Hlavní obsah
Věda

Praktický návod na solidní určení aktuální účinnosti tepelného čerpadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Müller

Energetické schema tepelného čerpadla systému „vzduch - voda“

Účinnost tepelného čerpadla je poměr výstupní, tj. využité tepelné energie ke vstupní elektrické energii vyjádřeno v %. Zde je jednoduchý návod na stanovení tohoto velice vrtkavého a při tom důležitého parametru, neboť je nevýhodně závislý na počasí.

Článek

Výrobci tepelných čerpadel (TČ) všeobecně vychvalují jejich neuvěřitelné výhody a udávají topný faktor (COP) až 5, tj. účinnost U = 500 %! Při tomto údaji je určitě každý gramotný ve střehu, neboť klasické topné systémy nedosahují ani 100 %. Je logické, že v zimním období bude účinnost TČ malá vzhledem k mrazivému okolnímu prostředí, i když se potřebuje pořádně topit. V létě by byla naopak zase veliká, i když se topit nemusí. Tady TČ funguje opačně, než by bylo žádoucí. Účinnost TČ je tedy pevně fixovaná na teplotu prostředí. U systému vzduch – voda je pak velice proměnlivá podle počasí. Bylo by proto určitě zajímavé zjistit její okamžitou aktuální hodnotu.

Jak už bylo uvedeno, do výpočtu účinnosti vstupují dva energetické parametry: vstupní elektrická energie (E) a výstupní užitečná topná tepelná energie (T).

U=100T/E (%)

V dalším je návod, jak tyto potřebné údaje získat. Předpokladem je ustálený chod TČ po celou dobu sledování - 1 hodina.

Vstupní elektrická energie E

Při odpojení veškerých elektrospotřebičů se ponechá v provozu pouze TČ. Na elektroměru se odečtou dva údaje v rozmezí 1 hodiny. Počáteční E₀ a konečný po 1 hod. E₁. Jejich rozdíl je elektrická energie, která vstoupila do systému TČ během 1 hodiny.

E=E₁-E₀ (kWh)

Výstupní tepelná energie T

K její stanovení je třeba odečíst 2 teploty v cirkulačním topném systému. Horké vody V₁ a studené vratné vody V₂. Důležitý je jejich rozdíl V.

V=V₁-V₂ (ºC)

Dalším údajem je výkon oběhového čerpadla, který se udává v l/min (Qm), nebo m³/hod (Qh). Lze ho zjistit z technická dokumentace. Do výpočtu tepelné energie ještě vstupuje měrná tepelná kapacita vody, ale s tím laskavé čtenáře nebudu obtěžovat a vypořádám se s tou problematikou sám a dávám k dispozici pouze vzorce v co nejjednodušší formě.

T=0,07*Qm*V (kWh)

T=1,16*Qh*V (kWh)

Aktuální účinnost TČ

Vypočítá se podle vzorce uvedeného již v úvodu

U=100T/E (%)

Lze předpokládat, že jste tuto proceduru podstoupili v zimě, kdy je vytápění žádoucí. Možná, že budete výsledkem zklamáni. Ale to je přece vlastnost TČ. V zimě, když se musí topit, mají nízkou účinnost, protože nasávají studený vzduch. V létě je to naopak, ale to zase nejsou zapotřebí.

Důrazně upozorňuji, že stojí za povšimnutí, že provozovatelé TČ mají u svého domku naskládány hromady dřeva. O čem to asi vypovídá???

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz