Hlavní obsah

Ano, váš mazlíček může sežrat vaši mrtvolu. Není to nic neobvyklého

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ada K/Pixabay

Nová studie si klade za cíl pomoci policii, soudním patologům a dalším odborníkům určit, zda kočky a psi zasahovali do místa činu. Pro vyšetřovatele to může být problém.

Článek

Australská policie kontrolovala 69letého muže, u kterého bylo podezření, že je již několik dní mrtvý. Když ale otevřeli dveře jeho domu, nečekali, že se z něj vyběhne přibližně 30 koček. Krmily se zemřelým.

Tento případ není zdaleka ojedinělý.

„Myslím, že musíme dojít k závěru, že nás naši domácí mazlíčci sežerou,“ říká profesorka Carolyn Rando, Ph.D., forenzní antropoložka z University College London. „Je to prostě fakt života.“

Předchozí studie odhalily některé rozdíly mezi mrchožrouty psů a koček. Psi mají tendenci jíst obličej a hrdlo lidí, pak lámou žebra a žvýkají kosti. Na druhou stranu kočky často svlékají kůži z nosu, horního rtu a prstů. Stejná místa, říká profesorka Rando, která olizují, když si hrají s žijícím majitelem. „Mrchožroutství je častější u psů než u koček, dodává profesor Roger Byard, forenzní patolog, ale nevěřím ani jednomu z nich.“

Vědci se domnívají, že hlavní motivací je obvykle hlad, i když to nemusí být úplně pravda.

„Každý si chce myslet, že to bude chvíli trvat,“ říká profesorka Rando. „Zvířata se však mohou začít obávat o svého nereagujícího pána, zejména pokud je smrt násilná nebo náhlá, a olizovat obličej svého majitele ve snaze pomoci mu. Toto olizování se může rychle změnit v krmení.“

Výzkumníci také přezkoumali sedm nedávných případů ve Švýcarsku, ve kterých mrchožroutství domácích mazlíčků způsobilo vyšetřovatelům problémy. U několika z nich bylo těžké rozlišit hlodavé vzory, protože drobné otisky zubů mohly být způsobeny buď kočkou, nebo malým psem, a vyšetřovatelé neměli zdokumentované důkazy o domácím mazlíčkovi na místě činu.

Bernští vědci proto navrhují, aby si vyšetřovatelé všímali velikosti, plemene a počtu zvířat, se kterými se setkají v přítomnosti mrtvého, i když se to nezdá být pro jednotlivé případy důležité. To by mohlo pomoci vyšetřovatelům, kteří například potřebují vyloučit cizí zavinění.

Pokud se obáváte, že vás váš mazlíček sežere, nechte někoho, aby vás a vaše zvířata pravidelně kontroloval. „Společným rysem mrchožroutství je to, že dotyčná osoba byla velmi dlouho sama.“

Přesto se někteří majitelé domácích mazlíčků mohou utěšovat vědomím, že jejich tělo může pomoci jejich osamělým a hladovým zvířatům. „Kdyby to udrželo mého starého zlatého retrívra při životě, byl bych docela rád, kdyby měl něco k nakrmení,“ říká profesor Byard.

Antropologové z univerzity v Bernu proto shromáždili desítky publikovaných zpráv o tom, jak kočky, psi a dokonce i křeček požírali mrtvoly lidí.

V tuto chvíli pravděpodobně víte, do čeho jdete, pokud otevřete tento odkaz: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/037907389401675U?via=ihub, popřípadě další zde: https://link.springer.com/article/10.1007/s12024-020-00304-6. Ale byli jste varováni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz