se neustále stupňuje a hrozí, že se finanční struktura státu pořádně prohne. Když se k tomuto stupňujícímu se tlaku přidá klesající porodnost a stárnoucí populace, situace se mění v alarmující finanční noční můru.

Tato hrozící krize vrhá na budoucnost veřejných financí našeho státu dlouhý a zlověstný stín. Vyžaduje proaktivní reakci českých občanů a naléhavou změnu perspektivy. Je za pět minut dvanáct. Je více než zásadní, aby se jednotlivci postavili na vlastní nohy a převzali odpovědnost za svou penzi.

Závislost na státních důchodech nejen ohrožuje osobní finanční zabezpečení, ale také nebývale zatěžuje již tak napjatý systém. Je načase, aby se občané postavili proti úzu závislosti na státu. Je čas nastoupit na novou cestu, která povede k soběstačnosti, fiskální odpovědnosti a bezpečnému důchodu pro všechny. Je třeba rozbít iluzi nekonečné státní podpory a nahradit ji realitou individuální finanční připravenosti.

Poučení z Německa a Spojených států

V oblasti osobního plánování důchodu se můžeme inspirovat zeměmi, jako je Německo a Spojené státy. Systém důchodového zabezpečení v Německu je vícepilířový, kdy se od občanů očekává, že si státní důchod doplní soukromými nebo zaměstnaneckými penzemi. Podobně Spojené státy mají diverzifikovaný důchodový systém, který podporuje jednotlivce, aby přispívali do plánů 401(k) nebo individuálních důchodových účtů (IRA), přičemž třešničkou na dortu jsou daňové pobídky.

Navzdory svým specifickým problémům občané těchto zemí chápou hodnotu soběstačnosti a plánování budoucnosti. Přebírají odpovědnost za svůj důchod a odmítají být pouhými pasažéry na státní penzijní lodi. Jsou spolukapitány své finanční plavby, aktivně spoří a investují, aby si zajistili pohodlný důchod.

Neúprosné zrcadlo odpovědnosti

Pohodlný a bezstarostný důchod zkrátka nemůže být vykouzlený z hůlky přepracované víly kmotřičky – v tomto případě státu. Nevzniká záhadně ze vzduchu. Ne, kouzlo zajištěného důchodu bez starostí je něco, co vyžaduje aktivní úsilí, promyšlené plánování a neochvějné odhodlání. Toto kouzlo pochází od samotných jednotlivců – od vás a ode mě. Není to jen otázka finančních prostředků, ale také perspektivy, přístupu a porozumění.

Občané České republiky příliš dlouho vnímali odchod do důchodu jako vzdálený, mlhavý sen, jako vzdálenou událost, která se skrývá za závojem času. Je však nejvyšší čas na změnu postoje. Odchod do důchodu je nevyhnutelná realita, nadcházející životní etapa, na kterou se musí každý pracující člověk připravit. Uvědomění si této skutečnosti je prvním krokem k zajištění naší finanční budoucnosti.

Těm, kterým je méně než 40 let, se v zrcadle odpovědnosti odráží obraz obrovského potenciálu. Vlastníte nejcennější aktivum, které lze v oblasti financí mít – čas. Čas je na vaší straně a může působit jako tichý spojenec ve vašem úsilí o zajištění důchodu. Začněte tuto výhodu využívat. Začněte si zkrátka spořit a investovat co nejdříve.

Mechanismus složeného úročení, často označovaný jako „osmý div světa“, čeká jenom na váš povel. Tento mocný finanční nástroj může s vašimi úsporami udělat zázraky, pokud ho budete využívat moudře. Důsledným odkládáním malých částek již dnes v podstatě zaséváte semínka budoucího finančního stromu, který by vám mohl poskytnout dostatek stínu v důchodovém věku.

To, co dnes začíná jako malý proud úspor, může v budoucnu přerůst v mohutnou řeku finančního zabezpečení. Malé, zdánlivě bezvýznamné částky, které si nyní začnete odkládat stranou, mohou při dostatečném časovém odstupu vyrůst ve značné jmění. Toto není finanční rada, je to volání po bezpečné finanční budoucnosti, které vás vyzývá, abyste jednali již dnes. Zrcadlo odpovědnosti odráží nejen vaše současné já, ale i potenciál, který máte k zajištění své budoucnosti. Otázka zní – jste připraveni tuto výzvu přijmout?

Postavte se ke své finanční budoucnosti čelem

Současná situace může být pro jedince, kteří usilují o soběstačnou společnost, frustrující. Je přece skličující vidět, jak se schopní jedinci vzdávají odpovědnosti za zajištění své budoucnosti. Je načase se probudit ze snu o nekonečné státní podpoře a podívat se do reality blížícího se důchodu.

Nezůstávejme však pouze u kritiky. Považujte tento článek za výzvu k akci, za vášnivou výzvu k samostatnosti, finanční nezávislosti a rozumnému plánování. Společnost, v níž si občané aktivně spoří na důchod, nejenže snižuje zátěž státních zdrojů, ale také přispívá ke zdravější ekonomice a bezpečnější budoucnosti pro všechny.

Je vám méně než 40 let? Pokud ano, nezapomeňte: Máte sílu a čas změnit svou finanční budoucnost. Jednejte však hned, neboť čas, který jednou uplyne, je nenávratně pryč.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz