Hlavní obsah
Názory a úvahy

Odklon voličů od demokratických stran k hnutí ANO je rizikem pro budoucnost České republiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / David Sedlecký / CC BY-SA 4.0

Andrej Babiš se svou manželkou Monikou Babišovou

Populismus v České republice nabírá na síle. Zatímco tradiční demokratické strany ztrácejí podporu, hnutí ANO se veze na vlně. Co to znamená pro budoucnost naší země?

Článek

V posledních měsících dochází na české politické scéně k výraznému – a velmi negativnímu - posunu. Tradiční demokratické strany, které o prsa vyhrály volby do poslanecké sněmovny v roce 2021, zaznamenávají – ať už důvodně či bezdůvodně – značný pokles své popularity. Populistické hnutí ANO naopak získává na síle.

Podle nedávného volebního modelu, který pro Českou televizi zpracovala agentura Kantar se hnutí ANO udrželo na čele volebních preferencí s 33,5% podporou, což se oproti předchozímu průzkumu z května nezměnilo. Mezitím však ODS, zaznamenala značný pokles a v září ji vyjádřilo podporu pouze 12 % respondentů, což je oproti květnu pokles o pět procentních bodů. Od voleb v roce 2021 si pak hnutí ANO připsalo 6,5 %, zatímco vládní uskupení SPOLU hned 8,5 % voličů ztratilo.

Proč takový posun?

Nejznepokojivějším aspektem tohoto politického posunu jsou důvody, které za ním stojí. Voliči nemění své preference pouze na základě politiky nebo ideologie.

Jak bylo uvedeno v komentáři ke zmíněnému volebnímu průzkumu, mnozí voliči se od stran, jako je ODS, odklánějí kvůli vnímané nekompetentnosti, nedostatku vize, chaosu a nesplněným slibům. Neříkám, že politika současné vlády je dokonalá, to ani zdaleka ne. Vzhledem k tomu, v jakém stavu zdědila veřejné finance po předchozí vládě, bychom však měli mít jisté pochopení.

Uváděny byly také ekonomické důvody, jako je vysoká inflace a pokles reálných mezd. Boj s inflací je však záležitost České národní banky, neboť jak je uvedeno v Ústavě České republiky a na webových stránkách ČNB: Hlavním cílem České národní banky je péče o cenovou stabilitu. Pokud česká ekonomika trpí po celé dosavadní volební období jednou z nejvyšších inflací v Evropské unii – o což, znovu opakuji, by se měla starat Česká národní banka – těžko lze dávat vládě za vinu pokles reálných mezd.

Špatná komunikace a celkový pocit rozčarování z tradičních stran tak vedou voliče k populistickým hnutím, jako je ANO.

Tento trend však není jen odrazem měnících se politických preferencí českých občanů. Je to příznak hlubšího neduhu. Když mají voliči pocit, že tradiční strany neřeší jejich obavy, je pravděpodobnější, že se nechají ovlivnit populistickou rétorikou. Populistická hnutí přitom často slibují rychlá řešení a působí na ty nejzákladnější emoce voličů a rozhodně nemají na srdci dlouhodobé zájmy národa.

Populismus je sice přitažlivý, ale je také dvousečnou zbraní. Na jedné straně dává hlas frustracím a aspiracím nespokojených lidí. Na druhou stranu může příliš zjednodušovat složité problémy a podporovat rozdělující politiku, přičemž vzestup populistických hnutí v jiných částech světa ukázal, že mohou podkopávat demokratické instituce, narušovat právní stát a potlačovat nesouhlas.

Nechme se opět „zachránit“ Andrejem Babišem

Rostoucí podpora hnutí ANO – respektive klesající popularita SPOLU – není pouhým posunem voličských preferencí, ale potenciální hrozbou pro budoucnost národa. V čele tohoto hnutí stojí, jak všichni víte, Andrej Babiš. Osobnost, jejíž zájmy a rozhodnutí byly často zpochybňovány pro jejich soulad s osobním prospěchem na úkor národního blaha.

Hnutí ANO se sice může prezentovat jako hlas lidu, ale je neodmyslitelně spjato s ambicemi a zájmy Andreje Babiše. Pokud hodíte do volební urny lístek hnutí ANO, nedáte hlas tomuto hnutí, ale především podpoříte Babišovu vizi pro Českou republiku – vizi, která je znepokojivě sebestředná. Třetina populace bohužel tuto pravdu stále nevidí, nebo nechce vidět.

Se současnou vládou nejsem a ani nemůžu být spokojený, ale pokud je jedinou alternativou vláda jednoho muže, moje volba je jasná. Stále jsem přesvědčený, že naše demokracie může fungovat pouze na půdorysu vládnutí demokratických stran.

Dosavadní výsledky Andreje Babiše naznačují, že upřednostňuje osobní zájmy před národními. Pokud se hnutí ANO pod jeho vlivem opět dostane k moci, přijatá rozhodnutí budou sloužit spíše Babišovým osobním a obchodním zájmům než společnému prospěchu českého národa. Takový přístup, vedený vlastními zájmy a postrádající skutečný zájem o blaho národa, představuje vážné riziko pro stabilitu a budoucnost České republiky.

Populistická rozhodnutí, kterými je hnutí ANO známé budou mít, když už nic jiného, (opět) neblahé důsledky pro národní hospodářství. Populistická politika, ačkoli je často krátkodobě populární díky své okamžité přitažlivosti, vede k dlouhodobé ekonomické nestabilitě. Vede k destabilizaci veřejných financí, což činí zemi zranitelnou vůči hospodářským poklesům a snižuje její schopnost investovat do kritických oblastí, jako je vzdělávání, zdravotní péče a infrastruktura, což koneckonců vidíme nyní.

Současná vláda je nyní v kleštích, které pro ni během minulých dvou volebních obdobích připravil svým nezodpovědným stylem vládnutí přímo nebo nepřímo právě Andrej Babiš, a platí za to krutou daň.

Je nezbytné, aby si Češi uvědomili, že půvab populismu, který reprezentuje hnutí ANO a Andrej Babiš, je pomíjivý. Sliby, které se dávají, mohou znít lákavě, ale mají svou cenu. Tou cenou je potenciální eroze demokratických hodnot, které jsou České republice drahé, a ohrožení její ekonomické stability.

Půjčím si slova premiéra Petra Fialy, neboť je skutečně pravdou, že Česká republika stojí na křižovatce. Volí mezi budoucností definovanou rozmary a zájmy jednoho člověka, nebo budoucností, v níž je prvořadé blaho národa a demokratické hodnoty. Je to volba, která bude utvářet osud České republiky pro další generace. Až budete mít příště opět nutkání volit hnutí ANO, zamyslete se nad svými dětmi či vnoučaty a alespoň na chvíli popřemýšlejte, v jakém stavu jim chcete naší zemi zanechat.

V sázce je mnoho a toto rozhodnutí musí být učiněno prozíravě, s porozuměním a s hlubokým smyslem pro odpovědnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz