Hlavní obsah
Aktuální dění

Z Andreje Babiše je 68letá senzace TikToku, kterou musíte sledovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / David Sedlecký / CC BY-SA 4.0

Andrej Babiš se svou manželkou Monikou Babišovou

Z parlamentní půdy na pódium TikToku – politici nacházejí nové způsoby, jak navázat kontakt s mladými voliči. Jak TikTok mění podobu politických kampaní?

Článek

Na konci první dekády 21. století stačila budoucím politikům „maličkost“ – koupit celorepublikové vydavatelství… Dnes však tradiční média postupně ztrácejí svou kdysi nezpochybnitelnou dominanci. Noviny, rozhlasové vysílání, a dokonce ani televize již nejsou jedinými zdroji informací pro masy.

Někteří politici si tento posun uvědomují. Hledají způsoby, jak rozšířit svůj dosah a vliv. Přizpůsobují se a s úspěchem nacházejí inovativní metody, jak oslovit mladší, technicky zdatnější generaci.

Jednou z takových metod je čínská sociální síť TikTok, senzace sociálních médií, která vzala svět útokem. Díky krátkému a poutavému formátu videí a uživatelské základně tvořené převážně mladými lidmi představuje pro politiky ideální platformu, kterou mohou využít. Mnozí se této nové vlně nebrání, ale naopak ji z celého srdce přijímají. Logika je jednoduchá: Pokud zjistíte, že je nedokážete předběhnout nebo předehnat, proč se k nim nepřidat?

Tím, že se politici připojí k TikToku, nesdílejí jen aktualizace své politické strategie nebo sliby z kampaně. Tančí, synchronizují rty s přehrávanou hudbou a účastní se virálních výzev. Tento přístup jim umožňuje se netradičně polidštit, čímž se stávají pro generaci, která si cení autenticity a spontánnosti, bližšími a sympatičtějšími. Koneckonců, jaký je lepší způsob, jak si získat srdce davu, než tancem do stejného rytmu?

„Cool“ dědeček na TikToku

Doba, kdy politici pronášeli zanícené, věcné projevy, které souzněly s ideály a touhami jejich krajanů, je zkrátka pryč. Dřív se hovořilo o politice, reformách a velkých vizích, které měly utvářet budoucnost naší země. Ale bohužel, tyto zářivé dny jsou již jen vzdálenou vzpomínkou. Dnes se politická aréna podobá spíše cirkusovému ringu, kde se na jeviště dostává ten, kdo je nejzábavnější. A kdo by mohl být vůdcem tohoto novodobého politického cirkusu? Nikdo jiný než Andrej Babiš.

Po nepříliš slavné chvíli v prezidentských volbách se Babiš potichu neodplížil do kouta, aby si lízal rány. Rozhodl se znovu objevit sám sebe na tom nejméně očekávaném místě: Na TikToku. Ano, právě na té platformě, kde vaše děti nebo dokonce vnoučata pravděpodobně zdokonalují své taneční pohyby nebo se smějí nejnovějšímu memu.

Náš milý Babiš, čilý 68letý důchodce a někdejší premiér, si nyní nasadil masku influencera z TikToku. Jeho obsah? Rozkošná směs rozlévání koly (protože otevřít láhev je zřejmě herkulovský úkol) a rozmazlování prasete jménem Růža. Člověk by se mohl ptát, jestli jde o krizi středního věku, nebo o strategický tah.

Jak ale sám tvrdí, zkrátka mu spojení s mladou generací dělá radost. A spojuje se, a to způsobem, který jsme si u politika dlouho nedokázali představit. Komentáře k jeho videím se pohybují na škále od „Tohle myslíš vážně?“ až po „Podívej se na toho super cool dědu!“. Babiš se přitom může pochlubit více než 100 tisíci sledujícími, čímž si zajistil titul nejsledovanějšího českého politika na TikToku. Proč se tedy v rámci sebepropagace věnovat tradiční politice, je čas na show!

Strategie v pozadí šílenství

Dělá ze sebe Babiš šaška jenom pro zábavu, nebo je ve hře hlubší strategie? Někteří odborníci se domnívají, že Babiš chytře obsazuje tuto novou komunikační platformu, aby se zaměřil na významnou část mladé populace. Koneckonců, dnešní TikTok děti jsou zítřejšími voliči. A pokud umíte mluvit jejich jazykem, jste už o krok napřed.

Ne všichni jsou však o tom přesvědčeni. Přemysl Čech, šéf agentury Median, má pocit, že zatímco někomu může Babiš připadat jako zábavný dědeček, pro jiné může ztrácet důstojnost potenciálního budoucího lídra. Jak bylo zmíněno v článku na portále Seznam Zprávy, Babišovo chování mu připadá šaškovské. Někdy až nechutné.

Může komická snaha na TikToku přihrát Babišovi další politické body?

Hranice mezi zábavou a politikou se stále více stírají. Je komické a trochu matoucí vidět, jak naši volení zástupci vyměňují obleky za tepláky a projevy za taneční kreace. Z kdysi slavnostních vládních síní se nyní ozývají rytmy trendových melodií TikToku. Politici se ve snaze být „cool“ a „relevantní“ doslova odvázali a zatřepali nohou nebo i dvěma. Je však tato proměna státníka v showmana skutečně cestou vpřed?

Palčivou otázkou zůstává: Může být popularita politika na platformě, jako je TikTok, známé spíše svými virálními tanečními výzvami než politickým diskurzem, opravdu rovna skutečné podpoře voličů? Může dobře provedený taneční pohyb nebo virální skeč zajistit důvěru, důvěryhodnost a hlavně hlasy voličů?

Ačkoli je ověření účinnosti této novodobé politické strategie zatím v nedohlednu, jedno je jasné: Politická krajina prochází seismickou změnou. Tradiční metody navazování kontaktů s voliči jsou nově definovány, ať už v dobrém či zlém.

Zatímco ale čekáme na hmatatelné výsledky tohoto zajímavého experimentu, posaďme se a vychutnejme si tu podívanou. Se směsí pobavení a skepse sledujme, jak se naši politici pokoušejí tancem, humorem na hranici trapnosti a šarmem proniknout do srdcí našich ratolestí. Zda se jim podaří získat si jejich přízeň, nebo se jedná pouze o prchavou zábavu, ukáže až čas – a příští volby.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz