Hlavní obsah
Krása a fitness

Nemůžete stále zhubnout? Pravděpodobně děláte jednu z následujících chyb

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Jak zhubnout

Pakliže se vám stále nedaří zhubnout, přestože jste věnovali shazování kil už hodně času a energie, zřejmě se dopouštíte některých základních chyb, jež vaše snažení znehodnocují.

Článek
  1. Nepravidelně jíte. Není důležité pouze, co jíte, nýbrž i kdy to jíte. To, že se máme navečeřet nejpozději 3 hodiny před spaním, je již obecně známá věc. Je ale i zapotřebí udržet pravidelnost v jídle během dne. Nejlépe je pak rozdělit denní příjem potravy do šesti chodů, mezi nimiž je časová prodleva alespoň 2 hodiny.
  2. Nepravidelně pijete. A pitím se v tomto smyslu rozumí pouze čistá voda, popřípadě neslazené bylinné čaje. Vše ostatní je z pohledu zatížení organismu vlastně jídlo. Chcete-li zhubnout, je třeba pít pravidelně a dostatečně. Při nepravidelném příjmu tekutin udělá tělo to samé, co při nepravidelném jídle - začne je ukládat do zásob. Navíc při hubnutí se nám pročišťuje organismus od toxinů a k tomu je zapotřebí dostatek vody.
  3. Neustále sledujete každou kalorii. Je v pořádku nastavit si denní jídelníček a ten následně dodržovat. Není ale v pořádku hlídat každou kalorii a neustále stoupat na váhu, jestli jsme náhodou nepřibrali nějaký ten gram navíc kvůli tomu, že jsme místo jednoho banánu snědli dva. Takovéto nastavení mysli nás jen zbytečně vhání do soukolí stresu a frustrace, což v konečném měřítku bude mít na naše snažení negativní vliv. Hrozí také, že pro pocit marnosti z nedostatečných výsledků hubnoucí úsilí brzy vzdáme. Obzvláště u mužů působí vyděšenost z každé nežádoucí kalorie dojmem, že je jejich duševní stabilita těsně před bodem rozpadu.
  4. Hltáte a polykáte vzduch. Každé sousto by mělo být důkladně rozžvýkáno a až poté spolknuto. Polykáme-li velké nerozmělněné kusy, zatěžujeme žaludek a zpomalujeme trávení. Další chybou je tzv. polykání vzduchu, neboli aerofagie. Ta vede k plynatosti a říhání.
  5. Berete hubnutí jako čiré utrpení. Můžete jíst v podstatě všechno, ovšem v přiměřené míře. Jestliže se zcela zřeknete svých oblíbených jídel, vytvoříte si ke změněnému jídelníčku nepřátelský vztah, který nikdy nemůže skončit dobře. Tuto změnu nikdy dlouho nevydržíte, a až svou snahu vzdáte a popustíte hráz svým chutím, vrhnete se na odříkaná jídla s takovou vervou, že je do sebe začnete ládovat nezřízeným způsobem. Následně vás přepadne špatné svědomí ze své "slabosti" a upadnete do deprese. V horším případě toto může vést i k závažným poruchám přijmu potravy, jako například bulimii.
  6. Mícháte dohromady nevhodné potraviny. Dělená strava je věda sama o sobě, proto se na ni podíváme jen v kostce. Zásadní je pochopit, že pokud spolu smícháme jídlo s rozdílnou dobou trávení, ty pomaleji stravitelné potraviny brání v trávení potravinám rychlejším. Proto kupříkladu ovoce jezte samotné.

Na závěr pár triků:

  • Vypijte 10 minut před jídlem sklenici vlažné vody. Tímto způsobem žaludek na chvíli obelstíte zdáním, že je plný. Když se potom po přiměřené době pustíte do jídla, vyhnete se faktoru, kdy do sebe budete házet potravu bez příslušného efektu. Žaludku totiž chvíli trvá, než si uvědomí, že je nasycen, a vyšle zbytku těla signál, že už je další pojídání zbytečné.
  • Vezměte si na jídlo menší talíř. Jíme totiž i očima a proto na menším talíři bude určitá porce potravy vypadat uspokojivěji, než stejná porce na poloprázdném velkém talíři.
  • Používejte modré nádobí a doplňky v kuchyni. Modrá je pro jídlo tou nejméně přirozenou barvou, proto snižuje apetit. Naopak odstíny oranžové a červené jej zvyšují.

Nejdůležitější je mít na paměti, že shazování kil je proces dlouhodobý, a proto je potřeba zvolit takovou úpravu životního stylu, se kterou bude člověk spokojen. Pouze tehdy ji vydrží soustavně dodržovat.

Co je životním prokletím narcisty se můžete dočíst v tomto článku.

Jak zvýšit sebevědomí se dozvíte v tomto videu.

Zdroje a doporučená literatura: How to lose weight: Losing weight based on research, Peter Kharchuk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz