Hlavní obsah

Jak přepečlivá zdravotní prevence dostala na kolena staletím dobře vybudované zdravotnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Müller

Dříve vyhledávali lékařskou pomoc jen nemocní. Nyní navíc navštěvují zdravotnická zařízení preventivně i zdraví. Pak vzniká kapacitní disproporce, která se projevuje jako relativní nedostupnost a nedostatečnost zdravotnictví pro skutečně nemocné.

Článek

Po přeněžnělé revoluci se chopila moci tržní ekonomika. Na nejvyšší příčku hierarchického žebříčku lidských hodnot se vyšvihly peníze. Tím se lidstvo, které se vydává za nadřazené všem živočichům, deklasovalo na producenty peněz a jejich manipulanty. Životní filozofie je postavená na penězích. Lidské osobnosti jsou v jejich stínu. Peníze vytvářejí a formují společnost, i když si člověk myslí, že on je ten mocný. Nikoliv, je formován a manipulován penězi. Ony ovlivňují jeho chování a rozhodování.

Pod tlakem této peněžní filozofie jedná samozřejmě i zdravotnictví, které podsouvá občanům do podvědomí kouzelné slůvko „prevence“. Pojišťovny to zdůvodňují tím, že je levnější prevence zdravého než následné léčení nemocného. Lidstvo to za ty roky přijalo jako povinný apel. Ale zejména zdravotnická zařízení se ochotně chopila této nabídky. Vždyť každý úkon, a dokonce i ten zbytečný, pojišťovny hradí. A tak se bezdůvodně preventivně opakovaně vyšetřuje, diagnostikuje, měří, sleduje, kontroluje a hlavně přeposílává, aby to kolegovi nebylo líto. A toto peněžní preventivní divadlo se zdravými lidmi je objektivně úplně zbytečné a nelogické. Ovšem pro ordinace je podstatným přilepšením na kontech. Proto taková snaživost o naše zdraví. Stojí za povšimnutí, jak se soukromé ordinace zmáhají.

No a tato, rádoby bohulibá, preventivní aktivita ve zdravotnictví přináší samozřejmě i značné negativní reakce. Protože se zdravotnictví snaživě věnuje i zdravým, nezbývá pak dostatečná kapacita na nemocné. To se pak projevuje jako relativní nedostatek lékařů, zubařů, lékařských zařízení a personálu, i když jich v období předpreventivním bylo dostatek. Životně důležité úkony a zákroky se pak odkládají tak vzdáleně, že už jsou pro pacienta téměř zbytečné. Ministr Válek se snaží tuto zdravotnickou disharmonii retušovat zapálenými frázemi, ale co naplat, Válek je jen Válek a peníze jsou přece peníze.

Této výhodné finanční tendence se samozřejmě povšiml i farmaceutický průmysl, takže chrlí ve velkém předražené doplňky stravy na všechny možné tělesné orgány kromě plochých nohou. A prevencí zhypnotizované lidstvo si tak svědomitě kupuje zdraví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz