Hlavní obsah
Názory a úvahy

Za všechno může Babiš, Putin a ČNB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto

Pokud najdete v nadpisu něco navíc, než jste zvyklí, tak to jenom pan premiér pochopil, že s něčím nelze vydržet věčně, a musel do známého výčtu viníků někoho přidat.

Článek

Pan premiér se nejspíše dozvěděl, že házet vinu na pořád stejné lidi nejde a lid pod ním není tak prostý a manipulovatelný, jak od začátku vládnutí doufal. A pokud lid není takový, jak ho chce Vláda mít, hrozí vzpoury a ukázky nevole, které rovněž pořád nejde dokola odůvodnit chováním někoho jiného.

Za inflaci může ČNB, prohlásil včera pan premiér, a to jenom proto, že mu jeho tajemník z projevu vyškrtal jména Babiš a Putin a narychlo dopsal zkratku České národní banky – což bylo až další řešení, neboť pan premiér ještě před tím do kolonky označení viníka omylem napsal „hrdinný ukrajinský lid“ – a to jenom proto, že si spletl projevy.

Můžeme se tomu pousmát

a nijak nebrat tuhle satiru vážně, ale věřím, že se blíží další mimořádný premiérský projev, neboť ty se objevují vždycky s průserem, za jehož viníky označí pan premiér někoho jiného než sebe nebo své spolupracovníky ve Vládě.

Projev stejně jako ty předchozí nebudou ničím zásadní, ale dobře poslouží pro ego mnoha lidí, kteří si pomyslí, jak moc hezky se pan premiér o lidi stará a jak jim je nablízku - třebaže jenom v jednosměrné podobě, jelikož mluvit k nim umí, ale aby dovolil mluvit k němu už ne.

To říkám jenom proto, že si stěžovalo více lidí napříč republikou (mimo jiné pan Šlachta z Přísahy), že dotázat se na cokoli pana premiéra na jeho setkáních je zhola nemožné. Za sebe mohu jen říct, že mi pan premiér nikdy neodpověděl na moje otázky položené přes sociální sítě (a to byly slušně položené otázky).

Ale projev nejspíš bude, neboť je potřeba již mírně nazlobené občany (taky slušně položeno) uklidnit je a ukázat, pouze ukázat, že Vláda za nimi stojí.

Nevím, co pan premiér řekne, ale mohlo by to znít takhle:

Vážení spoluobčané,

(ruce pana premiére se navzájem pohladí)

slýchávám od mých spoluobčanů, že za nepříliš příznivou situaci v naší republice snad nese vinu moje současná Vláda. Není to pravda. Tahle Vláda je naopak hradbou, která všemi silami drží

(ruce skládají cihly)

spokojenost a prosperitu téhle země – a navíc se ještě musí vyrovnávat s nelehkou situací ve světě. Tahle Vláda není, opakuji, není důvodem nelehké situace a jde pouze o nepříjemné dědictví vládnutí pana Babiše, jehož jsme významně již třikrát porazili, a stejně tak Putina, jehož taky významně víckrát porazíme.

(ruce otáčí desky jak DJ)

Vím, že je jednoduché svádět vinu na nejbližší pracovníky Vlády, ale ujišťuji vás, že právě tihle jsou těmi pracovníky na svých místech, kteří ze všech sil

(ruce jako hladí obrazovku)

bojují proti nelehkým podmínkám, které nám připravila minulá Vláda pana Babiše a rovněž situace na Ukrajině. My ale tuhle situaci zvládneme a nenecháme nikoho padnout. Postaráme se, aby dopady kroků minulé Vlády pana Babiše a kroků Putina na Ukrajině byly pro občany co nejsnesitelnější.

(Ruce kmitají prsty, nejvíce prostředníčky)

Jsem s lidmi tohoto státu v kontaktu. Stejně jako jiní vládní představitelé jsou v kontaktu s občany tohoto státu. Podotýkám, že se pravidelně setkávám s občany a sleduji signály,

(prsty krouží kolem hlavy jako UFO)

které mi občané posílají. Odpovídám na dotazy na sociálních sítích a můj profil je nejhezčí ze všech.

(Ruce se pohladí)

I tak ale vnímám určitou rozmrzelost mezi občany a s velkým důrazem na skutečnost hledám další důvody a slabé články ve společnosti. Lidé si stěžují na vysokou inflaci. Ano, není malá, ale není ani obrovská, a v tom vidím výhodu. Inflaci však nedělá Vláda, nýbrž Česká národní banka – a tady je potřeba se zastavit a ukázat, kdo za inflaci může. Není to Vláda, ale neuvážené a neprofesionální kroky jiných domnělých specialistů, které dostaly tuhle zemi do krize…

(ruce hrozí ukazováčkem)

Neříkám, že nějak takhle to bude, ale takhle nějak to být může.

Občas si říkám, co by pro pana Fialu byla nejhorší věc, jaká by se mu mohla v budoucnu stát. Nemyslím tím nějaké choroby nebo tak něco. Nakonec jsem přišel na to, že pro něj by bylo v budoucnu nejhorší, kdyby vyhrál další volby. Protože mě by pak moc zajímalo, na koho bude svádět, že se nám tady tak nedaří.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz