Hlavní obsah
Aktuální dění

Babišův Penam dostal pokutu půl miliardy korun. Není to moc?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ŠJů / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově

Tajné nákupy pekáren a vysoká pokuta – to je jen další den v životě Andreje Babiše. Pojďme se s trochou ironie podívat na poslední Babišův přehmat, kvůli kterému má na krku půlmiliardový účet. Je to příběh, který má víc zákrut než bochník chaly.

Článek

Obloha je modrá, tráva zelená, a nejnovější zpráva, kterou přinesl slovenský Denník N o našem všemi milovaném českém podnikateli a politikovi Andreji Babišovi, zní, že byl obviněn z tajných nákupů pekáren. Tolik věcí v životě je překvapivých, že?

Jak asi víte, Andrej Babiš oficiálně nevlastní své firmy. Bývalý premiér a ministr financí České republiky vložil své podniky do dvou svěřenských fondů, jejichž je shodou okolností jediným beneficientem. Co to znamená? Zakladatel takového fondu – Andrej Babiš – má právo si zvolit osobu – Andreje Babiše, která bude mít prospěch z majetku, který byl do svěřenského fondu vložen. Zároveň tato osoba může na činnost fondu dohlížet. Vyhověl tak zákonu o střetu zájmů, neboť není skutečným vlastníkem svých společností. Co může být nevinnějšího než tohle?

Společnosti jsou řízeny pilnými řediteli, kteří, nechci spekulovat, ale dalo by se předpokládat, že do puntíku plní Babišovy přání, nebo spíše pokyny? Přeci jenom může na činnost obou fondů dohlížet… Mimochodem, Evropská komise provedla v roce 2021 audit, který tvrdil, že Babiš má stále kontrolu nad svými podnikatelskými zájmy a že by měl vrátit dotace EU.

Kynoucí těsto podvodu

Co nyní hýbe vodami nejenom českého, ale i slovenského internetu? Penam, největší pekárenská skupina na Slovensku, pocházející z jednoho z Babišových nevinně vypadajících svěřenských fondů, dostala jednu z nejvyšších pokut v historii slovenského antimonopolního úřadu. Musí zaplatit pěknou sumu za to, že prostřednictvím spřízněných osob koupila dvě pekárny.

Proč by to antimonopolní úřad dělal? Ukázalo se, že získat kontrolu nad dvěma konkurenčními pekárnami bez souhlasu úřadu bylo tak trochu nestandardní. Asi není překvapivé, že tyto dvě pekárny byly koupeny tajně. Poslušní ředitelé byli zřejmě příliš poslušní, než aby dbali na takové malichernosti, jako jsou antimonopolní zákony.

Jistě se však musí jednat o nějaké kolosální nedorozumění, vzhledem k Babišově nevinné historii transparentních obchodních operací (pro větší vhled do Babišovy podnikatelské historie doporučuji přečíst knihu Jaroslava Kmenty: Boss Babiš). Spravedlivě řečeno, komu se nestalo, že by omylem zapomněl úřad informovat o nabytí několika pekáren?

Rozhodnutí antimonopolního úřadu bude pravděpodobně nezákonné

Když se Agrofert – mateřská společnost Penamu – o pokutě dozvěděl, nevzrušeně ústy manažerky komunikace Adély Čabayové prohlásil, že rozhodnutí bylo chybné a nezákonné, což je samozřejmě nejpravděpodobnější reakce, když vás postihne jedna z nejvyšších pokut v historii. Babišův konglomerát se tak nevyhýbá boji a proti pokutě se odvolal. Zápletka houstne!

Pochybné akvizice se týkají dvou pekáren v Bratislavě a Žilině, které Babiš koupil v roce 2014 (samozřejmě neoficiálně) prostřednictvím příhodně ochotných právníků. Ironie je tu stejně bohatá jako krajíc Babišova nelegálně nabytého kváskového chleba.

Po dlouhém čekání přišel trest – pokuta ve výši 21 milionů eur (asi 502 milionů korun). Zdá se, že antimonopolní úřad má s těmito drobnými přestupky problém. Ale proč?

Nekonečná láska českého lidu k pekařskému králi

Mezitím se zdá, že Babišova popularita v rámci České republiky není jeho různými eskapádami – Čapí hnízdo, Pandora Papers, obvinění z kolaborace s StB atd. – pošramocena. Poslední volební průzkum dokonce naznačuje, že jeho strana ANO by s přehledem zvítězila v dalších sněmovních volbách a dosáhla by 35,5 % hlasů– získala by 87 mandátů.

Zdá se, že veřejnost táhne za srdce beroucí příběh o outsiderovi, který stojí proti všem, bez ohledu na množství pochybných obchodních praktik. Doma v Česku je zkrátka bývalý premiér vnímaný více než třetinou populace jako čistá lilie. Lilie, která má možná na okvětních lístcích rozmazanou trochu špíny, ale přesto lilie.

Zatímco Babišovy podnikatelské čachry s pečivem některé lidi, zejména ty na Slovensku, matou, Češi zůstávají podnikatelem, který se stal politikem, okouzleni. Koneckonců, kdo z nás při nákupu pekáren nezanedbal pár drobností, že? Aktuální novinka se do průzkumu ještě neprojevila, ale silně pochybuji, že české voliče budou Babišovy nejasné pekařské obchody trápit. Podobně jako Babiše netrápí antimonopolní zákony.

Jeho pochybné činy ho zřejmě činí důvěryhodnějším, protože kdo si svého času tajně nekoupil jednu nebo dvě pekárny?

Jak jsme se již mnohokrát přesvědčili, vůle lidu, vůle boží. A pokud si lid přeje, aby chléb rostl na stromech, pak bude růst – bez ohledu na to, kdo nakonec zaplatí účet pekaři.

Ve zvláštním Babišově světě jeho pekárenských akvizic je zřejmě porušení antimonopolních zákonů pro jednoho geniální obchodní strategií jiného. Připijme si tedy na české voliče a také pečivo! Už se nemůžu dočkat, co vyleze z pece příště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz