Hlavní obsah
Finance

Před 5 lety vyslovil Warren Buffett krutou předpověď pro rok 2023. Trefil se?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Toto je příběh o Warrenu Buffettovi a odvážných předpovědích. Slova jednoho z nejúspěšnějších investorů všech dob hltá široká veřejnost. A toto je jeden z příkladů, proč se mu vyplatí naslouchat.

Článek

Legendární investor je zatvrzelým zastáncem akciového investování a nejednou v historii tvrdě odsoudil investice do zlata i dalších alternativních investičních aktiv. Není tak divu, že nemá příliš sympatií ke kryptoměnám, které se v posledních dvou letech zaryly velmi hluboko do myslí investorů a spekulantů.

Za všechno hovoří Buffettovi komentáře na adresu digitálních aktiv. Posuďte sami. Tady je jádro toho, co věštec z Omahy řekl v rozhovoru v lednu 2018, když byl přímo dotázán, proč Berkshire Hathaway neinvestuje žádné peníze do kryptoměn:

Pokud jde o kryptoměny, obecně mohu téměř s jistotou říci, že skončí špatně. Kdybych si mohl koupit pětiletou put opci (pozn. finanční derivát umožňující vydělat na klesající cenně investičního aktiva) na každou z kryptoměn, rád bych to udělal. Myslím, že to, co se děje, rozhodně dospěje ke špatnému konci.

Myšlenka pětileté put opce je velmi zajímavá, protože za dva měsíce, přesně na začátku roku 2023 uplyne 5 let od tohoto Buffettova výroku.

Zmíněné vyjádření legendárního investora na adresu kryptoměn navíc nebylo ojedinělým výstřelkem do tmy. V minulosti byl ke kryptoměnám opakovaně skeptický a přirovnával je k holandské tulipánové bublině ze 17. století. Na výročním zasedání společnosti Berkshire Hathaway v roce 2018 například uvedl:

Kryptoměny přitahují spoustu šarlatánů. Je to něco, v čem lidé, kteří nemají zrovna hvězdný charakter, vidí příležitost, jak nachytat lidi, kteří se snaží zbohatnout, protože jejich soused bohatne na nákupu těchto „aktiv“, kterým ani jeden z nich nerozumí. Celé to dospěje ke špatnému konci.

Buffett samozřejmě od té doby říká neustále totéž, a přesto lze vzhledem k šílenství kolem kryptoměn v posledních několika letech s jistotou říci, že většina lidí jeho hrozivým předpovědím nevěřila.

Jak tedy Buffettovy věštby dopadly?

Z velmi krátkodobého hlediska vypadaly geniálně, protože například největší a nejznámější kryptoměna, Bitcoin, klesla během jednoho roku z přibližně 14 187 dolarů na 3 798 dolarů. Ve střednědobém horizontu vypadaly krátkozrace, protože se během roku 2021 vyšplhal do výšin nad hranici 60 000 dolarů.

Ale pokud jde o dlouhodobý horizont, definujeme-li dlouhodobý horizont jako pět let?

Bitcoin od svého vrcholu před rokem klesl asi o 75 % někam k ceně 17 200 dolarů za minci (k 8. 12. 2022) – stále je o něco výše oproti místu, kde byl během Buffettova rozhovoru v lednu 2018, ale také směřuje k místu, kde by se jeho téměř pět let staré předpovědi mohly naplnit.

Ještě důležitější je, že v době, kdy se blížíme k pětiletému výročí Buffettova varování před kryptoměnami, se některé kryptoměnové instituce a sítě dostaly do stavu kolapsu. V čele tohoto pochybného pochodu by samozřejmě stála jedna z největších globálních kryptoměnových burz FTX, která v polovině listopadu přišla o miliardy dolarů a vyhlásila bankrot. To možná lze kvalifikovat jako „předzvěst špatného konce“.

Určitě na tomto místě nechci rozporovat hodnotu kryptoměn. Ve skutečnosti bych byl ze sobeckých důvodů rád, kdyby se ukázalo, že se Buffett mýlí a cena Bitcoinu opět vzrostla.

Velké poučení však tkví v Buffettově obecné opatrnosti a jeho odmítáním angažovat se v podnicích a oblastech, o kterých říká, že jim nerozumí. Buffett prosazuje jednoduchou myšlenku: Buďte bojácní, když jsou ostatní chamtiví, a chamtiví, když jsou ostatní bojácní. Řiďte se touto radou a v budoucnosti se možná budete s úlevou ohlížet zpět. Nebo se alespoň vyhnete „špatnému konci“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz