Hlavní obsah

Jak si koupit pět let života

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://pixabay.com/cs/illustrations/ai-generovan%C3%A9-d%C5%AFchodci-senio%C5%99i-8221851/

Spokojený předdůchod

Předdůchod představuje legální a promyšlený způsob, jak předběhnout standardní důchodový systém a zajistit si výhody, které oceníte, až se rozhodnete dát pracovnímu životu sbohem.

Článek

V dnešní době, kdy se zdá, že se odchod do důchodu stává stále vzdálenější metou, je příjemné vědět, že existuje možnost, jak si svůj zasloužený odpočinek přiblížit. Řeč je o předdůchodu, tedy způsobu, jak si dopřát klidnější roky života, aniž by člověk musel pracovat až do posledního dechu. Předdůchod představuje legální a promyšlený způsob, jak předběhnout standardní důchodový systém a zajistit si výhody, které oceníte, až se rozhodnete dát pracovnímu životu sbohem.

Co je to předdůchod?

Předdůchod je finanční nástroj, který umožňuje čerpat prostředky z doplňkového penzijního spoření už pět let před dosažením důchodového věku. Na rozdíl od předčasného důchodu, kde hrozí snížení výše starobního důchodu, předdůchod tyto nevýhody nepřináší. Jedná se o elegantní cestu, jak si zkrátit dobu pracovní činnosti, aniž by byl starobní důchod negativně ovlivněn.

Jak předdůchod funguje?

K předdůchodu potřebujete

  • Mít sjednané doplňkové penzijní spoření (připojištění) a spořit na něj nejméně 5 let před počátkem předdůchodu.
  • Mít naspořeno na doplňkovém penzijním spoření minimálně takovou částku, aby měsíční výplata z předdůchodu činila alespoň 30 % průměrné mzdy za 1. až 3. čtvrtletí předchozího roku.

Předdůchod je možné začít čerpat pět let před dosažením věku, ve kterém byste standardně odcházeli do starobního důchodu. Částky, které v rámci předdůchodu obdržíte, pocházejí z vašeho doplňkového penzijního spoření. Stát v tomto případě nezůstává zcela mimo hru – během čerpání předdůchodu za vás i nadále hradí zdravotní pojištění, což znamená, že zůstáváte plně kryti, aniž byste museli řešit komplikace spojené se zdravotními náklady.

Podmínkou čerpání předdůchodu je dostatečná výše naspořených prostředků. Vaše penzijní spoření musí pokrýt alespoň minimální měsíční částku potřebnou pro předdůchod, která se každoročně aktualizuje podle ekonomických ukazatelů.

Výhody předdůchodu

Předdůchod má několik klíčových výhod, které jej činí atraktivním pro osoby, jež chtějí předčasně ukončit pracovní kariéru:

  • Zachování plného starobního důchodu: Na rozdíl od předčasného důchodu, kde se snižuje výše důchodu v důsledku odchodu před oficiálním věkem, předdůchod tyto negativní dopady nemá. Starobní důchod, který vám bude přiznán v době dosažení důchodového věku, nebude nijak krácen.
  • Zdravotní pojištění hrazené státem: I když již nebudete zaměstnáni ani výdělečně činní, zdravotní pojištění za vás bude i nadále hrazeno. Nemusíte se tedy obávat o své zdravotní krytí.
  • Flexibilní využití penzijních úspor: Předdůchod vám umožní využít naspořené prostředky z doplňkového penzijního spoření přesně v době, kdy je budete moci nejlépe využít – tedy ještě před dosažením oficiálního důchodového věku. Toto spoření vám poskytne možnost přizpůsobit si odchod do důchodu podle svých potřeb a přání.

Jak přechytračit systém

Předdůchod je nejen způsobem, jak si usnadnit přechod do důchodu, ale také chytrým způsobem, jak využít penzijního systému, aniž byste přišli o své výhody. Díky možnosti čerpat naspořené prostředky o několik let dříve máte možnost ukončit kariéru v době, kdy vám to bude vyhovovat, a vyhnout se náročným pracovním podmínkám.

Proč nevyužít možnosti odejít z práce ještě v relativně zachovalém stavu, kterou předdůchod nabízí, a přitom se vyhnout krácení výše starobního důchodu? Zatímco ostatní budou stále řešit pracovní stres, vy můžete plánovat, jak strávit svá odpočinková léta.

Na co si dát pozor

Přestože předdůchod přináší mnoho výhod, je třeba dbát na několik důležitých faktorů:

  • Dostatečné úspory: Pro zahájení předdůchodu je nezbytné mít dostatečně naspořeno. Pokud nemáte dostatečné finanční rezervy, může být předdůchod méně atraktivní variantou.
  • Plánování: Předdůchod vyžaduje pečlivé finanční plánování. Je důležité si uvědomit, že během čerpání předdůchodu čerpáte své úspory, které vám po dosažení důchodového věku nebudou k dispozici.

Závěr

Předdůchod představuje zajímavou možnost, jak ukončit pracovní kariéru dříve, aniž by to mělo negativní dopad na vaši budoucnost. Díky této možnosti můžete získat více času pro sebe a své blízké, zatímco ostatní stále bojují s každodenními pracovními povinnostmi. Rozhodnutí o předdůchodu však vyžaduje důkladné promyšlení a zajištění dostatečných úspor. Pokud ale máte dostatečné finanční rezervy, předdůchod může být klíčem k tomu, jak přechytračit systém a užít si klidná léta dříve, než jste si původně mysleli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz