Hlavní obsah
Finance

3 investiční lekce, které bychom si měli odnést z roku 2022

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: pixabay.com

Investiční prostředí bylo pro každého zájemce o zhodnocení volných finančních prostředků v loňském roce velmi nepřátelské. Co bychom si z roku 2022 měli jako investoři odnést?

Článek

Rok 2022 byl pro investory náročný. Pokud jste v loňském roce neinvestovali výhradně do energetických akcií, je pravděpodobné, že vaše portfolio utrpělo ztrátu.

Po obdobích špatné výkonnosti je však dobré se podívat zpět a zanalyzovat, co bylo špatně, a popřemýšlet o tom, jak v budoucnu postupovat jinak. Proto bychom se měli seznámit s třemi investičními lekcemi, které bychom si měli z loňského roku odnést.

Ocenění je vždy „až“ na prvním místě

Jedním z největších poznatků z roku 2022 je to, že na ocenění nakonec vždy záleží. V letech před rokem 2022, kdy byly úrokové sazby nízké a centrální banky pumpovaly miliardy do finančního systému, bylo ocenění pro mnoho investorů tak trochu vedlejším problémem, kterým se nechtěli příliš zabývat. Mnozí (včetně mě) vlastnili růstové akcie s vysokým oceněním.

Tyto druhy akcií v letech před rokem 2022 skutečně generovaly vysoké výnosy. Jakmile však centrální banky začaly zvyšovat úrokové sazby, jejich ocenění se dostalo do centra pozornosti a začaly dosahovat horších výsledků. Dobrým příkladem je společnost Tesla, která měla do roku 2022 nebývale vysoké ocenění a v loňském roce ztratila téměř 70 % své hodnoty.

Věnujte tedy pozornost ocenění a do budoucna se zaměřujete na hledání společností, které nabízejí růst za rozumnou cenu.

Žádný investiční přístup nefunguje věčně

Dalším klíčovým poučením z roku 2022 je, že žádný investiční styl nefunguje neustále. V letech před rokem 2022 existovalo několik různých stylů, které fungovaly opravdu dobře. Růstové investování (akcie Tesla, Amazon atd.), investování do kvality (akcie Apple, Microsoft atd.) a tematické investování (akcie obnovitelných zdrojů energie, akcie internetových obchodů atd.) je několik příkladů investičních přístupů, které investorům přinesly vysoké výnosy.

V roce 2022 se však finanční prostředí dramaticky změnilo. A najednou tyto přístupy k investování nefungovaly. Místo toho se dařilo hodnotovým a dividendovým přístupům.

Z toho plyne, že se může vyplatit mít v rámci portfolia expozici vůči několika různým stylům investování. Alokací kapitálu do různých stylů lze potenciálně snížit celkové riziko portfolia, přičemž jeho hodnota nebude tak výrazně fluktuovat.

Zásadní je správně dimenzovat pozice

Nakonec rok 2022 zdůraznil význam „správné velikosti“ akciových pozic v rámci portfolia. Často slýcháme o důležitosti diverzifikace při sestavování investičního portfolia. Jedná se o jednu z nejzákladnějších složek řízení rizik.

Z hlediska řízení rizik je však důležité také zajistit, aby velikost pozic v rámci portfolia byla nastavena podle jejich rizikovosti. Je-li nějaká akcie extrémně riziková, je rozumné udržovat pozici velmi malou (méně než 2 % celkového portfolia). Pokud dojde k jejímu propadu (jako v případě Tesly), nepodepíše se díky tomu na výkonnosti celkového investičního portfolia tak výrazně.

To je další koncept správy portfolia, kterému se budu v roce 2023 více věnovat. Tím, že správně dimenzuji své akciové pozice a udržuji expozici vůči rizikovějším akciím na nízké úrovni, se snad v budoucnu vyhnu velkým ztrátám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz