Hlavní obsah

Energetická bilance snové vize Green Dealu na transformaci civilizace ze špinavé energie na čistou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Müller

Transformace černé energie na zelenou

Ideologické snahy Green Dealu odstranit ze Zeměkoule kouř přivedl společnost do hystericky snaživé, dramatické, živelné, nelogické, křečovité, ale hlavně odborně nefundované a proto kriticky nebezpečné situace, která je zde analyzována.

Článek

Po staletí úspěšně vzkvétala civilizace díky fosilním palivům. Kdyby nebylo objeveno uhlí, asi bychom už nebyli, protože bychom spálili všechny stromy, čímž bychom umrtvili přírodu a tím vyhubili i samy sebe. Proto za svou existenci vděčíme uhlí, později ropě a plynu. A teď se objeví fanatičtí zachránci lidstva i planety a chtějí odstranit energii ze spalování fosilních paliv a nahradit jí energií, která se sice také získá z přírodních zdrojů, ale nekouřících. Tím chtějí zachránit nejen nás, ale i celou planetu před přehřátím, a to během několika krátkých let. Jejich nesmyslné řádění lze např. dokumentovat tak, že zelení fanatici velkoplošně pokrývají zelenou přírodu milióny černých fotovoltaických panelů, které se od slunce rozpálí a ohřívají atmosféru, kterou kontraproduktivně chtějí zelení ochladit. Nejenže devastují přírodu a krajinu, ale ještě přikládají pod kotlem. Bohužel, blbost světem vládne.

Seznámil jsem se s energetickým balíčkem z vládní věštírny, který vychází z naivní vize zelené budoucnosti po splnění jakýchsi předpokladů, nařízení a přání s vyspekulovanými termíny. Toto křečovité dílko pětikoalice nedopadne na úrodnou půdu, protože dnes už vládě skoro nikdo nevěří. A to je kámen úrazu zejména pro společnost, která se zmítá v nekoncepčních a protichůdných zmatcích, neuvážených okamžitých rozhodnutích a lobbistických zájmů. Vláda ignoruje odborné názory ekonomů a energetiků, kteří se snaží jak mohou tuto absurdní zkázonosnou ideologii zastavit. Třeba se při svém vládnutí nechce zdržovat čtením, když stačí jen laicky naivně hlasovat. Zřejmě se podvědomě inspiruje odvěkou zkušeností lidstva, že blbost je hybnou silou pokroku končícího neodvratným kolapsem.

Vyspělá civilizovaná společnost potřebuje mnoho energie, jinak by nemohla existovat. Po staletí to byla energie získaná z fosilních paliv. K přetransformování společnosti z černé energetiky na zelenou jsou zapotřebí navíc velké mimořádné investice, a to na:

1) Vybudování nových zdrojů čisté zelené energie

2) Likvidaci starých zdrojů černé energie,

což je graficky znázorněno na následující bilanční rozvaze.

Foto: Pavel Müller

Bilance transformačních energií

Absurdita této vize je v tom, že na jedné straně se ruší zdroje „nečisté“ černé energie, aniž by byly současně proporčně dorovnávány novými zdroji „čisté“ zelené energie. Navíc, té zelené energie musí být podstatná převaha, neboť je jí potřeba na související vynucené investice. Jedná se o likvidaci nečistých zdrojů, při současném budování nových zelených. O takové extrémní ekonomické investici spojenou i s transformováním celé společnosti nemají Green Dealové ani ponětí. A navíc by to všechno mělo být pečlivě naplánováno a koordinováno. Je to radikální řez do chodu celé společnosti.

K protlačování této inovační ideologie se používá zastrašování, tresty (emisní povolenky, pokuty), nebo naopak vysoké korupční úplatky, vládou nazývané dotace. Na ně si stát může půjčit od centrální banky. Banka mu půjčí tím, že vytvoří „peníze z ničeho“ a pošle je státu. Touto iluzionací jsou pak na dotace vytvořeny nové neexistující imaginární peníze. To se to pak dotuje! Těmito nekalými praktikami se zcela zlikvidovala zákonitá pravidla ekonomiky, která je tím vystřídána tržní anarchií. Z toho, jak to neustále drhne je patrno, že energetická přání nemají dostatečnou reálnou podporu.

Foto: Pavel Müller

Vývojový graf transformace energetiky

Na schematickém grafu vývoje transformace energetiky je evidentní, že realita vzniku nových zdrojů pokulhává za toužebným zeleným přání. Jsme denními svědky vizionářských energetických rozporů. Filozofie tohoto grandiózního přerodu společnosti nabízí dva výsledky: buď se to povede, nebo ne. Ale to není žádná legrace, vždyť jde o existenci desítek miliónů lidí. Pokud se to nepovede, bude to mít katastrofický dopad, který by se dal označit za 3. studenou válku.

Tato transformační strategie je organizačně zmatená, nelogická a hlavně neprofesionální, neboť je lobbisticky popostrkována laickými populistickými politiky nejen u nás, ale hlavně v EU. Během této krkolomné cesty lze očekávat energetické kolapsy. Vlastně už jsme svědky lokálních pionýrských krizí.

Naivní, zato však úporný fanatický Green Deal rozpoutal hysterickou, nepřipravenou, nahodilou a nekoordinovanou lavinu zmatků a snah, jimiž chce dosáhnout odstranění hoření, a to za každou cenu. Nebude ta cena pro lidstvo příliš dramatická? První vlaštovky tomu napovídají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz