Hlavní obsah
Zdraví

Jak snížit vysoký krevní tlak přírodní cestou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Vysoký krevní tlak

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak je počáteční vstupenkou k vážnějším zdravotním problémům, jako je angina pectoris, cévní mozková příhoda či infarkt myokardu. Proto by nikdy neměl být podceňován.

Článek

Krevní tlak je vyjádřením síly krve pohaněné pumpováním srdce. Jestliže je tato síla příliš vysoká, vzniká nepřiměřený nápor na stěny cév. Příčinou vysokého krevního tlaku je nejčastěji špatná průchodnost cév, kdy dochází v důsledku zvýšené hladiny škodlivého (LDL) cholesterolu k ukládání tukových nánosů na stěny cév. Ty pak brání hladkému průtoku krve a snižují i pružnost cév, jež se stávají křehčími a méně hladkými.

Příznaky hypertenze:

  • Bolest hlavy
  • Šumění v uších
  • Rozostřené vidění
  • Bolest na hrudi
  • Dlouhodobá únava
  • Závratě a zmatenost
  • Nepravidelný tep
  • Výrazné bušení srdce (palpitace)
  • Dušnost již při lehce zvýšené námaze

Pro muže je jistě důležitá i informace, že vysoký krevní tlak bývá mnohdy příčinou poruchy erekce. Hypertenze totiž brání zdravému roztahování cév vedoucích k penisu a nedostatečný průchod krve má pak za následek špatné prokrvení mužských pohlavních orgánů. Dle průzkumů má téměř polovina (49%) mužů nad 40 let, kteří trpí vysokým krevním tlakem, i erektilní disfunkci.

Svůj krevní tlak můžeme do velké míry ovlivnit svým způsobem života, protože na jeho hodnotu má významný vliv naše životospráva a množství pohybu. Obzvláště škodlivá je v tomto smyslu strava s vysokým obsahem soli a živočišných tuků. Dalším významným faktorem zvyšujícím riziko hypertenze je kouření (Každá vykouřená cigareta zvedne hodnotu krevního tlaku cca o o 10 10 mm Hg) a nadměrná konzumace alkoholu (zejména tvrdého). Dalším zásadním činitelem ovlivňujícím hodnotu krevního tlaku je stres, jenž má přímý vliv na hladinu škodlivého cholesterolu v našem těle, neboť se z cholesterolu syntetizuje stresový hormon kortizol.

Faktory ovlivňující hodnotu krevního tlaku:

  • Strava (sůl a živočišné tuky je třeba konzumovat jen ve velmi omezené míře)
  • Pohyb (krevní tlak nejvíce snižují vytrvalostní sporty s rovnoměrnou zátěží, jako je chůze, lehký běh, jízda na kole, nordic walking)
  • Stres (v důsledku zvýšené hladiny cholesterolu, spojené se syntetizací kortizolu, se vytváří na stěnách cév nánosy tukových plátů)
  • Genetika (rodinná anamnéza)
  • Věk (čím jsme starší, tím je riziko hypertenze vyšší)
  • Obezita (čím je vyšší tělesná hmotnost, tím více krve je potřeba pro zásobování všech tkání v těle a tím je k tomu potřeba i vyšší tlak)

Jak snížit vysoký krevní tlak přírodní cestu

Zásadní je upravit svůj životní styl:

  1. Sůl nahraďte kořením. Při omezení soli používejte k zachování požitku z jídla koření o výrazné chuti (česnek, cibule, petržel, provensálské bylinky). Dále doplňte vitamín K2, jenž zabraňuje ukládání vápníku v cévách.
  2. Doplňujte ve stravě draslík. Draslík je důležitý pro zdraví cév a pro správný přenos vzruchů v nervovém systému a srdci. Chrání také před nepravidelným srdečním tepem. Najdeme ho ve zvýšeném množství v ovoci (banán, meruňka, avokádo, citrusy), v mořských rybách (především v tuňáku), zelenině (špenát, rajčata, brokolice).
  3. Snižte míru stresu. Dlouhodobý stres vede prakticky vždy po čase ke zvýšeným hodnotám krevního tlaku. Stres je a vždy byl přirozenou součástí života, ovšem pouze stres v užitečné podobě. Užitečný stres nás připravuje na jednu ze dvou možností boj/útěk, a proto při něm dochází ke zvýšenému prokrvení svalů a konkrétních orgánů. Nedojde-li ani k jedné z alternativ (boj/útěk), zůstane nahromaděná energie zablokována v těle a vede ke zvýšení krevního tlaku.
  4. Nahraďte živočišné tuky rostlinnými. Mírná konzumace živočišných tuků není na škodu, neměla by ovšem tvořit význačnou část našeho jídelníčku. Ke slovu by se měly dostat hlavně nenasycené mastné kyseliny, které najdeme v mořských rybách, panenském olivovém oleji, avokádu, ořeších a semínkách.
  5. Zvyšte objem denního pohybu. Krev, která se při pohybu v cévách rozpumpuje, s sebou bere i drobné nánosy tukových plátů, které by při dlouhodobějším shlukování snížily jejich průsvit a mohly by vést až k infarktu či mrtvici.
  6. Zvyšte příjem oxidu dusnatého. Za objev účinku oxidu dusnatého byla v roce 1998 třem vědcům udělena Nobelova cena. Tento plyn způsobuje, že se cévy rozšiřují a může jimi tak proudit více krve. Rozšířené cévy snižují tlak na jejich stěny a vedou tak zákonitě i ke snížení krevního tlaku. Tento prvek můžete zakoupit v podobě doplňků stravy.
  7. Přestaňte kouřit. Jednoduché, stručné a neodiskutovatelné. Kouření poškozuje stěny cév a vede k hypertenzi.

Vysoký krevní tlak se týká rozsáhlého množství populace a je hlavní příčinou většiny srdečních chorob. Přestože se o tom hovoří neustále, pořád je většina těch, kteří počáteční příznaky hypertenze ignorují, protože jim v tomto stádiu nezpůsobují fyzickou bolest a ani výrazné životní omezení. Přitom toto je právě období, kdy lze přirozenou cestou krevní tlak účinně snížit. Ve stádiu propuknutí následných kardiovaskulárních problémů už bývá mnohdy pozdě.

Jak snížit hladinu cholesterolu přirozenou cestou se dozvíte v tomto článku.

Zda lze narcistu změnit se dočtete v tomto článku.

Zdroje a doporučená literatura: 8 Weeks to Lower Blood Pressure, Robert E. Kowalski

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz