Hlavní obsah
Krása a móda

Kalorické tabulky potravin

Foto: Pavel Müller

Logické i praktické prověření důvěryhodnosti „Kalorických tabulek potravin“. Výsledek je groteskní. Vypočítávání jídelníčku je šarlatánský trik, kterému již uvěřilo mnoho dietářů. Životní funkce ani využitelné kalorie v potravě není možné vypočítat!

Článek

Disponuji větším BMI, takže jsem se rozhodl jít na to vědecky a použít Kalorické tabulky potravin. Pokusně jsem si dlouhodobě odpustil 2 ranní štamprle, které údajně mají být kalorickou bombou. Její „účinek“ jsem si také z tabulek vypočítal. A ejhle, nic se nezměnilo. Takže jsem s uspokojením pokračoval dál v ranním rituálu, ale zbystřil jsem pozornost. Něco v těch kalorických tabulkách nehraje! Musím to zjistit!

Mějme 2 podobné jedince: stejně velké, stejně pracující a stejně se stravující. Přesto jeden je štíhlý a druhý tlustý. Jak je to možné? Příroda je totiž biodiversitní, proto neexistují totožní jedinci, což je velice dobře. Ten hubeňour nemá tak výkonný a efektivní metabolizmus, takže velká část vstupní energie ve stravě nutně vystoupí nestrávená stolicí. Výpočet jídelníčků podle kalorických tabulek by tedy pro oba aktéry totálně selhal!

Limitní případ: Mladík 30 let – stařec 80 let. Oba stejného vzrůstu, hmotnosti a stejně se stravující. Mladík skáče a běhá, zatímco stařec se obtížně došourá na WC. Při tom oba organizmy přijaly stejné množství kalorií. Tady příjem energie je v disproporci s jejím výdajem. Kam zmizela energie ve starci? Příroda je nekonečně složitá, takže její taje nemohou určitě odhalit ani samozvané manažerky, specialistky, expertky a odbornice na kalorické hodnoty potravin, včetně výživových poradkyní. Přesto tato iracionální kauza přetrvává již řadu let.

Nějaký čas jsem byl aktivně činný ve fyzikální laboratoři, takže vím, jak se zjišťuje kalorická hodnota látek. Děje se to v kalorimetru, kde se spaluje jednotkové množství látky. Vzniklé teplo se předává do známého množství chladící vody. Z rozdílu její počáteční a konečné teploty se vypočítá kalorická hodnota dané látky. Tak se ale stanovuje výhřevnost paliv, u potravin by to byl absolutní nesmysl. Snědením vysocekalorického uhlí tělo nezíská nic, zatím co po rohlíku pookřeje. Spalování potravy v kalorimetru je ale zcela jiný proces, než který se odehrává v lidském těle.

Naskýtá se tedy otázka, jak se dospělo ke kalorickým hodnotám potravin, kterých je prezentováno přes 240 000 druhů (zde). Z výše uvedeného vyplývá, že jde o rafinovanou spekulaci, nebo-li podvod. Je to věštění ze skleněné koule dokladované číselně, což tomuto aktu dodává zdání vědecké solidnosti. Ale na důvěřivce to funguje. Trik je velice jednoduchý. Když jíte málo, tak zhubnete. Když jíte málo a ještě to máte z vypočítaného jídelníčku, zhubnete také. Málokdo se nad tou rafinovanou trivialitou zamyslí. Zoufalí a naivní tlusťoši si to ale raději zaplatí. Proto se v oborech diet, zdravé výživy, pitného režimu, biopotravin apod. roztrhl pytel. Jde o jednoduchý, ale účinný kšeft bez rizika zodpovědnosti.

Co si tedy počít? Ignorovat šarlatánskou výživovou pseudovědu včetně kalorických tabulek potravin, protože vše je logický nesmysl, který se, bohužel, stálým omíláním, stal iracionálním narativem. Předkové již dávno pochopili, že životní funkce se nedají vypočítat. Na základě staletých zkušeností nám moudrost minulých generací zanechala jednoduchou empirickou radu:

1) Chceš-li shodit – nežer tolik!

2) Chceš-li přibrat – jez víc!

Amen

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz