Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Co nejvíce vadí ženám na partnerovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Co vadí ženám

Každý vztah je jedinečný, nicméně jsou některé stále se opakující věci, které ženám na mužích vadí. A právě o nich je dnešní článek.

Článek

Chybné chování muže vůči partnerce

Přestává se o ni zajímat

A jako vždy je řeč především o emocích. Muž je příliš ponořen do vlastního světa a věnuje pozornost pouze svým cílům a zájmům. V důsledku toho se nezajímá o partnerčiny pocity, přání a tužby. Většinou je po příchodu domů natolik utahaný ze svého pracovního dne, že se nezeptá na ten její. Přitom tato emocionální podpora je pro ženu jedna z nejdůležitějších věcí, které od vztahu očekává. Potřebuje se svěřit s tím, která kamarádka má revolučně nový účes, která kolegyně jí dělá v práci naschvály, která se snaží dosáhnout povýšení u šéfa přes postel. Neočekává od něj recept na vyřešení těchto problémů, přeje si jen, aby ji se zájmem vyslechl.

Z pohledu muže se zpravidla nejedná o tak důležitou věc, aby to kvůli ní začalo ve vztahu skřípat. Následně je velice překvapen, když žena začne dávat najevo, že je v partnerství nešťastná. „Vždyť má přece všechno, co by si jen mohla přát - auto s plnou nádrží, zahrádku u domu, o děti se taky starám a každý pátek ji pouštím s kamarádkami posedět do baru. Na co si vůbec stěžuje?“

Pokud si partneři o této neshodě co nejdříve otevřeně nepromluví, brzy se ve vztahu odcizí a pak stačí, aby v baru čekal nějaký empatičtější ctitel a neštěstí je na světě :)

Nepodporuje ji

Je možné, že žena je na rodičovské dovolené nebo ji právě skončila a potřebuje se realizovat jiným způsobem - má nutkání se dostat mezi lidi, vytvořit nějaký projekt, splnit si sen, který má v hlavě už dlouho. Nebo je jen nešťastná v práci a chce změnu. Když se taková žena rozhodne, že rozjede svůj vlastní byznys a začne podnikat, převážně se u partnera setká s odmítavou reakcí. Muž většinou nevidí pragmatický důvod k takovému kroku, protože o peníze teď nouzi nemají a podnikání je finančně hodně riziková záležitost, tak proč zbytečně riskovat? Navíc to budou jen další starosti, žena bude méně doma a o to větší tíha za chod domácnosti bude ležet na něm. Nadto spousta mužů chce mít nad partnerkami kontrolu, ať již z pohodlnosti nebo ze žárlivosti.

Jádro věci je stejné, jako u předchozího bodu. Ženě jde především o její dobrý pocit, o to, cítit se naplněna. Z tohoto důvodu je pro ni druhova podpora nesmírně důležitá.

Neplní sliby

Vždy platilo, že když chlap něco slíbí, tak to prostě platí. Muž, jenž planě slibuje a nedá se jeho slovu věřit, se nemůže divit, že ztratil u partnerky důvěru. Není přece nic těžkého dodržet zásadu, že nebudu slibovat něco, na co nemám. Tyto „slibotechny“ ztratí brzy podporu a přízeň nejen své partnerky, nýbrž i přátel a kolegů, až ti je prohlédnou.

Muži, kteří jsou zvyklí neplnit své závazky, mají nejvyšší čas na sobě zapracovat. Pokud tedy nechtějí být odsouzeni jen k plytkým a krátkodobým vztahům.

Berou partnerku jako samozřejmost

Ona uvaří dobré jídlo, on je zhltne a ani nevzhlédne od rozečtených novin. Ona mu utře prach a uklidí v pracovně, on si ani nevšimne. Ona přijde v nových šatech a on si to uvědomí, až teprve když ho na to sama upozorní. A tak bychom mohli pokračovat…

Žena potřebuje vědět, že si jí partner všímá, že ji vnímá, že ji vidí! Zní to velice jednoduše, ale po delší době ve vztahu a s ní spojeným stereotypem v partnerství, toto zdaleka není samozřejmost.

Největším pomyslným hřebíčkem do rakve je v tomto směru situace, kdy muž zapomene na výročí seznámení nebo svatby. Může si nepamatovat kdy koupil auto nebo přímočarou pilu, partnerka by ale přeci jen měla být v pořadí jeho důležitosti o nějaký ten stupínek výše. Zkrátka zapomenout na výročí je pro ženy neodpustitelnou ignorací.

Brání se komunikaci

Vzájemná otevřená komunikace je základem dobře fungujícího, zdravého vztahu. Mnohdy žena naznačuje, že je potřeba si promluvit nebo přímo muži říká, co se jí nelíbí a co by ráda změnila. Muž nad tímto často mávne rukou a odloží rozmluvu na neurčito s tím, že teď na ni opravdu nemá náladu a energii.

U muže bývá příčinou neschopnost věnovat se vyváženě všem podstatným stránkám života. Nyní řeší práci, kariéru nebo třeba stavbu domu, a říká si, že jakmile tuto prioritní záležitost dokončí, bude se poté plně věnovat partnerce a vynahradí jí ono současné zanedbávání. Nezřídka už ale potom bývá pozdě.

Pozn.: Znám spoustu případů, kdy manželé spolu začali stavět rodinný dům a jakmile ho dokončili, tak se vzápětí hned rozvedli.

Toto byly nejčastější druhy chování, které ženám na partnerovi vadí.

Vadí vám na partnerovi něco, co v článku chybí? Podělte se s námi o své zkušenosti :)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz