Hlavní obsah
Zdraví

Jak snížit cholesterol přirozenou cestou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Jak snížit cholesterol

Špatná průchodnost cév má přímý vliv na riziko infarktu myokardu i cévní mozkové příhody.

Článek

Cholesterol potřebujeme

Pro fungování našeho organismu je cholesterol nezbytný, ovšem vzhledem k vysokému procentu populace, jež ho v sobě má ve škodlivé míře, stalo se z něj mediálně negativní slovo budící obavy. Vždyť v naší republice umírá ročně třetina lidí na kardiovaskulární onemocnění. Nicméně se naše tělo bez určité hladiny cholesterolu neobejde.

Funkce cholesterolu:

  • Je součástí buněk u všech živých organismů tím, že tvoří jejich membránu
  • Pomáhá syntéze vitamínů
  • Přispívá k výrobě pohlavních hormonů jako jsou testosteron a progesteron
  • V kůře nadledvin se z něj syntetizuje steroidní hormon kortizol, tzv. stresový hormon
  • Podílí se na tvorbě hormonů štěstí dopaminu a serotoninu

HDL a LDLcholesterol

HDL cholesterol je považován za tzv. hodný cholesterol, jeho zdravá hladina může chránit před infarktem a mrtvicí. Redukuje LDL cholesterol, který odvádí z tepen pryč, nikdy jej však neodstraní beze zbytku. A právě z oněch neodstraněných zbytků LDL cholesterolu vzniká ateroskleróza. Zúžený průchod cév má na svědomí zvýšení krevního tlaku a nárůstu rizika infarktu či mrtvice.

LDL je nazývaným tzv. zlým cholesterolem, protože při zvýšeném množství ho HDL cholesterol nedokáže odvést v dostatečné míře z tepen pryč a on se usadí v podobě plaku na jejich stěnách. Následkem je ateroskleróza neboli kornatění tepen. Zkornatělé tepny poté sebou nesou zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů v mnoha oblastech.

Negativní dopad aterosklerózy:

  • Snížená funkce mozku
  • Zvýšené riziko srdečních onemocnění. V lehčím stádiu anginy pectoris, v těžším infarktu - ucpání srdeční tepny krevní sraženinou
  • Zvýšené riziko mrtvice - krevní sraženina ucpe mozkovou cévu
  • Onemocnění periferních cév
  • Impotence

Příčiny zvýšeného cholesterolu

Určitý vliv má genetika, daleko častějším důvodem zvýšené hladiny cholesterolu je však nezdravý životní styl. Do životního stylu v tomto ohledu započítáváme stravu, množství pohybu a úroveň prožívaného stresu. Strava i pohyb hrají samozřejmě důležitou úlohu, ještě významnější roli má však faktor stresu. Protože se stresový hormon kortizol syntetizuje z cholesterolu, častý stres tedy zákonitě vyžaduje zvýšenou hladinu cholesterolu. Sportovec se zdravým jídelníčkem, žijící ovšem pod každodenním psychickým tlakem a v hektickém životním tempu, má poměrně velkou šanci, že skončí v brzké budoucnosti s infarktem nebo mrtvicí.

Jak snížit cholesterol přirozeně a bez chemikálií

  1. Upřednostňujte nenasycené tuky. Najdeme je nejvíce v ořeších, semínkách, olivovém oleji a mořských rybách. Naopak nasycené tuky konzumujte ve střídmé míře, proto to nepřehánějte s živočišnými tuky, s výjimkou již zmíněných ryb.
  2. Vyhněte se trans mastným kyselinám. Margaríny a podobné moderní „vymoženosti" do zdravého jídelníčků rozhodně nepatří, přestože nám řada reklam tvrdila po dlouhá léta opak. Vyvarujte se smaženým jídlům a průmyslově zpracovaným potravinám. Tuky používejte pouze ve studené kuchyni, neboť při vysokých teplotách se i ze zdravého tuku stává nezdravý. Je proto nesmysl smažit si biftek na extra panenském olivovém oleji a domnívat se, že dělám něco pro své zdraví.
  3. Pročišťujte si organismus a zvláště pak cévy. Mezi nejlepší čističe patří česnek s cibulí, a to díky štiplavému alicinu, jenž rozpouští tuk v cévách. Dále pak nezapomínejte na potraviny obsahující vitamín K2, který podporuje ukládání vápníku přímo do kostí a zabraňuje tak jeho usazování v cévách a jejich následné kalcifikaci. K2 najdeme nejvíce ve vaječných žloutcích, sójových výrobcích, másle a některých druzích sýrů. Obecně ale náš organismus pročišťují všechny potraviny nabité vlákninou, tedy je dobré vzít zavděk jakoukoliv zeleninou. Nevyhýbejte se ani celým zrnům - jezte celozrnné pečivo, luštěniny a již výše zmíněná semínka.
  4. Každý den se hýbejte. Nejde přitom o vrcholový sport, kdy budeme sprintovat na 100 metrů nebo přerážet malíkovou hranou ruky dřevěnou fošnu. Rovněž pro náš krevní oběh a celkové příznivé působení organismu není vhodné intenzivní posilování s velkými zátěžemi. Pro sportovce je toto samozřejmě také důležitý prostředek ke zvýšení jejich výkonnosti. Avšak pro rekreační pohybové nadšence, jimž jde hlavně o zlepšení zdravotní kondice, jsou uvedené druhy pohybu nevhodné. Jedná se totiž o anaerobní fyzické aktivity, které zatíží jednorázově organismus velkou intenzitou a jsou tak velkou zátěží pro srdce. Ze zdravotního hlediska jsou vhodnější sportovní činnosti, při nichž držíme výkon cca mezi 55 % a 70 % maximální tepové frekvence. V této frekvenci se nám také nejvíce spalují tuky. Ke zvýšení imunity, zlepšení plicní kapacity a krevního oběhu, je proto doporučován rekreační vytrvalostní sport se stabilním zatížením organismu. Každý, kdo chtěl ve sportu někdy něčeho dosáhnout, má neodolatelnou chuť zvednout maximální váhu, pořádně si zabušit do pytle nebo atakovat svůj rekord v rychlosti v běhu, v plavání, na kole nebo v čemkoliv jiném. To je přirozené. Ze zdravotního hlediska je však rozumné tyto snahy vykompenzovat zdravým pohybem s plynulou zátěží a jet na maximální výkon opravdu jen nárazově a s velkými časovými přestávkami.
  5. Naučte se relaxovat a podporovat tvorbu hormonů štěstí. Duševní stav má klíčový vliv na produkci hormonů. Když budeme schopni mentálními technikami podpořit hladinu serotoninu, endorfinu a dopaminu, náš imunitní systém nám poděkuje.
  6. Vyměňte svůj životní styl za méně stresující. U tohoto posledního bodu se mnoho lidí rozlítí rozhořčením, že nic takového zrovna číst nechtějí, protože je to nereálný požadavek. Ovšem právě tento bod je vlastně tím nejzásadnějším.

Setrvávat ve stereotypu, kdy jsme každý den vystaveni stresu, napětí a frustraci, je z hlediska hladiny škodlivého cholesterolu tou nejhorší volbou. Jestliže toto nepochopíme a hladinu stresu nesnížíme, předhazujeme naše zdraví krvelačným bakteriím, nádorovým buňkám a dalším toxickým vetřelcům v našem organismu.

Čím zajídají nedostatek lásky muži a čím ženy se dozvíte v tomto článku.

Kde vzniká sebevědomí a jak s ním pracovat se dozvíte v tomto videu.

Zdroje a doporučená literatura:

The Great Cholesterol Myth, Jonny Bowden/ Stephen Sinatra

Controlling Cholesterol for Dummies, Carol A. Rinzler

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz