Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Jaký muž přivádí ženy do varu? Odpověď je skryta v ženském podvědomí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Ženy a muži

Jací muži ženy skutečně přitahují? Je to otázka, která se často diskutuje a odpověď je překvapivě složitá. Ženy totiž touží jak rozumově, tak emočně – a obě tyto složky se v nich proplétají.

Článek

Historický pohled na přitažlivost

Kořeny ženské touhy po konkrétním typu muže sahají hluboko do minulosti. V dávných dobách, kdy lidé museli bojovat o přežití, byl pro ženy ideálním partnerem ten, kdo jim zajistil bezpečí a přístup ke zdrojům – vůdce smečky, neboli alfa samec. S takovým měla žena největší jistotu vlastního přežití a následně přežití i svých potomků. Tento samec byl respektován ostatními, měl výsostné postavení ve smečce, měl nejlepší přístup k jídlu a mohl si vybírat z žen tu, kterou chtěl. Byl zárukou zachování rodu, a proto všechny ženy prahnuly po jeho přízni.

Tento evoluční vzorec zůstal ženám zachován až dodnes, i když v jiné podobě. Ženy jsou stále přitahovány muži, kteří v nich vyvolávají pocity bezpečí a jistoty, což je paralelou síly a sebevědomí.

Proč nemají hodní muži u žádaných žen šanci

Muž, který je ženě bezmezně oddaný, paradoxně selhává ve vyvolávání silných emocí, které jsou pro ženy klíčové. Samci, kteří si jsou vědomi své ceny, a proto se nemusí prosit o ženskou pozornost, působí přitažlivěji. Tito muži nemusí žadonit o zájem, protože vědí, že si mohou vybírat. Mají vysokou sebehodnotu. Na druhou stranu muž, který se snaží ženě zavděčit a neustále se jí ptá na povolení, není vnímán jako rovnocenný partner, a proto nemůže vyvolat smyslovou přitažlivost.

Rovnoprávnost pohlaví vs. evoluce

I přes pokrok, který přinesla emancipace, a navzdory tomu, že mnoho žen dnes žije nezávisle a úspěšně, zůstává v jejich podvědomí hluboce zakořeněný pradávný vzorec výběru partnera. Ačkoli se ženy dnes mohou postarat samy o sebe a často vydělávají více než muži, stále hledají partnery, kteří je přitahují na základě těchto evolučních vzorců.

Dokonce i ženy, které se hlásí k feministickým hodnotám, přirozeně podvědomě touží po muži, který má vlastnosti alfa samce. Tento rozpor mezi racionálním postojem a hluboce zakořeněnými instinkty může být matoucí, ale je realitou.

Klíčové jsou emoce

Dnes už nejde jen o peníze nebo fyzické zdroje. V moderní době jsou zdroje symbolizovány penězi, ale přitažlivost není pouze o nich. Zatímco peníze mohou hrát určitou roli, skutečná přitažlivost je založena na emocích, jež muž dokáže u ženy vyvolat. Sebehodnota a sebevědomí muže jsou pro většinu žen důležitější než pouhé materiální zajištění, a to právě z důvodu, že většina z nich již nemá nouzi o zdroje.

Proto muž nedisponující nijak výjimečnou finanční stabilitou, který však vyzařuje sebejistotu, je pro ženu přirozeně atraktivnější než ten, jež má sice lepší ekonomické zázemí, jako partner je ovšem nejistý.

Když příslušnice něžného pohlaví vybírají partnera, povětšinou dají přednost mužům, kteří v nich vyvolávají ty správné emoce, i když tito muži nemusí mít nijak výsostné materiální zázemí. Výjimkou z této majoritní skupiny tvoří ženy, jež mají skutečnou ekonomickou nouzi a tzv. zlatokopky, pro něž je hmotné bohatství prvotní životní hodnotou a kvalita samotného muže, coby partnera, je pro ně podružná.

Stále ale zůstává drtivá většina žen, jež mají výběr partnera založen na emocích. Proto muži, kteří se snaží ženám nabídnout „všechno“, paradoxně tímto u nich blokují vzbuzení primárních emocí přitažlivosti a zpravidla skončí na vedlejší koleji a zklamaní.

Jak poznat psychického vyděrače se dozvíte v tomto článku.

Jak snížit cholesterol přirozenou cestou se dozvíte v tomto článku.

Zdroje a doporučená literatura:

The Way of the Superior Man, David Deida

Supreme Alpha Male Bible, Seane Wayne

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz