Hlavní obsah
Finance

Proč se cena elektřiny tak dynamicky zvyšuje, když se její dodavatelé chlubí slevami?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Cena elektřiny nebývale stoupá

Na tuto zdánlivě absurdní záhadu se zde najde detailní logické vysvětlení.

Článek

Nepotěšitelný úvod

Bývávaly zlaté dobré časy, kdy fakturka za elektřinu byl 2cm široký proužek papírku vytržený pošťákem z bloku a na něm bylo jen několik čísel. A pak přišla přeněžnělá revoluce s takovou mírou demokracie, kde je vše možné, tedy i to co je nelogické, nebo dokonce škodlivé. K dnešku se tak postupně vyrojilo přes 100! dodavatelů elektřiny. Říkají si dodavatelé, ale fungují jako obchodníci, překupníci nebo snad paraziti? Kdo si ten šikovný kšeft zařídil, ten dodává, i když ví o elektřině mnohem méně než Ferda mravenec o Ohmovu zákonu. (Obdobně se množí i zdravotní pojišťovny!). Takže dodavatelé produkují faktury, a aby se v tom nikdo nevyznal, mají min. 6 stran A4 a na nich tisíce nesmyslně přesných čísel.

Struktura ceny elektřiny

Ceník elektřiny má celou řadu položek, z nichž nejpodstatnější jsou cena za dodávku, cena za distribuci elektřiny a cena na podporu obnovitelných zdrojů. Dodavatelé se chlubí pouze nepodstatným snížením ceny za dodávku, kterou mohou ovlivnit. Ostatní položky ceníku se však nestydatě zvyšují, zejména cena za distribuci a cena na podporu obnovitelných zdrojů. Takže součtová celková cena za MWh elektřiny (na konci ceníku) je dokonce už 3,5× vyšší než u plynu. Pak není divu, že zákazníci zdůvodněně přecházejí na levnější zdroje energie.

Proč se cena elektřiny neustále zvyšuje?

Za to mohou preferované a zejména štědře dotované obnovitelné zdroje, neboli snová ideologie Green Dealu v praxi. Tato dekadentní filozofie je protlačovaná naivními populistickými politiky, kteří předstírají, že tím zachraňují nejen nás, ale dokonce i planetu Zemi. Vše je detailně vysvětleno v článku. Takže jenom v krátkosti. Nekontrolované dotované a proto zhoubné bujení tisíců solárních elektrárniček zapojených do veřejné sítě by zcela rozhodilo energetický systém. Aby to mohlo fungovat, musí se investovat do bateriových úložišť a rozvodné struktury. V tom je ten zakopaný pes - vyvolané investice. Solární energie zdarma si tak po realizaci vynutila podstatné zdražení elektřiny. S každou další solární elektrárničkou ve veřejné síti se nutně musí zvýšit i cena elektřiny!

Neradostný závěr

Porovnají-li se celkové ceny elektřiny za poslední roky, je zřejmé neustálé dynamické zdražování. To je daň za to, že akceptujeme devastační ideologii Green Dealu. I optimista musí předvídat, že to bude mít nežádoucí pokračování, pokud by zázrakem nebyl násilně ukončen dotovaný solární boom. Ale na to naši vystrašení populističtí politici nemají odvahu. Jak to asi bude probíhat dál (zde)? Zelení tu budoucnost neustále natírají na růžovo, i když jim pomalu dochází barva.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz