Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Myslíte si, že láska stačí k trvalému štěstí? Pak se zklamání nevyhnete

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Láska ve vztahu

I s láskou je třeba umět zacházet. Uchopíte-li ji za špatný konec, čeká vás zlomené srdce a životní deziluze.

Článek

Život není romantický film, to je potřeba si uvědomit hned na začátku. Tak jako akční snímky stříbrného plátna mají pramálo společného s reálnými bojovými scénami, tak i romantické filmy přikrášlují skutečný život a neodráží jeho pravou existenci. Pokud se budete ve vztahu řídit vysněným světem kinematografie, v reálném partnerství prostě a jednoduše neuspějete.

Největší mýty o lásce:

  1. Ženy jsou romantičtější než muži. Tento mýtus zakořeněný nám do hlavy romány z červené knihovny a naivními filmy je, dle většiny průzkumů, naprosto zcestný. Statisticky totiž věří „v lásku na první pohled“ daleko více muži než ženy. Důvod je prostý a zcela jednoduše vysvětlitelný evolučními zákonitostmi. Muži si totiž vybírají partnerku především vizuálně, to jest na první pohled posoudí, zda má dostatečnou genetickou výbavu na to porodit, odkojit a odchovat zdravého potomka. Je proto pro ně rozhodující vzhled čítající bujná ňadra, široké boky, čistou pleť a symetrickou tvář. Naproti tomu ženy jsou při výběru partnera mnohem rafinovanější a podvědomě se řídí rozumovými pohnutkami. Chtějí prostě samce, který se dokáže postarat o ně i o jejich budoucí děti, což nelze většinou na první pohled spolehlivě odhadnout. Aby si byli jisty, že má muž solidní společenské postavení a vytoužené charakterové vlastnosti, je třeba ho náležitě poznat, a dokonce i ženským způsobem „otestovat“. Rychlé zamilování zvyšuje riziko, že skončí s podřadným partnerem. Proto se ženy na první pohled zamilovávají jen zcela výjimečně.
  2. Ideální vztah nezná konflikt. Žít v partnerství bez jakýchkoliv názorových neshod a konfliktů není možné. Každý člověk má právo na svůj názor, a má tedy právo i na to se svým partnerem s něčím nesouhlasit. Konflikty je ale nutno řešit konstruktivně tak, aby obě strany byly schopny kompromisu. Bez kompromisu prostě žádný vztah dlouhodobě fungovat nebude.
  3. Naprostá oddanost partnerovi znamená pravou lásku. Toto se týká především mužů. Pohádky nás učí, že k získání princezny je potřeba setnout devítihlavého draka nebo splnit tři rozmarná princeznina přání. Při dospívání pak muži s rozčarováním zjišťují, že udělat vše, co ženě na očích vidí, překvapivě k její lásce nevede. U muže jsou totiž ve skutečnosti nejvíce ceněny vlastnosti jako zdravé sebevědomí, soběstačnost a vlastní názor. Pakliže je muž ženě naprosto oddán a je na ní závislý, vlastně ji tím sám zrazuje od toho, aby ho milovala.
  4. Stačí, že se milujeme, a zbytek se nějak poddá. Samotný pocit zamilovanosti je spjat s vyplavováním hormonů štěstí, především oxytocinu a serotoninu. Tyto hormony se v těle vytváří ve zvýšené míře nejvíce na začátku vztahu, postupem času jejich dávka klesá. V průměru zamilovanost trvá mezi šesti a dvanácti měsíci. Má-li mít vztah delšího trvání, je potřeba myslet i na období, až serotonin s oxytocinem ustoupí racionálnějšímu nastavení mysli. Potom už samotná láska vztah nezachrání. Proto je vhodné hned na začátku vztahu zjistit, zda máte obdobné životní hodnoty, přesvědčení a koníčky. Jestliže nemáte kromě fyzické přitažlivosti jinak nic společného, šťastná budoucnost vás nečeká.
  5. Partnerovy potřeby jsou víc než moje potřeby. Toto zavání sebeobětováním, a to je z duchovního i psychosomatického hlediska naprosto špatně. Každý z nás má totiž zodpovědnost především za svůj život. Nic víc než vlastní existenci nemáme a nikdy mít nebudeme. V prvé řadě jsme tedy povinni být šťastní kvůli sobě samým, až poté se můžeme snažit naplnit štěstím někoho jiného.

Samostatnou kapitolou je poté mýtus o tom, že se protiklady přitahují. Kráska a zvíře, významný obchodník a prostitutka (Pretty woman), Romeo a Julie a další sladké příběhy jistě budí velké emoce na stříbrném platně, nicméně tyto zidealizované romance by v reálném životě neměly příliš dlouhého trvání. Faktem totiž je, že jsou-li partneři z pohledu atraktivity, inteligence, společenského statusu či vzdělanosti na opačných protipólech, jejich vztah bude od samého začátku jen velmi obtížně udržitelný.

Jak se po rozchodu nezbláznit se dočtete v tomto článku.

Čím zajídají nedostatek lásky muži a čím ženy se dočtete v tomto článku.

Zdroje a doporučená literatura: How to Be an Adult in Relationships, David Richo/Kathlyn Hendricks

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz