Hlavní obsah
Finance

Povinná četba každého investora: 5 knih, které si musíte přečíst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Investičním pravidlo číslo jedna zní: „Začít investovat ode dne, kdy začnete vydělávat první peníze.“ Investovat byste však měli také moudře a k tomu vám může dopomoci následujících 5 knih.

Článek

Další často skloňované investiční pravidlo zní: „Dlouhodobý investiční přístup přináší vyšší výnosy i přes vyšší krátkodobě podstupované riziko.“ Zmíněná pravidla jsou poměrně intuitivní a jednoduchá a mnoho úspěšných investorů by se podepsalo pod názor, že k úspěchu ve světě investic je postačí dodržovat. V tomto příspěvku se navíc dozvíte o 5 knihách, které vám mohou dopomoci k dodržování těchto pravidel.

Začněte investovat, jakmile to je možné. Pár let navíc, které dáte vašim úsporám na práci, může přinést ohromující výsledky na konci investičního horizontu. Jak už jsem ale psal v úvodu, nestačí pouze začít brzy, musíte také vědět, co děláte. Knihy napsané některými z nejúspěšnějších investorů všech dob vám k tomu napomohou. Určitě už jste slyšeli jména jako Warren Buffett, Benjamin Graham, Robert Kiyosaki a spoustu dalších. Jakmile si projdete některé z jejich knih, podaří se vám díky nim sestavit investiční plán a poté už bude zbývat jeho „pouhá“ realizace.

Bohatý táta, chudý táta – Robert T. Kiyosaki

Jste mladým investorem, který se snaží porozumět trhu? Buďme upřímní, nikdo z nás nechce pracovat déle, než je to nezbytně nutné. Mnozí z nás touží po dosažení finanční nezávislosti. Jak ale dosáhnete svých finančních cílů bez vzdělání? Určitě už víte, že investice je klíčem k růstu vašeho bohatství, ale víte přesně, kam investovat a kam nikoliv?

V této knize, která je často vybírána jako jedna z investičních knih k nastudování, Kiyosaki poukazuje na zavádějící americký vzdělávací systém, který je navržen takovým způsobem, že lidé prostě nemohou uniknout z korporátní štvanice. Školy neučí, jak vytvořit dostatek bohatství, abyste už nemuseli pracovat. Obvykle chápeme, že je dům aktivem, protože ho banky takto označují. Věděli jste ale, že může být také závazkem, pokud k jeho udržení musíte neustále z vlastní kapsy vytahovat peníze?

Reálná aktiva vždy přinášejí peníze do vaší kapsy. Kiyosaki ve své knize navrhuje, aby lidé investovali pouze do aktiv, která generují pozitivní cash-flow a zároveň poskytují potenciál k růstu své hodnoty. Investoři by vždy měli upřednostňovat investice do nemovitostí a akcií, které poskytují pravidelný příjem (nájem, dividenda). V této knize se pak seznámíte i s mnohými dalšími zajímavými postřehy o investování. Jste-li začátečníkem, proč nezačít rovnou tady?

The essays of Warren Buffett: Lessons for Corporate America

Ať jste ve světě investic stále nováčkem, nebo si myslíte, že už všechno víte, tato kniha vám určitě prospěje, neboť budete po jejím přečtení schopní zlepšit vzorce vašeho chování. Chcete vybírat potenciálně ziskové investice? Nejprve musíte pochopit vzájemný vztah mezi vedením společnosti a jejími akcionáři.

Buffettovy eseje se věnují mnoha finančním tématům jako jsou správa a řízení společnosti, investice, fúze a akvizice, účetnictví, oceňování a také alternativám k běžným akciím. Tyto eseje jsou relevantní nejenom pro korporátní Ameriku, principy obsažené v knize můžete uplatnit všude. Buffett se snaží čtenáři poskytnout vhled do podnikové kultury a jejím základním principům. Poté, co si přečtete jeho knihu, pochopíte, proč tak moc nenávidí slepé následování investičních trendů.

Investice a finance nejsou jen o vašem zdravém rozumu. Díky odborným tipům a návrhům můžete vy i vaše portfolio růst mnohem rychleji a kdo vám může dát lepší návrhy než jeden z nejvýznamnějších investorů novodobé historie?

Beating the Street – Peter Lynch

Peter Lynch, zaznamenal obrovský úspěch v investování na akciových trzích při řízení hedgeového fondu. Nejprve působil jako stážista ve společnosti Fidelity Investments a později řídil fond Magellan, kde se mu podařilo zvýšit hodnotu aktiv fondu z 18 milionů dolarů za 19 let do šokující výše 19 miliard dolarů.

Podařilo se mu to díky každoročnímu průměrnému zhodnocení o 29,2 %. Tato kniha nabízí náhled do jeho geniální mysli. Nejste zvědaví, jaké byly jeho myšlenkové procesy, když činil významná investiční rozhodnutí? Jak se rozhodoval, zda koupí nebo prodá akcie?

Lynchova investiční teze se opírá o myšlenku, že by investoři měli vždy vědět naprosto vše o aktivech, do kterých se rozhodují investovat. Domnívá se, že individuální investor může lépe prozkoumat tržní příležitosti než Wall Street jako celek a on je toho živoucím důkazem. Pokud vás opravdu láká porozumění investiční mentalitě a psychologii, lepší kniha pravděpodobně neexistuje.

Inteligentní investor – Benjamin Graham

Chcete se naučit investovat od samotného otce hodnotového investování? Jedná se o jednu z nejkomplexnějších, a přitom čtivě napsaných investičních knih, na jaké můžete narazit. Dokonce i Warren Buffett prohlásil, že se jedná o zdaleka nejlepší investiční knihu všech dob. Investiční strategie popsaná v této knize je základem, na kterém může stavět každý investor, který se rozhodne pro aktivní výběr jednotlivých akcií.

Graham navrhuje, abyste nakupovali akcie, které se zdají relativně podhodnocené vůči jejich ceně, což lze posoudit s využitím fundamentální analýzy. Prostřednictvím této knihy vám Graham předává hluboké znalosti o akciových trzích a učí vás, jak provádět základní analýzu akcií.

Znáte způsoby, jakými můžete spravovat své portfolio? Kromě základů oceňování akcií Graham diskutuje o defenzivních i ofenzivních přístupech ke správě portfolia a vše vysvětluje na názorných a ilustrativních příkladech několika reálných akcií. Všechny znalosti v této knize jsou podloženy scénáři z reálného života a zkušenějšímu čtenáři jsou poměrně snadno srozumitelné.

Myšlením k bohatství – Napoleon Hill

Tato kniha byla jedním z nejprodávanějších výtisků během Velké hospodářské krize v meziválečném období, kdy se jí prodal přibližně milion kusů. Díky redakčním úpravám jsou však její principy aktuální až dodnes. Hill navázal kontakty s řadou z nejlepších investorů tehdejší doby a pokoušel se s nimi hovořit o jejich strategiích vedoucích k růstu bohatství. Později využil tento rozsáhlý výzkum ke zkoumání autentičnosti těchto strategií.

Každý velký investor zdůrazňoval, že investování nejsou pouze čísla, ale také mentalita jednotlivce, která rozhoduje o úspěchu. Abyste tak mohli být úspěšní podobně jako vaše vzory, nejprve musíte pochopit jejich psychologii. Chcete rozvíjet vlastní investiční mentalitu a rozumět pravidlům na která úspěšní lidé odkazují? V této knize autor uvádí 13 zásad, kterými se člověk musí řídit, aby dosáhl osobního úspěchu. Všechny tyto pravidla přitom vycházejí z jeho vlastních praktických zkušeností, pozorování a výzkumu.

Zásady popsané v knize nejsou pouze návodem, co musíte dělat, ale také tím, jak musíte myslet. Zahrnují touhu, víru, odborné znalosti, plánování i vytrvalost. Jeho základní myšlenka, kterou sděluje prostřednictvím této knihy, zní, že byste měli vždy debatovat s lidmi se stejnou finanční mentalitou jako vy, abyste si mohli z diskuse odnést něco hodnotného.

Slovo závěrem

Porozumění investování si nemůžete osvojit přes noc. Jedná se o pomalý proces postupného zvyšování vašich finančních znalostí a zdokonalování dovedností. Naučení se správnému investičnímu přístupu vyžaduje hodně zkoumání i praxe, spolu se čtením vhodné literatury.

Pokud nemáte čtení v oblibě, pak jsou skvělým zdrojem informací i audioknihy. Nemáte-li chuť namáhat celé hodiny vaše oči při čtení investičních knih, můžete jednoduše poslouchat mluvené slovo. Podstatné je, abyste se seznámili s informacemi obsaženými v těchto knihách, jakýmkoliv postupem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz