Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ukrajina, Kosovo, Tchaj-wan – čili další vlna lidské solidarity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Když člověk zažívá válečný konflikt, většinou doufá, že je posledním, který se na světě odehrává, a žádný další nebude. Moudro říká, že po poslední válce nebude už vůbec nic.

Článek

Hodně lidí se dle mého v současné chvíli chová, jako by válka na Ukrajině byla poslední válkou ze všech a po ní zůstali jenom vítězové, a tím myslím vítězové morální, kteří budou dělat ramena a vytahovat se, jak pomáhali a dělali ten velký mír a přispěli pádu impéria.

Opravdu vytahovat, protože pokud někdo pořád dokola mluví o pomoci, tak se jenom vytahuje, jelikož mě učili, že když pomáhám, tak o tom mlčím a nedělám si z toho reklamu, protože si vlastně dělám reklamu na sebe díky tomu, že je někomu jinému blbě.

Jsou tací, kteří neustále volají po větší pomoci, píšou kolem sebe kam mohou čísla účtů na přispění a dokola a dokola, až si tak říkáte, jestli náhodou o té vlastní pomoci nekecá.

Za mě říkám, nevěřím, že většina pomoci jde tam, kam se slibuje, a část peněz je odkloněna jinam, což se zjistí až za několik let, kdy to bude úplně jedno, jelikož se bude řešit něco jiného.

Možná si řeknete, kdo by byl něčeho tak nelidského schopný, ale už jako dítě jsem se přesvědčil, jak se to se sbírkami solidarity má.

Tenkrát to bylo na holčičku, která potřebovala drahou operaci a já byl na základní škole. I tam byla pokladnička a já dal dvě koruny, co jsem měl na nanuka Jumbo. Otec mi tenkrát řekl, že to stejně někdo ukradne, a měl pravdu.

Nakonec se našla zahraniční klinika, která operaci udělala zdarma, a po vybraných penězích se slehla zem.

K tomu dvě věci – holčička nepřežila, což je smutné – a o něco méně smutnější je, že se zjistil podivný přístup jejích rodičů, kteří nepřispěli vůbec ničím. To by bylo v pořádku, kdyby byli chudáci – což ale nebyli, a holčičky otec navíc úspěšně podnikal a hluboko do kapsy neměl. Plus drobnost, v den operace dcery, vymlátil hospodu, jelikož v ní někdo utrousil, že mu jeho žena chodí za jiným.

Jenom otázka, co dělal v den operace své dcery v hospodě, a proč nebyl se svojí ženou v zahraničí? Asi hlídal kšefty.

Nijak tím nenaznačuju, abyste nepomáhali. Tohle je Vaše věc a dělejte ji podle libosti. Jenom pamatujte, že pokud se tím holedbáte, pamatujte, že někteří budou očekávat, jak se ukážete i při jiných příležitostech volajících po Vaší lidskosti.

Situace začíná vřít i jiných části Evropy, a to v Kosovu, plus se vyhrocuje situace na Tchaj-wanu. Možná by měli voliči našim politikům naznačit, aby se připravili na další vlnu pomoci, a hlavně příspěvků, jak demokraticky stojíme za tím a tím a musíme pomáhat, abychom zastavili Rudý příliv (Čína) a ukázku xenofobie (Srbsko).

Jenom poznamenám, že ne všechny státy samostatnost Kosova uznaly, takže je dost možné, že ne všechny státy albánské uprchlíky přijmou. My se ale nemusíme bát, my jsme samostatnost Kosova uznali jako jedni z prvních, abychom udělali radost USA, tudíž můžeme potenciální uprchlíky přijmout.

Co se týče Tchaj-wanu, tam se Čína raduje, jak USA dává zbraně Ukrajině, a pomaličku se tak oslabuje, a proto Tchaj-wan provokuje. Dost podobně jako před rokem Rus Ukrajinu. Čecha může jenom uklidnit, že je to daleko a u tohoto konfliktu se od něj očekává, aby si pouze změnil vlajku na profilovce a napsal, že se cítí jako Tchajwanec.

Pravděpodobně když Čína na Tchaj-wan zaútočí, USA poplácá pána v zeleném tričku po zádech a řekne mu, že se teď musí o sebe postarat sám, protože nyní má starosti jinde. Uvidíme, jestli i nám USA řekne, abychom udělali to samé.

Jsem proti válkám v jakékoli formě, jelikož nikdy nic dobrého nepřinesou. Možnosti pomáhat máme i bez nich, akorát ne všichni je považují za dostatečně cool a ne o všech můžete psát statusy na sociálních sítích a používat je jako součást volební kampaně.

Vidíte sami, že o některá témata lidé ani nezavadí, a pokud Vy ano, možná před Vámi uznale pokývají hlavou, ale sami vnímáte, že si o Vás ve finále myslí něco o volovi.

To samé si myslí i ta druhá strana. Akorát pravdu má jenom jedna z nich.

Což ale neplatí o válce – tam se ta pravda kolikrát úplně ztratí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz