Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Duch izraelského školství dle Jicchaka Herzoga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Patrik Novotný

Školní třída v 18. století i v daleké budoucnosti, metody a přístupy se mění, žák zůstává (generováno pomocí AI modelu SDXL 1.0).

Každé září se začátkem školního roku vyrojí komentáře nabízející různé reformy školského systému. Při čtení Jerusalem Post jsem ovšem narazil na něco jiného – státnický projev…

Článek

Už třetím rokem se izraelský prezident Jicchak Herzog při příležitosti začátku školního roku obrací na učitele, rodiče a žáky. V článku s titulem The new school year is a time to be open to new perspectives (Začátek školního roku je časem, kdy být otevřený novým perspektivám) Herzog předkládá základní očekávání od školského systému v Izraeli. Článek poskytuje prezidentův náhled na školský systém jako na místo rozvoje a setkávání v tom nejhlubším humanistickém slova smyslu. Nakonec diskuse o tom, co a jakými metodami učit, je podružná filosofické koncepcí školství – proč učit a proč se učit. Zrovna národ Komenského by toto měl chápat. Ze školy si mimo znalostí a dovedností totiž odnášíme i niterný vztah ke samotnému vzdělávání (se) i obecné vzdělanosti. Zájemci o anglický originál si jej mohou přečíst zde, ostatním nabízím svůj překlad (pro lepší návaznost jsem vypustil Herzogův perex):

Stejně jako každý začátek, i začátek nového školního roku je pro žáky a rodiče často obdobím smíšených pocitů: očekávání a vzrušení mísících se s obavami, zejména před velkými změnami: nástupem do nové školky, do první třídy, na střední školu nebo na gymnázium.

Tato dvojznačnost je samozřejmě přirozená vzhledem k významu, který je škole přikládán jako slibné cestě k seberealizaci.

Avšak existuje ještě jeden důležitý, často přehlížený rozměr školy. A to její role jako prostředníka při budování komunity.

Škola v naší zemi vždy hrála a hraje i nadále klíčovou roli při sdružování rozličných lidí ve společném veřejném prostoru, pomáhá jim navazovat kontakt s tím, co jim je společné a společně tak vytvářet bohatou a živoucí lidskou mozaiku, kterou je Izrael.

Škola je koneckonců místem, kde se setkáváme s tím, co nás přesahuje. Místo kde se setkáváme s rozmanitostí úhlů pohledu, životních stylů a s celou řadou vzorů a barev lidských bytostí, které žijí pospolu. A co je nejdůležitější, škola je místo, kde si můžeme procvičovat schopnost pozastavit se s cílem naslouchat a skutečně slyšet to, co říká někdo jiný, i když – a právě tehdy když – se od nás liší.

Krize svírající Izrael v posledních měsících zvýraznila, jak je pro nás jako komunitu nezbytné umění naslouchat, slyšet a vést vzájemný rozhovor. A to i v případě - a především v případě - velkých rozdílů.

Otevírání se jinakosti

Být schopen otevřít se jinakosti a uvolnit v srdci prostor pro pochopení jiných perspektiv, které jsou odlišné od těch našich, je základním stavebním kamenem naší společné komunity. A není lepšího času pro předání odlišných perspektiv než dětství, stejně tak není důležitějšího poslání pro nás jako vychovatele a rodiče.

Podělím se s vámi o naději, že v tomto novém roce najdou žáci ve svých školách, bez ohledu na druh školy, místa podpory a péče, kde se naučí být sami sebou. Ale stejně důležité je, aby se naučili setkávat, naslouchat a vést dialog s rozličnými druhy lidí, s kterými sdílejí zemi, dědictví a budoucnost.

S blížícím se prvním školním dnem předávám svá přání vám – žákům, rodičům, učitelům, ředitelům a všem, kteří společně vytvářejí krásné sociální tapiserie, jimiž jsou naše školní komunity.

B’hatzlacha!

Prezident Herzog zakončil anglicky psaný článek židovským slovem, stejně tak ani já slovo nepřekládám. Jedná se svým způsobem o vtip. Herzog by nejspíš v angličtině napsal Good luck! (Hodně štěstí!), jenže raději přechází do hebrejštiny. B’hatzlacha zde (podle mého názoru) slouží jako povzbuzení žáků, učitelů a rodičů, aby ve svém počínání uspěli. K tomuto přání se také dovolím připojit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz