Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ochlazující se ekonomika a vztah vlády s občany na bodu mrazu. Směřuje Česko k ledovému pádu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / Gumruch / (CC BY-SA 4.0)

Česká republika se potýká s výraznými mrazy i ekonomickým ochlazením. Neotřesitelné kroky vlády pak vedou ke společenskému a politickému mrazu. Směřuje země k ledovému pádu?

Článek

Nová verze naší země „Česko 2024“, je místem, kde se drama odehrává s precizností shakespearovské tragédie, bez literárního génia. Země, která se poslední dny zmítá v teplotách vyvolávajících drkotání zubů, se nyní ocitá v sociálně-politickém mrazu.

Viník? Vláda, která jako by proplouvala ekonomickou vánicí s grácií batolete na bruslích. Od poklesu průmyslové výroby po kontroverzní úsporná opatření – to je smršť událostí, která by i ty nejotrlejší Čechy přiměla zatoužit po tropickém útěku.

Ledové sevření ekonomiky

V listopadu průmyslová výroba meziročně poklesla o 2,7 %. Toto ekonomické zamrznutí není překvapením, ale spíše vyvrcholením nepřesvědčivých výkonů hospodářství v průběhu roku 2023. Je to jako sledovat zpomalený pád rolby Zamboni - víte, že se řítí dolů, ale nemůžete dělat nic jiného než se zděšeně dívat. Ke zhoršení došlo ve většině odvětví, když například produkce aut klesla o 2,1 %. Stavebnictví na tom přitom není o nic lépe, když se jeho produkce v listopadu meziročně snížila o 6,5 %. Kdo doufá v rychlé oživení v tomto odvětví, může si zahrát na smutný trombón.

Vláda se přitom rozhodla, že nejlepším způsobem, jak zahřát ekonomiku, je zavést úsporná opatření. Ta zahrnují zvýšení daní a odvodů pro OSVČ i podniky, přísnější pravidla pro práce na dohodu a pro jistotu i zvýšení daně z nemovitosti. Je to, jako by se snažili uhasit požár tím, že do něj přilévají benzín.

Mrazivé politické klima

Politické klima v České republice připomíná spíše sněhovou bouři na Sahaře - nečekané, nevítané a naprosto chaotické. Politika vlády je populární asi jako sněhová koule v červenci, což vede k všeobecné nespokojenosti. Důvěra veřejnosti ve vládu klesá rychleji než teploměr v lednu - vládní koalici důvěřuje pouhých 17 % lidí.

A co by to bylo za politické drama bez protestů a stávek? V listopadu loňského roku se v zemi uskutečnila stávka, k níž se připojil až milion zaměstnanců, včetně těch z odvětví s vysokými příjmy, jako jsou pracovníci v závodech Škoda Auto. Reakce vlády? Označila celou akci za neoprávněnou a nezodpovědnou. Sám mám na tyto stávky vlastní – nikterak pozitivní - názor, ale nejsem politik usilující o přízeň voličů.

Zdá se tak, že se současná vláda málokdy trefí do černého a také se zdá, že je od některých skupin občanů odtržena více než poustevník žijící na odlehlém vrcholku hory.

Závěr: Mrazivá budoucnost před námi?

Zatímco se Česká republika otřásá meteorologickými i politickými studenými frontami, nelze si nepoložit otázku: Co čeká tento promrzlý národ dál?

Najde vláda způsob, jak rozmrazit své chladné vztahy s obyvatelstvem, nebo bude i nadále bruslit na tenkém ledě? Nadále se nad námi houpe ledový meč ekonomické nejistoty. Je jasné, že rok 2024 může být pro Česko rokem života v třeskutém mrazu. Vezměte si deky, přátelé - bude to dlouhá a studená jízda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz