Článek
Buřty v lese jsou buřty v lese, to je marný… Jak ta šťávička kape na ten chlebíček a celým lesem to voní… Jojo, Homolkovi měli asi pravdu, jenže byla jiná doba. Dnešní buřty jsou…no, jak to nazvat?
Nejnovější hit kdysi slavného masokombinátu v Kostelci u Jihlavy se jmenuje BUŘTY. Pokud si pod tímto pojmem představujete tu chuť špekáčku opečeného nad ohněm v lese, zapomeňte na to.
Asi jako první si dáme složení: Kuřecí maso strojně oddělené 60 %, Vepřové sádlo, Vepřové kůže, Pitná voda, Bramborový škrob, Jedlá sůl, Stabilizátory E250, E451, Antioxidant E316, Česnek, Dextróza, Extrakty koření, Aroma, Vepřové střívko.
Tak a teď si osvětlíme pojmy: Kuřecí maso strojně oddělené vznikne tak, že ořezaná kuřecí kostra, zbavená všeho hodnotného masa, se semele a vznikne pasta zvaná řezníky KUŘECÍ SEPARÁT. Antioxidant E316 je celkem pohodová věc, stejně tak E451 - Trifosforečnan sodný. Ten udržuje vodu v díle. Problém je E250. Ten dodá tomuto řeznickému majstrštyku uzenou chuť a svěží rudou barvu. Jde o DUSITAN SODNÝ, je však označován jako karcinogenní, nevhodný pro děti a může způsobit vznik alergií. Vepřové střívko, které drží toto veledílo pohromadě, už to asi nenarovná.
Zvažte dobře, zdali pozvat své přátele a vnoučky zrovna na tuhle hostinu. Dovedu si představit, co teče z naříznutých buřtů nad ohněm. Tato imitace špekáčků stojí kolem 110 Kč/kg, ale tady se fakt šetřit nevyplatí. Mj. takřka shodné složení mají veleoblíbené JAVOŘICKÉ PÁRKY od stejného výrobce. A za ty se nestydí někteří prodejci (třeba ti z Holandska) žádat i 159 korun za kilo. Dobré chutnání! Cynismus a nenažranost výrobců a manažerů řetězců volá do nebe. Nechal bych je papat měsíc tyhle jejich produkty. Dělal jsem v Kosteleckých uzeninách 10 let (za ředitele Bočka), ale toto se tam tehdy „nepáchalo“.
Závěrem: Lidé, bděte!