Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ministře Rakušane, než o vyšší plat se zajímejte o svou práci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / Velvyslanectví Ukrajiny v České republice, CC BY 4.0

Ilustrační foto

Ministr Rakušan podpořil návrh ministra Jurečky o čtrnáctiprocentním zvýšení platů politikům, což se však vzhledem k výsledkům práce politických činitelů jeví jako nevhodné.

Článek

Pane ministře Rakušane, domnívám se, že zvýšení platu má být spojeno s pozitivními výsledky zaměstnance, a nikoli se zákonnými zvýšeními dávanými nehledě na okolnosti kvality či nekvality vykonané práce.

Myslím si, že každý by měl dostat, co si zaslouží – což má u politiků, kteří rozhodují o životech běžných lidí – lidí s minimem moci a schopností se bránit lidem vypočítavým, platit dvojnásob.

Jsem obyčejný člověk – obyčejný v té míře, že působím v dnešní době pro mnohé jako idealista, neboť pořád věřím, že čest, pravda a spravedlnost mají pro náš život stálá místa a nejsou pouze hesly na oslavy výročí vzpomínky na Václava Havla. Jako takto popsaný idealista si myslím, že pokud někdo na Vašem místě mluví o podpoře zvýšení platu, musí být přesvědčený, že jeho práce je vykonávaná dobře, což ve Vašem případě ministra vnitra znamená přesvědčení, že je náš stát bezpečný a není v něm v tomto směru cokoli zlepšovat.

Obávám se, že pokud si toto o našem bezpečí skutečně myslíte, žijete ve zvláštní osobní sociální bublině a nijak nevnímáte realitu kolem sebe, která rozhodně není směřována směrem, že byste si měl zvyšovat plat.

Jsem řidičem tramvaje a včera jsem řešil incident, kdy jsem byl na konečné napaden cizincem pod vlivem omamných látek, aniž bych ho sám k napadení nutil – pouze jsem chtěl, aby na konečné vystoupil.

Rovnou uvedu, že v případě dlouhodobého zranění bych neměl možnost, aby se o mě někdo staral, neboť žiji sám, a ještě se starám o svého starého otce. Ovšem chápu, že útočníka toto příliš nezajímalo, rozhodně ne tolik jako možnost páchat další trestnou činnost.

Kladl jsem si otázku, jak se někdo takový může na území našeho státu vyskytovat. Jsem mnohými politiky a rovněž i Vámi několik desítek měsíců ubezpečován, že jsou zde mezi námi pouze slušní a pracovití cizinci, kteří chtějí žít v míru a nejde jim o nic jiného než vytvořit s námi spokojenou mírovou společnost.

Naivně jsem Vašim slovům věřil a díky nim riskoval zranění a pracovní neschopnost a rovněž neschopnost se starat, o koho se starat musím. Vaše slova jsou pro mě důkazem, že žijete v naprosto odloučené realitě nebo Vás jako ministra vnitra vůbec nezajímá situace v naší zemi. V tom případě nechápu, kde berete pro mě drzost, že chcete za svou nevalnou práci vyšší plat.

Dík patří policistům, kteří mě zachránili. Nikoli Vám. Policistům. Oni pracovali a oni si zaslouží zvýšení platu, a to mnohonásobně vyšší, než o jakém jste jste Vy kdy pro ně uvažoval – či neuvažoval. Bylo by spravedlivé, abyste to samé, co podporujete v návrhu pana Jurečky, dal víc než „svým politickým lidem“ lidem starajícím se skutečně o naši bezpečnost a zdraví.

Včera jsem byl svědkem toho, že svou práci nezvládáte. Místo práce a výsledků spoléháte na tvrdě mířenou propagandu a dokola se opakující prohlášení, jak je všechno v pořádku a jak se máme rádi, a kdo jiné rád nemá, tak je ošklivý.

Podotýkám, že nejsem politicky rozdělený. Nejsem fanouškem té či oné strany, neboť ani jednu ze stran v PS neshledávám jako stranu vnímající obyčejné občany jako prioritu své práce. Jediné rozdělení, které u sebe vnímám, je rozdělení lidské. Nijak se neztotožňuji s vymyšlenými hodnotami současné rádoby solidarity, která se nijak neliší od doby minulého století a zločineckého komunistického režimu, který lidi rozděloval na základě papouškovaných vhodných názorů, a nikoli pevných postojů v souladu slušnosti a spravedlnosti. Nehodlám souhlasit se současnými hesly podporovanými domněnkami, a nikoli skutečnými fakty – a nijak nehodlám kývat na souhlas, že je naše země v pořádku, vůbec ne z pohledu bezpečnosti pro obyčejné občany.

Zvýšení platu pro politiky by mělo být zcela v moci obyčejných občanů. Každý rok by měli sami rozhodnout, kolik si politici za svou práci zaslouží a ukázat jim vyšší či nižší míru spokojenosti. Volby jednou za čtyři roky nic neřeší. I přes jakékoli výsledky budoucí politici budou brát sto a více tisíc, aniž by se museli ve svých funkcích jakkoli snažit. To není plat. To je zákonem schválený úplatek za nic.

Podpora zvýšení vašich platů, je, pane ministře Rakušane, s ohledem na žalostné výsledky Vaší práce a naprosté nezvládnutí bezpečnosti občanů, výsměchem obyčejným slušným lidem.

O tom výsměchu víte, ale je Vám úplně jedno. Jako Vaše práce.

Znovu dík statečným policistům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz