Hlavní obsah
Psychologie

Manipulátor je skvělý psycholog. Víte, jaké záludné triky nejvíc používá?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Manipulátor

Manipulátor vždy neomylně pozná vaši achillovu patu a nenápadně do ní píchá špendlíkem tak, že si toho ani nevšimnete.

Článek

Není to tedy žádný voják v první linii, který by jednal na rovinu a řešil věci z očí do očí. Je to přesně naopak. Jde se o šedou eminenci sedící v závětří. Nenese nikdy svoji kůži na trh, nýbrž za sebe nastavuje všechny ostatní. Sám se pak prezentuje soucitným a laskavým přístupem, takže jej intuitivně považujete za sympatického a dobrého člověka, spřízněnou duši. O to těžší bývá jej odhalit.

Manipulátor je zpravidla nadprůměrně inteligentní člověk, často s vysokým vzděláním. Vždy se ale jedná o schopného intuitivního psychologa, jenž mnohdy ještě více rozšiřuje své dovednosti studiem lidské povahy a manipulativních technik. Proto útočí na naše emoce, neboť ty nás ovládají bezprostředněji a silněji než rozum.

Sklony manipulovat má občas každý, a ne vždy se jedná zavrženíhodné chování. Když kupříkladu řeknete svému partnerovi, že to výběrové řízení určitě zvládne, protože bude nejlepší, pak s ním také manipulujete. V dobré víře mu chcete zvednout sebevědomí, aby šel na konkurz se vztyčenou hlavou, přestože v duchu víte, že se může najít i řada vhodnějších kandidátů na uvedenou pozici. O patologickém manipulátorovi však hovoříme v případě, kdy jedinec soustavně používá k dosahování svých cílů techniky ke skrytému ovlivnění chování druhých a jinak ani konat neumí. Není schopen jednat otevřeně, není schopen přiznat svoji manipulaci, není schopen sebereflexe. A k tomu má ještě vnitřní pocit uspokojení, podaří-li se mu někoho podvodně ovlivnit, aniž by si tento toho všiml.

Chorobná tendence manipulovat je i nedílnou součástí lidí s vážně narušeným typem osobnosti jako jsou sociopati, psychopati, narcisté, egomaniaci a další.

Protože patologický manipulátor je ve svém oboru schopný a zná své „řemeslo“, je potřeba znát dobře jeho triky, abyste se mu mohli zavčas začít bránit.

JAKÉ ZÁLUDNÉ PSYCHOLOGICKÉ TECHNIKY POUŽÍVÁ MANIPULÁTOR NEJČASTĚJI:

  • Navozuje pocit viny a špatného svědomí. Touto metodou vás srazí morálně dolů a získá nad vámi zdánlivou mravní převahu.
  • Nenápadně snižuje vaši hodnotu. Neřekne přímo, že jste přibrali, nýbrž „Ty šaty jsou ti nějaké malé“. Ve snižování sebeúcty a sebehodnoty je opravdový mistr, protože čím níže vás poníží, tím výše k němu budete vzhlížet a tím ochotněji sebou necháte manipulovat.
  • Apeluje na vaše etické cítění (solidarita, loajalita, zdvořilost, lidskost, laskavost, štědrost).
  • Podlézá. Poskytuje různé drobné dárky a úsluhy, aby byl viděn v lepším světle než všichni ostatní.
  • Vzbuzuje lítost vůči své osobě. Prezentuje se jako oběť pro dobrou věc. Dělá ze sebe chudáka, jenž všechno musí zařídit a udělat za ostatní.
  • Mluví mnohoznačně. To znamená, že se nevyjadřuje na rovinu, ale nechává si otevřená zadní vrátka pro případ, že by byl někým odhalen při lži. V takovém případě jen odpoví, že tohle přece nikdy výslovně neřekl a že to myslel jinak.
  • Neustále lže. A je-li přistižen při lži, stejně ji nikdy nepřizná.
  • Zasívá mezi lidmi nepozorovaně nesvár a nedůvěru. Čím větší rozkol mezi sebou budou mít, tím účinněji může využít své všeobecné oblíbenosti a schopnosti hrát partii na všechny strany.

Pokud vám do kamarádské party nebo do pracovního kolektivu přibyl nový člen a najednou je skupina plná nedorozumění a rozštěpila se na více táborů, dost možná je tento nový přírůstek klasickou ukázkou zlovolného manipulátora.

Toto téma je součástí mé nové knihy Emoce jako nejmocnější lék.

Zdroje a doporučená literatura:

Láska a manipulace, Isabelle Nazare-Aga

Život s narcisem, Lucie Jandová/Jan Dvořák

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz