Hlavní obsah
Psychologie

Jak poznat v partnerství psychického vyděrače

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Psychický vyděrač

Fyzického násilníka rozpoznáte ve vztahu záhy, prakticky v první krizové situaci. Skrytého vyděrače však můžete dlouhou dobu omlouvat a přisuzovat veškerou vinu pouze sobě.

Článek

Emocionální vyděrač dokáže vše zařídit tak, že se z každé konfliktní situace dostane zcela neposkvrněn. Zato vy se budete cítit na nic, protože ve vás vzbudí dojem, že za všechno můžete vy. Jeho největším spojencem je to, že se morálně cítíte hluboko pod ním.

Aby s vámi mohl manipulovat, potřebuje za každou cenu snížit vaši sebehodnotu. Nenápadně vás ponížit, otupit vaši sebeúctu, ovšem tak zlehka a nepatrně, že to nepostřehnete. Kdybyste si toho totiž všimli, ztratila by jeho zlovolná magie svůj účinek.

Obrana proti psychickému vyděrači

Z předchozích řádek je patrné, že citový vyděrač a manipulátor má moc pouze nad člověkem, který si nedostatečně váží sám sebe. Který má nízkou sebehodnotu. Nejlepší způsob, jak se vymanit z područí emocionálního despoty, je proto začít si budovat silný osobní rámec a pevnou identitu. Citový vyděrač se vyžívá ve své dominanci nad podřízeným protějškem. Z toho je jasné, že svoji oběť hledá u submisivních jedinců. Nabytí nezávislosti a víry ve vlastní schopnosti je něco, co mu definitivně zkříží veškeré plány. Proto je taky záhodno udržet si staré přátele.

Oblíbené techniky duševního vyděrače

  • Odříznutí od předchozího života oběti. Aby měl emocionální vyděrač nad vámi skutečnou moc, potřebuje vás zbavit všeho, co do současné doby tvořilo vaši životní oporu. Separovat vás od vaší rodiny („Buď já, nebo tvá matka!“), přátel, koníčků.
  • Zpochybnění životních hodnot. Vysmívání se životní filozofii, jíž jeho oběť věří, vede nevyhnutelně k tomu, že ta začne pochybovat o své lidské ceně. Psychickému manipulátorovi pak už stačí natáhnout ruku a chytit do dlaně střípky z rozpadnuté osobnosti své oběti.
  • Náladovost a nevyzpytatelnost. Účelem takového chování je zmást podřízeného jedince natolik, aby netušil, na čem u vyděrače je. Bojí se pak cokoliv říct a udělat bez toho, aby požádal o svolení.
  • Technika „Ani levá, ani pravá“. Cokoliv oběť udělá, je špatně. Vzbudí vyděrače do práce, aby nezaspal, a dostane se jí výtky, proč ho nenechá spát. Když ho nevzbudí, je pokárána za svoje nezodpovědné chování. Oběť po takovýchto zkušenostech upadne do stavu čiré beznaděje, protože ví, že se svému trýzniteli nemůže nikdy zavděčit.
  • Pohrůžky katastrofou. Nejčastěji vyděrač svému protějšku hrozí tím, že vztah opustí a najde si někoho, kdo si jej bude víc vážit. Častou technikou je také pohrůžka, že si sáhne na život. V některých případech může dokonce dojít i k pokusu o sebevraždu, jež má však vždy pouze demonstrativní charakter.
  • Tichá domácnost. Mlčení a naprosté ignorování svého partnera vyvolává u oběti zpravidla větší frustraci než křik a nadávky. Připadá si totiž jako nikdo, jako vzduch, jako podřadná bytost, jež nemá pro manipulátora žádný význam. Vydírání formou odepírání sexu je poté už zcela běžnou normou.

Zdravé partnerství je vždy založeno na tom, že mají obě strany stejná práva, privilegia a povinnosti. Jestliže vztah není rovnocenný a je výrazně nevyvážený, jedná se zcela bez diskuse o toxický vztah. V takovém případě strana, jež je obětí psychického vyděrače, nemá jinou možnost než sesbírat všechnu svou sílu a odvahu a ze vztahu odejít. Protože v takovém vztahu se štěstí nikdy nedočká.

Jak poznat rozdíl mezi psychopatem a sociopatem se dočtete v tomto článku.

Co představuje 13. komnata lidské duše se dozvíte v tomto videu.

Zdroje a doporučená literatura: Dark Psychology and Manipulation. William Cooper

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz