Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Smůla na partnery? Nic takového neexistuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Nešťastný vztah

Je to jen o nás. Jak se vnímáme, tak se zrcadlíme navenek a takové si do života přitahujeme lidi.

Článek

Každý má takového partnera, jakého si zaslouží

Brát a dávat tak, aby byla rovnováha

Partnerství není nic jiného, než zase jen „směnný obchod“, ač to zní možná trochu cynicky. Důvodem toho, proč jsou dva lidé spolu totiž je, že si navzájem dávají něco, co ten druhý potřebuje. Jakmile je tato rovnováha narušena, přestane vztah fungovat, což může skončit nevěrou, vzájemným ponižováním nebo přímo rozchodem. Abychom tedy měli kvalitního partnera s kvalitními vlastnostmi, musí být i náš vklad do partnerství v tomto ohledu na vysoké úrovni.

2. Hlavní kvalitou je vztah k sobě

Co je tedy tím hlavním atributem, jenž udává úroveň partnera, kterého si do života přitáhneme? Je to vztah k sobě, vědomí vlastní sebehodnoty. Můžeme být jakkoliv atraktivní, inteligentní či finančně zajištění, ale pokud máme pochybnosti o vlastní hodnotě, pak vlastně nejsme hodnotnými partnery. A nejsme-li hodnotnými partnery, tak žádný hodnotný partner o nás mít zájem nebude. Čili je nejprve třeba ošetřit vztah k sobě. Jestliže nemáme zdravě fungující vztah k sobě, nebude nám v životě fungovat ani žádný jiný vztah.

Představme si, že jsme strom a plody, které na nás vyrostou, jsou plody našeho partnerství. Na nemocném a ztrouchnivělém stromě nikdy nemůže vyrůst zdravé ovoce. To, co tu vyroste bude malé, strupovité, zdeformované nebo přímo shnilé. Uzdravte nejprve své kořeny a kmen (sebe) a potom teprve můžete očekávat velké, krásné a šťavnaté plody partnerství.

Nakonec spolu vždy skončí lidé se stejnou hodnotou

Pár příkladů:

Pokud si žena vždy nachází partnera, který ji ponižuje a fyzicky či psychicky týrá, pak je to zrcadlem její nedostatečné sebehodnoty. Sama je přesvědčena, že si nikoho lepšího nezaslouží, v horším případě dokonce že jí to „patří za to, jak je bezvýznamná“. Dokud ve své hlavě nepřeprogramuje tento nezdravý myšlenkový vzorec, tak se z bludné smyčky násilnických partnerů nikdy nevymotá.

Jestliže se muž snaží získat ženy tím, že dává na odiv svoji finanční zajištěnost, zve potencionální partnerky na drahé večeře, kupuje jim drahé dárky a drahé dovolené, pak je to dokladem toho, že sám nemá valné mínění o svých partnerských kvalitách a bojí se, že bez hromady peněz by partnerku nezískal. A koho si v takovém případě přitáhne do života? Zase jen nekvalitní partnerku - zlatokopku. To jest ženu, která u muže nehledá skutečnou partnerskou hodnotu, nýbrž pouze ty peníze. A pokud muž v budoucnu o peníze přijde, stane se pro ni zcela bezcenným.

Proto platí ono krásné a spravedlivé pravidlo, a sice, že každý má přesně takového partnera, jakého si zaslouží.

Po zemi chodí statisíce nebo možná i milióny našich potencionálních partnerů a je jen na nás, koho z nich si do života přitáhneme. A správně ošetřit vztah k sobě je jedinou cestou ke zdravému a hodnotnému partnerství.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz