Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Líbání napoví o protějšku nejvíc. Proto ho neodkládejte

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Líbání k poznání partnera

Líbání je nejen zdravé, nýbrž z něj poznáte i povahu člověka. Při rande je důležitým barometrem vzájemné harmonie, proto ho rozhodně neoddalujte a směle se do něj pusťte.

Článek

Pokud vám sedne líbání, sedne zpravidla i všechno ostatní, sexuální stránkou počínaje. Ze způsobů provedení polibků totiž poznáte u potencionálního partnera hladinu jeho temperamentu, vášnivosti, ohleduplnosti, romantičnosti, lačnosti, poživačnosti, trpělivosti, ale i zkušenosti v oblasti milostných vztahů.

Líbání přináší člověku jedny z nejslastnějších pocitů, s jakými se může ve svém životě setkat. A není divu, protože tento typ lidského kontaktu vyplavuje v mozku ve velkém hormon štěstí oxytocin. Jedná se o hormon lásky, který se tvoří nejvíce matkám při porodu a následném kojení. A právě proto nám líbání dělá tak dobře - jeho vznik má totiž původ v novorozeneckém období, kdy jsme sáli mléko z matčina prsu.

Postupem času se líbání stává důležitým faktorem při intimním sbližování s případným sexuálním partnerem a následně milostnou předehrou. A zároveň je znamením, že jsme ochotni s někým sdílet svoji zranitelnost. Proto k líbání tradičně patří i zavřené oči, protože se zcela oprostíme od obav, že by nám od líbajícího protějšku hrozilo jakékoliv nebezpečí. Dovolíme-li někomu, aby nás políbil, dáváme mu tím najevo svoji velkou důvěru, protože dojde k celkovému narušení osobního prostoru a intimní zóny. Vlastně se takovému člověku vydáváme na milost a nemilost, neboť se stáváme nechráněnými proti případnému útoku. Proto byl polibek od nepaměti brán jako největší projev náklonnosti a přízně.

Francouzský polibek, kdy jazyk pronikne do pootevřených úst, je potom přímou analogií pohlavního styku. Ústa jsou totiž paralelou genitálií, rty těch ženských, jazyk mužských. Při jemném skousnutí spodního rtu se tento prokrví a dojde tak nejen k celkovému zrychlení krevního oběhu, nýbrž i prokrvení pohlavních orgánů a zvýšení krevního tlaku.

Tím, že se líbáním zrychlí tep, začnou se při něm více spalovat kalorie, podobně jako při zvýšené fyzické zátěži (sportu). Ovšem oxytocin a rychlejší spalování energie nejsou jedinými benefity pro lidské zdraví. Díky vzájemné výměně slin, tedy ústních bakterií, zvyšuje líbání imunitu a odolnost vůči onemocněním všeho druhu.

PŘÍNOS LÍBÁNÍ PRO NAŠE ZDRAVÍ:

  • Spuštění fyziologických procesů na podkladě vyplavovaných hormonů štěstí (oxytocin, serotonin, endorfin)
  • Zlepšení kognitivních a paměťových schopností
  • Odbourání stresu
  • Zlepšení imunity a zvýšení odolnosti proti nemocem
  • Vyšší spalování kalorií

Polibek a líbání jsou důležité nejen při poznávání potenciálního partnera, ale následně i při vzájemném soužití. Jsou totiž spolehlivým měřítkem nálady naší druhé polovičky. Protože nenucené a upřímné políbení spouští tvorbu hormonů štěstí, jeho následkem dochází ke zvýšení energetických vibrací, zrychlení tepu i dechu, změně teploty pokožky i přirozené změně osobního aromatu jedince. Vášnivost polibku proto nelze předstírat, a tak se z pouhého políbení neomylně pozná, v jaké je zrovna partner náladě.

Jakým nejčastějším chybám se vyhnout na prvním rande se dozvíte v tomto článku.

Co může znamenat, chová-li se k vám partner až podezřele ošklivě, se dozvíte v tomto videu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz