Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Jak se po rozchodu nezbláznit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Jak se po rozchodu nezbláznit

Doslova cítíte, jak vám puká srdce. Tak moc vás myšlenka na promarněnou lásku ničí. Čemu se musíte bezpodmínečně vyhnout, abyste si zachovali zdravý rozum?

Článek

Rozchod může být doslova zdrcující životní událostí. Zároveň ale také potřebnou životní zkouškou. Pokud budete mít alespoň základní znalost toho, jak byste se měli po rozchodu chovat a naopak čemu se rozhodně vyvarovat, máte slušnou šanci, že se jednoho dne vaše zjizvené srdce zdárně zacelí. Že váš život, roztříštěný nyní na tisíce ostrých střípků, bude zase dávat smysl a budete mít pro co žít.

Držte se následujících doporučení:

  1. Přestaňte sledovat a pronásledovat svého bývalého partnera. Nejspíš už za vás bude mít náhradu. Zvlášť pokud to byl on, kdo rozchod inicioval. Budete-li se o něj pořád zajímat, sledovat ho na sociálních sítích a pátrat po tom, jaký jeho nový přítel či přítelkyně je, budete si ke starým jizvám přidělávat stále nové. Vaše náhrada znamená pro vašeho bývalého už mnohem víc než vy. Je to pro něj zkrátka nově objevená úžasná bytost. Je to jeho láska, jeho všechno, jeho vytoužená budoucnost, zatímco vy už patříte do propadliště dějin. Čím dříve toto pochopíte, tím větší máte šanci na záchranu svého zdravého rozumu a vyléčení bolavého srdce.
  2. Choďte mezi lidi a nebuďte sami. Úplně stačí, že před spaním nebudete pravděpodobně moct zastavit tok černých myšlenek, tak alespoň přes den se vyhněte izolaci a samotě. Výbornou terapií na pročištění hlavy je venkovní sport nebo fyzická práce. Obklopujte se přírodní zelení a teplými barvami, především oranžovou a žlutou. Naopak se vyhněte šedi, odstínům blížícím se černé, námořní modři a podobným smutným barevným tónům.
  3. Pracujte na sobě. Své stinné stránky a slabé vlastnosti můžete vylepšit. Zejména pokud zrovna ty mohly být příčinou rozpadu vztahu. Navštěvujte užitečné vzdělávací kurzy a kurzy osobního rozvoje. Tvořte svůj život.
  4. Doprožijte bolest. Doprožít ji je potřeba, jedná se o zdravý způsob vyrovnání se s minulostí. Naopak potlačené emoce jsou největším zdravotním rizikem do budoucna. Svěřte se svému kamarádovi či kamarádce, vypovídejte se, nedržte všechnu bolest v sobě.
  5. Poučte se z rozchodu. Žádný rozchod nepřijde zničehonic. Každý vztah se postupně vyvíjí a rovněž tak každý konec vztahu je důsledkem nějakého vývoje. Čili se ke konci nějakou dobu schylovalo, aniž byste si to uvědomovali. Zkuste tedy zvážit, v čem jste ve vztahu chybovali. A chybovali jste určitě, protože vždy je vina na obou stranách. Toto vám může pomoct vyhnout se stejným omylům v následném budoucím vztahu.
  6. Nehrňte se do nového vztahu. Máte rozbolavělou duši a vaše srdce je drceno břitkými pařáty žárlivosti a poníženého ega. Jakýkoliv nový partner by byl pro vás jen neuspokojivou náplastí na nezalepitelnou ránu.

Proto si pamatujte, že do nového vztahu má cenu jít až poté, kdy:

  • Cítíte vnitřní smír s bývalým partnerem. Zkrátka jsme mu už odpustili.
  • Jste schopni o bývalém příteli či přítelkyni uvažovat klidně a věcně, nepění vám při vyslovení jeho nebo jejího jména krev v žilách.
  • Nechcete nového partnera jen jako náhražku za toho předchozího.
  • Cítíte, že máte svoji hodnotu, svůj život, svůj pevný osobnostní rámec. Jste schopni být šťastní díky svému vnitřnímu nastavení, nepotřebujete k tomu nezbytně partnera. Toto je něco, čeho mnoho lidí nedokáže docílit po celý život. Pořád dokola se domnívají, že ke štěstí potřebují nutně někoho jiného. Naučit se být šťastni jen díky sobě není pro některé snadné, je ale možné se to naučit.

Teprve tehdy jste s rozchodem vyrovnáni a tedy i zralí k tomu začít si nový plnohodnotný vztah.

Rozdíl mezi psychopatem a sociopatem se dočtete v tomto článku.

Zdroje a doporučená literatura: https://meditaceliliana.online/jak-zdrave-zvladnout-rozchod/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz