Hlavní obsah
Zdraví

Nikotin navozuje pocit spokojenosti, stejně jako heroin či morfin

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jackie_Chance/Pixabay

Závislost na tabáku nebo alternativním zdroji nikotinu je stejná závislost, jako na alkoholu či heroinu. Zbavit se návyku na drogách je těžší, než se zdá.

Článek

Závislost na tabáku vzniká obvykle jako naučené chování, potřeba či zvyk kouřit v určitých situacích či v určité společnosti. Tím získáte psychosociální závislost. A pak už je jen krůček přejít od zvyku k závislosti. Po určité době, která je individuální, získáte závislost tělesnou, drogovou. To je závislost na nikotinu, která se nijak neliší od závislosti na heroinu a morfinu.

Kuřáci si svůj zvyk užívají, protože stimuluje tok chemických látek „dobrý pocit“ v mozku. Kouření ovlivňuje přirozený systém chemických látek v mozku, endogenních ovoidů. Ty vytvářejí příjemné pocity, ale také pomáhají potlačovat bolestivé pocity a zvyšují pozitivní emoce. Návykový nikotin způsobuje příjemný pocit vyplavováním endorfinů v mozku, hormonů štěstí.

Vypadá to dobře. Kuřáci se cítí spokojenější, v mozku se jim vytváří chemické látky, důležité pro příjemné emoce a touhu. Jenomže vzniklá závislost přináší více negativních a stresujících faktorů.

„Interakce tabáku, a zejména nikotinu, s chemií mozku je fascinující oblast, které teprve začínáme rozumět, zvláště pokud jde o korelaci neurochemie s chováním,“ říká Jon-Kar Zubieta, M.D., Ph.D., psychiatr a neurolog. „Stejně jako u ‚tvrdých‘ drog, jako je heroin a kokain, jsou fenomény slasti, závislosti, zvýšené tolerance a bažení po tabáku pevně zakořeněny v neurochemii.“

Pokud ale nikotin závislému chybí, objeví se abstinenční příznaky. Kuřák následně kouří už jenom proto, aby se jich zbavil. Někteří lidé „přestávají kouřit“ za život mnohokrát, ale vždy se k tomuto zlozvyku vrátí. Stejné je to s alkoholiky, nebo s lidmi závislými na jiných drogách.

V krvi je poločas rozpadu nikotinu, doby, za kterou se metabolismem nikotin sníží na polovinu, kolem dvou hodin. Proto první, co silný kuřák udělá po probuzení je, že si zapálí.

Proč je tak těžké se tohoto zvyku zbavit? Přestane kuřák kouřit, když na krabičce cigaret uvidí obrázek člověka s rakovinou plic? Nebo když si přečte, co všechno vdechuje a co se mu může stát? Samozřejmě že ne. Člověk musí mít natolik závažné zdravotní problémy, aby přestal, a především musí chtít, jinak to nefunguje.

„S rostoucím tlakem opatření na kontrolu tabáku se tabákové společnosti snaží o vývoj a uvádění na trh nových alternativ tabákových výrobků, jako je zahřívaný tabák, elektronické cigarety nebo nikotinové sáčky, které se snaží propagovat jako méně toxické a bezpečnější alternativy ke konvenčním cigaretám. Ve skutečnosti tyto produkty nejsou neškodné a mohou vystavit uživatele vyšším hladinám některých toxických látek. Navíc pokud obsahují nikotin, vzniká na jejich užívání velmi rychle závislost. Spotřeba nikotinu, zejména u dětí a dospívajících, má škodlivé účinky na vývoj mozku,“ zdůrazňuje vedoucí Centra podpory veřejného zdraví SZÚ MUDr. Marie Nejedlá.

https://www.nzip.cz/clanek/432-zavislost-na-tabaku-uvod

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco

https://mzd.gov.cz/tiskove-centrum-mz/temer-ctvrtina-obyvatel-cr-je-zavisla-na-tabaku-mlade-stale-casteji-lakaji-alternativy/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz