Hlavní obsah
Aktuální dění

Německá ekonomika stále odolává recesi. Dobrá zpráva pro Českou republiku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Podle prvního odhadu německého statistického úřadu vzrostla ekonomika největšího českého partnera v roce 2022 o 1,9 %. To znamená, že ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí stagnovala, nikoliv klesala.

Článek

Stejný postup jako každý rok. Německý statistický úřad právě zveřejnil první odhad růstu HDP v roce 2022, aniž by měl k dispozici jediný tvrdý údaj za měsíc prosinec. Podle tohoto prvního odhadu německá ekonomika meziročně vzrostla o 1,9 % oproti 2,6 % v roce 2021. Na rok s protipandemickými opatřeními a válkou to rozhodně není špatné.

Abychom však uvedli věci na pravou míru: Německá ekonomika se teprve nyní vrátila do velikosti z konce roku 2019. Tři roky krize neproběhly bez povšimnutí.

První odhad ukazuje na stagnaci, nikoliv na pokles ve čtvrtém čtvrtletí

Nejdůležitějším prvkem tohoto meziročního tempa růstu je to, co znamená pro růst ve čtvrtém čtvrtletí. Podle statistického úřadu německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí stagnovala poté, co ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně vzrostla o 0,4 %. V minulosti byly tyto implicitní odhady pro poslední čtvrtletí velmi přesné.

V současné době však mohl být výkon ekonomiky v prosinci volatilnější a hůře odhadnutelý než v minulosti – připomeňme vliv počasí, delších vánočních prázdnin a silnějšího než očekávaného dopadu energetické krize na spotřebu a výrobu. Je tak pravděpodobné, že tento odhad pro čtvrté čtvrtletí bude ještě mírně revidován.

Každopádně nejnovější údaje ukazují, že za celý rok 2022 převážil doháněcí efekt po skončení uzávěr, a to jak u spotřeby, tak u výroby, nad ekonomickým výpadkem v důsledku války na Ukrajině. V posledních měsících roku tlumila propad i fiskální podpora.

Vyhnutí se nejhoršímu neznamená, že se růst znovu silně oživí

Při pohledu do budoucna lze konstatovat, že doháněcí období po ukončení krize skončilo a v roce 2023 hospodářskou aktivitu nepodpoří. Nepříznivé dopady války a energetické krize pravděpodobně převládnou a budou brzdou ekonomiky. Slabší nové průmyslové zakázky od února loňského roku a slabá spotřebitelská důvěra jsou jen dva z mnoha důvodů, proč německou ekonomiku čekají další problémy.

Přesto nový rok začal pro německou ekonomiku optimističtěji. Zdá se, že mírné teploty téměř ukončily krizi v zásobování energií, alespoň prozatím. Národní zásoby plynu se opět zvýšily a spotřeba je zřetelně nižší než historické průměry. I když by teplé počasí mělo z hlediska klimatických změn skutečně zvonit na poplach, pro ekonomiku je to vítané překvapení. Přesto počasí není zdaleka předvídatelné a záchranná síť ekonomiky je postavena na fiskálních stimulech.

Obecněji řečeno, nezapomínejme, že německá ekonomika stále čelí řadě výzev, které pravděpodobně zatíží růst v letošním roce i v dalších letech:

  • Dodávky energie v zimě 2023/24,
  • měnící se globální obchod s větším množstvím geopolitických rizik a změnami v dodavatelských řetězcích,
  • vysoké investiční potřeby v oblasti digitalizace a infrastruktury,
  • rostoucí nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

Dnešní údaje naznačují, že k široce předpovídané recesi by nemuselo dojít. Na místě je však opatrnost. Samotný fakt, že se německá ekonomika vyhnula nejhoršímu, bohužel neznamená, že všechny ekonomické problémy zmizely.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz