Hlavní obsah
Názory a úvahy

Před panem prezidentem nikdo sahat do batohu nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com/Tumisu

Podotknu pro některé, že před budoucím panem prezidentem – a jsem si vědom, že inaugurace ještě neproběhla a jde o význam pouze přenesený, nebo možná pro někoho i ukradený.

Článek

Pan (budoucí) prezident navštívil Cheb, čímž pokračuje v tradici jiného, budoucího bývalého prezidenta, ale namísto zpráv o nadšeném davu a další náladě připomínající revoluční dny v listopadu roku 1989 zemi oběhlo video, v němž policie pacifikuje staršího muže, který dle zpráv na pana prezidenta (budoucího) cosi nelichotivě volal.

Video mnozí považují (příznivci pana generála Pavla – budoucího generála prezidenta) za normální práci ochranky, která nechce, aby se k panu prezidentovi někdo přiblížil – respektive se k němu přiblížil někdo, kdo se k němu přiblížil s něčím, jako je hlasitý názor. Osobně chápu, že ochranka je od toho, aby chránila, třebaže na videu vidíte, že jiné lidi k hlídané osobě pustí, aniž se o ně (v tomto případě ženu přející si selfie s budoucí hlavou státu) víc zajímají – což asi znamená, že ochranka se chová a reaguje (asi logicky) podle agresivity přiblížených osob. Je pravda, že i starší muž může být velké nebezpečí a může jít o tajného agenta, který má úkol budoucího prezidenta zlikvidovat a nepřát nám toliko slibované dobré hrdé časy.

Z videa není zřejmé, co a jak pán provolával, neboť jak to u podobných videí bývá, chybí mu onen dynamický začátek, ale muselo to být něco ošklivého nebo přímo ohromujícího, neboť muži nebylo dovoleno sáhnout do batohu. I tohle pochopím – jsou státy, kde si nesáhnete před prezidentem ani do nosu, ale jsou zase státy, kde před ním v klidu a pomalu vytáhnete airsoft pistoli (vypadající skutečně) a do prezidentské ruky nasázíte celý zásobník plastových kuliček. Takže reakce přiměřená, byť v nepřiměřeném výsledném součtu ochránce, policistů a podle pásky ještě jednoho zřejmě pomocníka. Skoro jako obrázek dob z minulého století, kde na vás taky skočilo víc lidí a odvedlo vás, protože jste rušili společnost v budování socialismu.

Konec videa je takový… řekl bych hořkosladký. Pán je odváděný, ale chce jít se svým psem, který je uvázaný ke stromku. Člověk a jeho pes by se to mohlo jmenovat. Psa mu sebou vzít nakonec dovolili a pán zvolal na pana prezidenta, aby se podíval, co se tady (v tomto městě, případně dramaturgicky s ohledem na budoucí scénáře o téhle události – v tomto státě, světě, vesmíru), co se tady děje, co se tady porušuje a že to není fér.

Ta opravdová tečka je budoucí paní prezidentová, která se dívá za odváděným mužem a volá, aby hlavně dávali pozor na pejska. Tohle už dramaturga nepotřebuje, protože je to dokonalé. Paní prezidentová je jemná žena a má starost, aby nebylo ublíženo té němé tváři. Toho chlapa ať klidně zkopou a dají mu deku, nebo ho rovnou popraví, ale pejsek musí být v pořádku, protože psík je v téhle chvíli synonymum pro budoucnost. Němá tvář, která nemůže mluvit, ale má pocity a chce žít v téhle společnosti, kde pravda a láska už konečně zvítězí nad lží a nenávistí.

Dnešní událost je zvláštní ukázkou, jak se jako společnost chováme, nebo spíš, jak jsme v ní rozdělení. Je pravda, že ve společnosti nic není opravdu nové, protože se vrací pořád dokola to, co už to bylo, a jenom ta opakovaná věc dostane trochu jiný kabátek, ale v podstatě jeho nositel bude pořád to samé – jen v bleděmodrém. Jen si tak říkám, která část již prožitého se zase vrací a jak na to budou reagovat lidé, až to staronové dostane pořádně na obrátkách a rozjede se tu se vším všudy.

Možná to pak už nebude potřebovat dramaturga vůbec, protože bude dávno zavřený.

Jinak závěrem: Tohle video možná bude trochu kolidovat s jiným dnešním videem, a to s videem s policisty z Lipníka nad Bečvou, kteří také zasahovali, ale mám takový pocit, že na rozdíl od zásahu v Chebu za to nebudou většinou národa chváleni jako za něco, co se od nich dalo očekávat.

Jen aby to ta většina pak taky jednou nezažila, že dostane, co neočekávala.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Ochranka

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz