Hlavní obsah
Bydlení

Porovnání efektivnosti tepelného čerpadla s plynovým kotlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Müller

Tepelné čerpadlo a plynový kotel - výhodné uspořádání pro racionální topení

Tepelné čerpadlo je při nízkých teplotách prostředí neefektivní. Podstatně levnější je pak topení plynovým kotlem. Uvádějí se limity jejich vzájemně výhodného provozu.

Článek

Odvolávám se na můj předchozí článek, který poskytuje praktický návod na stanovení aktuální účinnosti tepelného čerpadla TČ. Pokud tento údaj získáme, můžeme porovnávat provozní náklady s plynovým kotlem.

Úvodem několik potřebných vstupních informací:

1) Pro případ vytápění při nižších teplotách okolního prostředí je do topného oběhového systému TČ instalován malý elektrokotel (přímotop), který pomáhá dosáhnout požadované teploty otopné vody, když už vstupní vzduch (voda, země) na to nestačí. Tato informace není moc populární, neboť je to jisté šidítko geniální funkce TČ, s čímž se dodavatelé nechlubí.

2) Pro zjednodušení a přehlednost porovnání se bude předpokládat, že plynový kotel má účinnost 100 %, i když ve skutečnosti je trochu nižší.

3) Podle různých dodavatelských ceníků je cena za MWh elektrické energie přibližně 2× větší než u plynu.

ROZBOR PRO CHARAKTERISTCKÉ AKTUÁLNÍ ÚČINNOSTI TČ

100 %

S takovouto účinností pracuje TČ jako prostý elektrokotel, neboť okolní studené prostředí mu už nemůže dodat žádnou energii. Vzhledem k drahé elektřině by byl provoz plynového kotle 2× levnější. Efektivita TČ je 0,5.

200 %

Z okolního prostředí TČ získává navíc 100 % energie. Cena provozu pak odpovídá plynovému kotli. Efektivita TČ je 1.

300 %

Při této účinnosti je už provoz TČ finančně rentabilní, neboť je o 50% výhodnější než kotel plynový. Efektivita TČ je 1,5.

Foto: Pavel Müller

ZÁVĚR

Z ekonomických důvodů je vhodné provozovat TČ jen tehdy, pokud je jeho účinnost větší než 200%. Při jeho nižší účinnosti se vyplatí topit plynovým kotlem.

Foto: Pavel Müller

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz