Hlavní obsah
Seberozvoj

Může se narcista změnit nebo je útěk jedinou možností?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay

Může se narcista změnit?

Dokáže láska a milující partner změnit narcistního jedince k lepšímu? Určitá šance tu je.

Článek

Navazuje na článek Narcista. Extrémní sebeláska je jeho životním prokletím

Tento článek jsem napsal jako reakci na četné emaily, které od čtenářů dostávám. Píší mi, že ve svém článku Narcista. Extrémní sebeláska je jeho životním prokletím sice popisuji rysy narcisty, ale stejně jako mnozí další pouze vykresluji problém a nenabízím k němu žádné řešení. Ptají se mne, zda je útěk ze vztahu s narcistou jediným řešením, či zda lze člověka s takovou poruchou osobnosti nějakým způsobem léčit.

Narcista má principiálně větší destruktivní vliv na životy ostatních, než na svůj vlastní. Z toho důvodu u něj logicky není samozřejmostí, že by chtěl své negativní vzorce chování měnit.

Navíc, z důvodu nízké sebereflexe, si vůbec nemusí být schopen svůj problém přiznat. Toto je častý obrázek, a proto jsou to většinou lidé z jeho nejbližšího kruhu, kdo aktivně zjišťuje možnosti léčby u narcistní poruchy osobnosti.

Člověk může vykazovat rysy narcistní povahy, ale jejich symptomy mohou mít na jeho život menší dopad, než u klinického narcisty. Je velký rozdíl mezi sobectvím a narcisem, proto není dobré tento termín používat lehkovážně.

Může se narcista změnit, když se zamiluje?

Nic na světě není černobílé, a v oblasti lidské psychiky už vůbec ne. Snad s výjimkou psychopatie, která je geneticky dána abnormálií mozku, a v případech celkového rozpadu osobnosti, lze vždy do nějaké míry s danou psychickou poruchou pracovat. Důležité je právě to, jestli je narcismus propojen s jinou závažnou osobnostní poruchou. Dále pak hraje významnou roli, co bylo příčinou jeho vzniku (genetika, prostředí, výchova, traumatická událost) a do jak hluboké míry je jím člověk postižen. Zkrátka není narcista jako narcista. Proto není možné obecně stanovit, zda se člověk s narcistní povahou může kvůli milovanému partnerovi změnit či ne a nelze dát ani jednotný návod na léčení. Každý případ je individuální.

Určitě však platí, že je-li alespoň nějaká naděje na zlepšení, je třeba začít s terapií co nejdříve. S věkem se totiž u člověka vlastnosti vyhraňují a tak i psychické poruchy nabývají silnější podoby.

K léčbě narcismu se nejčastěji používají tyto metody:

  1. Terapie k úpravě mentálních preferencí. Je založena na vyváženém uvědomění si vlastní hodnoty a hodnoty ostatních. Učí postiženého dívat se na věci i z pohledu jiných lidí, tedy zvýšit jeho empatii.
  2. Protitraumatická terapie. Někdy je příčinou vývoje narcistní poruchy prožité trauma z dětství a v takovém případě je snahou terapie příslušnou událost nově zpracovat a snížit tak její citlivost.
  3. Zlepšení sociálních dovedností. Zvyšuje se schopnost mezilidské komunikace, společenská přizpůsobivost, schopnost kontrolovat své emoce.
  4. Kolektivní terapie. Tým lidí, z nichž se každý snaží konfrontovat jinou stránku osobnosti narcisty. Jednotlivé aspekty léčby jsou součástí stanoveného komplexního léčebného programu.

Mít za partnera narcistu je velmi náročná situace už ze své podstaty, protože je tu porušeno jedno ze základních pravidel partnerství: Aby vztah zdravě fungoval, je třeba, aby měli oba partneři přibližně stejnou sebehodnotu. Většinou se setkávám s lidmi, již mají ve vztazích problém z důvodu jejich nízkého povědomí o vlastní hodnotě. Čili pro jejich nízký stupeň sebelásky a sebeúcty. U narcisty je však situace opačná - jeho sebehodnota je natolik přemrštěná, že zákonitě každý jeho partner musí mít svoji vlastní sebehodnotu na diametrálně nižší úrovni. Pokud by ji měl stejně vysokou, jednalo by se rovněž o narcistu.

Aby vůbec existovala možnost mentální stav narcisty zlepšit (a tím zlepšit soužití s ním), jsou rozhodující dvě věci:

  • Zda má dotyčný alespoň takovou sebereflexi, že si svoji poruchu přizná.
  • Zda chce své nastavení změnit a je ochotný na sobě pracovat.

Pokud tyto dva body jsou splněny, tak existuje naděje na uzdravení. Pokud ne, tak opravdu nezbývá nic jiného, než ze vztahu odejít, případně v něm útrpně dožít.

Jak se po rozchodu nezbláznit se dozvíte v tomto článku.

Jak ničí vytěsněné vzpomínky a potlačené emoce náš život se dozvíte v tomto videu.

Zdroje a doporučená literatura:

https://thriveworks.com/help-with/relationships/can-a-narcissist-change/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz