Hlavní obsah
Názory a úvahy

Budoucnost bez fosilních paliv?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Müller

Už začátek civilizace byl umožněn fosilními palivy. Jdou s námi spolehlivě celou historií lidstva. Vezmou si zelení fanatici na svědomí naši budoucnost? Bohužel, rozhodují populističtí politici. Lidé, držme si palce!

Článek

K energetické situaci v ČR a souvislostech s Evropou se v poslední době vyjadřovalo a stále naléhavěji upozorňuje řada fundovaných odborníků. Lze jim věřit, neboť svoje názory dokladují energetickými výpočty v GWh. Na rozdíl od politiků, kteří si pouze populisticky myslí, ale nic nevědí, zejména o fyzice. Jeden odborník shrnul veškerou teorii do konstatování, že kdyby lidstvo neobjevilo uhlí, asi by už neexistovalo. Spálilo by totiž veškeré stromy, biodiverzita nulová = smrt.

Velice poučný je příběh z Velikonočního ostrova. Domorodce zhypnotizovala ideologie soch „moai“. Jejich tvorbě obětovali všechno – i veškeré stromy. Všude pusto a prázdno, nikde ani živáčka – zůstali jen lidé, kterým nezbyla jiná možnost přežití, než kanibalizmus. Postupně se sežrali.

A dnes „Zelený úděl“ chce, z nadšeného primitivizmu, zachránit planetu, byť na úkor člověka. Chce si vytrucovat zákaz fosilních paliv. I kdyby si všichni zelení aktivisté dali do konečníku vrtuli a na hlavu panel, tak ani v náznaku by nenahradili potřebnou energii pro lidstvo. Nebýt uhelných a také jaderných elektráren, nebylo by možné vyrobit ani jediný větrník ani solární panel. Spalovat stromy se příliš neosvědčilo. Zelení si musejí uvědomit, že celý výrobní proces začíná těžbou nerostných surovin a pokračuje hutním zpracováním. Tím se teprve získají základní výrobní materiály. Na to je zapotřebí gigantické množství energie (GWh). Ani Verne by si asi nedokázal představit, jak jsou hutě poháněny vrtulemi.

Najde se v EU někdo mocný, kompetentní, vlivný a statečný se zdravým selským rozumem, kdo by dokázal téměř nemožné - přetrumfovat množství pitomoučkých připrdelkovávačů zeleným hysterickým aktivistům? Tito političtí pracovníci bohužel zakládají svou sobeckou kariéru jen na populistické líbivosti k tomu, kdo je pro ně užitečný – naivní voliči a mládež 18+.

Co asi čeká lidstvo? Vydali jsme se do slepých energetických uliček: Elektromobilita, větrníky, solární panely, tepelná čerpadla a v zoufalství dvojité svetry. Nelze to svádět na Ukrajinu. Tenhle boom je již letitý. Začíná se už ale pomalu prokazovat, že tudy cesta nevede. Ale jak zpátky, když jsme za sebou zbourali existenční mosty: uhelné doly, uhelné elektrárny, jaderné elektrárny?

Tento energetický zmatek je ještě umocněn honbou na čarodějnice – uhlíkovou stopu. Zeleným totiž také vadí už i to, že v přírodě od nepaměti existuje sodovkový plyn (CO2), který je nezbytný pro rostliny. Jsou rozpolcení, a my tu jejich dětinskost bereme vážně. Ale třeba jde úplně o něco jiného – o jejich moc, o jejich funkce, o jejich komplex důležitosti. Daří se jim to, i když lidstvo strádá!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz