Článek
Lidé obvykle nerozlišují mezi jednotlivými druhy ovoce a zeleniny. Jediné rozlišení je podle chuti. Ovoce a zelenina se považují za zdravou stravu. Někdo se může obávat sladkých druhů ovoce, jako jsou švestky, meruňky, broskve a třeba i třešně. Jak to tedy vlastně je?
Dnes je pro většinu lidí nejjednodušší najít si všechny informace na internetu. Buď ve vyhledávačích, nebo na sociálních sítích. A právě tam narazíme na neskutečně mnoho nesrovnalostí. Stačí si zadat do vyhledávače „nejlepší snídaně“ a objeví se stovky stravovacích doporučení na „stoprocentně zdravá“ jídla a zaručené zdravé diety. Po podrobnějším čtení ale zjistíte mnoho protichůdných doporučení.
„Snídejte tohle a skvěle vás to nastartuje na celý den. Káva po ránu je špatně. Cukr po ránu je špatně. Sklenka vína prospěje, ale i uškodí. Žijte podle moderních trendů. Jezte jako naše prababičky. Nesnídejte vůbec.“
Každý člověk si přitom od změny stravovacích návyků slibuje něco jiného: někdo chce zhubnout, jiný mít svaly, hodně lidí stravou řeší své zdravotní i duševní problémy. Někdo chce žít v souladu s přírodou. Jak se v těchto rádoby odborných radách vyznat a co si vybrat? Zůstaneme u ovoce.
Pokud nám nejde o kalorie a jsme zdraví, můžeme jíst jakékoliv ovoce a zeleninu. Jediným omezením bude množství, které nám může způsobit zažívací potíže.
Ovoce je často považováno za oblíbené a zdravé jídlo plné vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Jenomže ne všechny druhy ovoce mají pozitivní vliv na metabolismus člověka. Ti, kdo sledují hladinu cukru v krvi, by si měli dát na některé ovoce pozor a jíst je s rozvahou. V některých plodech může být tolik glukózy, jako v kupovaném cukru sacharóze.
Glukóza je nejběžnější a nejdůležitější. Říká se jí hroznový cukr, protože v hroznovém víně ji najdeme nejvíc. Nachází se v každé zelené rostlině (vzniká při fotosyntéze), ale i v medu a sladkém ovoci. Jako polysacharid je ve škrobu. Pro lidské tělo je nejrychlejším zdrojem energie, pro mozek dokonce jediným zdrojem energie.
V ovoci najdeme kromě spousty vitamínů, stopových prvků a vlákniny i cukry (sacharidy). Ty dělíme na jednoduché a složené. Jednoduché mohou být nesladké a téměř bez kalorií (sacharidy s málo uhlíky v molekule), ale i silně sladké a vysoce kalorické. Do jednoduchých zařadíme glukózu, fruktózu, maltózu, ale i galaktózu a další. Složené cukry zastupuje například polysacharid škrob. Ten sice není sladký, ale je složen z řetězců glukózy.
Naopak vláknina je téměř nestravitelný sacharid důležitý pro funkčnost zažívacího ústrojí. Vláknina rovněž zpomaluje vstřebávání energetických cukrů.
Co nám škodí? Rafinované cukry, obsažené v různě průmyslově zpracovaných potravinách. Naopak cukry glukóza a fruktóza v přírodní formě jsou pro lidskou výživu nepostradatelné. S větším množstvím fruktózy, nejsladšího cukru na světě, ale opatrně, vysoký příjem může způsobit poruchy metabolismu tuků, sacharidů a metabolické onemocnění jater.
Nízký obsah cukru vhodný pro diabetiky i lidi, držící si hmotnost, mají jablka a hrušky s vysokým obsahem vlákniny, bobuloviny, například jahody, maliny, ostružiny a borůvky, v kterých najdeme vysoký obsah antioxidantů, broskve, švestky a třešně, opět ovoce s nízkou hladinou cukru a vysokým obsahem antioxidantů.
Vysoký obsah cukru mají naopak banány, mango, hrozny, vodní melouny, ananas, cukrová třtina a koncentrované ovocné šťávy.
Začali jsme snídaní. Rozhodně neuděláte chybu, když si k snídani dáte přiměřené množství čerstvého ovoce.
The Economic Times/May 06, 2025
https://x.com/hyderabaddoctor/status/1919342364130414937