Hlavní obsah
Finance

Můžete věřit finančním tipům, které naleznete na TikToku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Na TikToku může kdokoli natáčet videa s finančními radami, přičemž se na této platformě objevují i poměrně nebezpečné tipy. Než se budete řídit jakoukoli finanční radou, prověřte si ji a zejména tvůrce, který ji sdílel.

Článek

TikTok ušel dlouhou cestu a dnes je jednou z nejoblíbenějších aplikací na světě. Najdete zde obsah téměř na všechna myslitelná témata, včetně rad v oblasti osobních financí. Někteří z „finfluencerů“, kteří tato videa zveřejňují, mají obrovskou sledovanost a vydělávají na svém obsahu nemalé peníze.

Spousta lidí, zejména těch, kteří patří ke generaci Z, se z těchto chytlavých videí ráda učí o penězích. Pokud aplikaci používáte, možná vás zajímá otázka, zda můžete věřit finančním radám z TikToku. Odpověď je trochu složitější než prosté ano, nebo ne.

Získávání finančních tipů na TikToku má svá rizika

S TikTokem jako platformou pro finanční poradenství je spojeno několik problémů. Pro začátek musíte být velmi obezřetní, pokud jde o účty, kterým důvěřujete. Kdokoli si může vytvořit účet a sdílet své rady. Nemusí mít žádné zkušenosti, vzdělání ani finanční zázemí. A pokud tvůrce chce, může si tuto část vždy jen vymyslet. Mějte to na paměti vždy, když nějaký finanční influencer tvrdí, že je multimilionář.

Být úspěšný na TikToku znamená především získat pozornost, takže se zde objevuje i spousta senzacechtivých videí. Na začátku tohoto roku se objevila videa o tom, jak zaniká hotovost a Američané budou nuceni používat digitální měnu. Videa s těmito tvrzeními jsou stále dohledatelná, i když jde o zcela nepravdivé informace.

To je jen jeden příklad a kromě senzacechtivých příběhů se na TikToku ohledně peněz sdílejí i nejrůznější nebezpečné rady. Někteří tvůrci tvrdí, že vás naučí úspěšně obchodovat s finančními aktivy na denní bázi, přestože většina denních obchodníků prodělává. Jiní zase dělají z investování do nemovitostí tu nejjednodušší věc na světě.

Pointa je, že na TikToku je poměrně dost podvodníků – influencerů, kterým jde spíše o vydělávání peněz než o poskytování užitečných rad, a bezpočet lidí, kteří prostě jen nevědí, o čem mluví. Z tohoto důvodu není dobré brát to, co vidíte, za bernou minci. Dozvíte-li se na této platformě nějaký zaručený finanční tip, vždy si udělejte další průzkum a dohledejte si informace o uživateli, který tyto informace sdílí.

Všechno nemusí být nutně špatně

Probrali jsme to špatné, takže je fér mluvit i o tom dobrém. Existují tvůrci, kteří publikují vynikající finanční obsah a rady. Stejně jako na dalších platformách tipu Instagram nebo YouTube, můžete i na TikToku najít zajímavé a cenné finanční informace. Pokud objevíte kvalitní účty, může TikTok fungovat jako místo, kde se dozvíte o penězích více – o tom, jak investovat, i o dalších důležitých finančních tématech.

Používání sociální sítě TikTok pro finanční poradenství má však ještě jednu nevýhodu, a to i v případě obsahu od renomovaných tvůrců. Vzhledem k tomu, že videa na TikToku bývají krátká, obsah věnující se osobním financím často poskytuje povrchní rady bez mnoha podrobností. TikTok několikrát zvýšil své časové limity a nyní povoluje až desetiminutová videa, ale mnoho tvůrců se stále drží v rozmezí 30-60 sekund.

Je příjemné získat užitečnou radu o financích za minutu, nebo dokonce kratší dobu, ale u osobních financí jsou často důležité i detaily. Díky nim lépe pochopíte, co daná rada znamená a proč funguje. To je něco, co z videí na TikToku obvykle nedostanete.

Tvůrci na této původně čínské sociální síti přináší spoustu finančních tipů. Některé z nich jsou důvěryhodné, ale spousta jich důvěryhodná není. Není nic špatného na tom, když se na TikToku učíte o financích, pokud se vám tato platforma líbí, ale nezapomeňte si ověřovat, co se dozvíte. Nejenže si tak potvrdíte, že jsou tyto rady důvěryhodné, ale je to také dobrý způsob, jak získat další informace o dané problematice, které se do krátkého videa nevešly.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz